Η επικαιροποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τα Logistics με ένα μοντέλο το οποίο θα βοηθά στη μελέτη των διαμορφούμενων συνθηκών και των αναδυόμενων ευκαιριών αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL) για το 2020.

Μεταξύ των κεντρικών στόχων βρίσκονται ακόμη η μεταβολή, ολοκλήρωση και διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα απελευθερώνει τη δυναμική των επενδύσεων και η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τα επιχειρηματικά πάρκα, εναρμονίζοντας την Ελλάδα με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ενώ παράλληλα θα προφυλάσσει το περιβάλλον.

Τις παραπάνω προτεραιότητες έθεσε για την τρέχουσα χρονιά ο πρόεδρος της ΕΕL, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης γαι την κπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η οποία ακολούθησε την Απολογιστική Γενική Συνέλευση Πεπραγμένων για το 2019.

Ο κλάδος των logistics παράγει, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το 6% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο ανεβαίνει στο 9,5%, συμπεριλαμβάνοντας τις ιδίες υπηρεσίες logistics που παρέχονται εσωτερικά από πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Επίσης, δίνει δουλειά στο 4,7% των απασχολούμενων στη χώρα, δηλαδή 200 χιλ. άτομα. Σε σχέση με τον μέσο όρο της οικονομίας, ο κλάδος δημιουργεί μεγαλύτερη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο και ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς σε όρους απασχόλησης και μισθών.

Η αποτελεσματική λειτουργία του κλάδου, μέσω εξορθολογισμού του κόστους και βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών logistics, αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, τα επόμενα χρόνια, στην αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ, στον επιδιωκόμενο εξωστρεφή επαναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, και στην καθιέρωση των ελληνικών διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, ως αξιόπιστες εισροές στις διεθνείς αλυσίδες αξίας.

Στο πλαίσιο των δράσεών της για το 2020 η Ελληνική Εταιρεία Logistics ανακοίνωσε την διεξαγωγή του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου της κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθεί έμφαση στην διαμόρφωση πολιτικών που θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα της αγοράς.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η δημιουργία του θεσμού της μόνιμης υποτροφίας της EEL, που θα δίνεται μία φορά το χρόνο για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του PLYMOUTH της Αγγλίας, με την υποστήριξη και ευγενική συνεισφορά του Κολλεγίου BCA.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος, κ. Νικόλαος Ροδόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, «πιστεύουμε στην ελληνική επιχειρηματικότητα και θέλουμε, με έμφαση στη μικρομεσαία, να προσφέρουμε το αρτιότερο, νόμιμο, δικαιότερο και ευέλικτο πλαίσιο ανάπτυξης. Η θέση μας στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Logistics κινείται σε αυτή τη σταθερή γραμμή προόδου, εξέλιξης και εθελοντικής προσφοράς».

Αναφερόμενος στις δράσεις του 2019, αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έκανε ο Οργανισμός με το Ινστιτούτο Λιμενικής Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑΣ, την Ένωση Εφοπλιστών Πλοίων Μικρών Αποστάσεων για την ενίσχυση της πολυτροπικότητας των μεταφορών, τη διαΝΕΟσις, το κορυφαίο Think Tank για την καταγραφή σημαντικών προτάσεων ανάπτυξης για τη χώρα μας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά για την αναβάθμιση των σχέσεων του Τομέα με την επιστημονική κοινότητα, ενώ τόνισε τις διαχρονικές σχέσεις με το ΕΒΕΠ και τον ΣΕΒ για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας της χώρας μας, και ειδικά της μεσαίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Logistics στο σχήμα που επιλέχθηκε από την ΕΣΕΕ για την εκπαίδευση στελεχών πάνω στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, ενέργεια που θα συνδράμει στην ουσιαστική γνώση των νέων, αλλά και στη δημιουργία αποθεματικού για τον Οργανισμό.