Νέο ιστορικό χαμηλό στα επιτόκια καταθέσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,18% από 0,19% ένα μήνα νωρίτερα, καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Οριακή μείωση σημείωσαν τα επιτόκια των καταθέσεων το Δεκέμβριο, σημειώνοντας ωστόσο νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ επίκεινται και νέες περικοπές των αποδόσεων το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,18% από 0,19% ένα μήνα νωρίτερα, καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στους λογαριασμούς μίας ημέρας από νοικοκυριά μειώθηκε στο 0,08% από 0,09% ένα μήνα νωρίτερα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 0,12% από 0,15% τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια περίοδο, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,35% από 0,36% το Νοέμβριο και 0,58% ένα χρόνο νωρίτερα.

Παρά τις μειώσεις αυτές πάντως, το μέσο κόστος δανεισμού των τραπεζών από την καταθετική βάση παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα, δεδομένης της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν νέες προς τα κάτω αναπροσαρμογές στα επιτόκια, ώστε να μειωθούν οι τόκοι που πληρώνουν οι τράπεζες στους καταθέτες.

Κι αυτό διότι παρά τις μειώσεις έως σήμερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας), διαμορφώνεται στο 0,20% (πτωση 3 μονάδων βάσης το Δεκέμβριο).

Ακόμη πιο υψηλά είναι τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη, τα οποία παρά τη μείωσή τους το Δεκέμβριο κατά 3 μονάδες βάσης, φτάνουν στο 0,44% και 0,52% αντίστοιχα.

Τα επιτόκια δανεισμού

Στον αντίποδα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,34%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,60%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,94%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,78%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,74%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,76%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο3 αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 3,58%, το Δεκέμβριο του 2019, ενώ το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 1.621 εκατ. ευρώ έναντι 564 εκατ. ευρώ κατά τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,71%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων διαμορφώθηκε σε 602 εκατ. ευρώ, το Δεκέμβριο του 2019, έναντι 210 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,76%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 3,85% και για τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 3,51%.

Τέλος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,98%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,06%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,13%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,43%, ενώ το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε επίσης κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,38%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk