Τι αλλάζει στις εισφορές για κύρια, επικουρική και εφάπαξ

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχο-λούμενοι και αγρότες πρέπει να επιλέξουν έως τα μέσα Απριλίου την ασφαλιστική κατηγορία που θα υπαχθούν για το 2020

Ως τα μέσα Απριλίου θα πρέπει ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία (μία από τις έξι που θεσπίζονται) στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν για το 2020.

Οσοι δεν επιλέξουν με αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη που αντιστοιχεί σε 220 ευρώ.

Με το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι μη μισθωτοί αποκτούν το δικαίωμα να επιλέγουν μόνοι τους πόση σύνταξη θα πάρουν όταν έρθει η ώρα και συμπληρωθεί το όριο ηλικίας.

Οση πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας τόση σύνταξη θα πάρει. Οποιος λοιπόν επιλέξει να πληρώνει μόνο την ελάχιστη εισφορά, θα έχει και μικρότερη σύνταξη, ενώ όποιος θελήσει να πληρώσει κάτι παραπάνω τότε επιβραβεύεται με μια καλύτερη σύνταξη, ιδιαίτερα τώρα που τα ποσοστά αναπλήρωσης αυξήθηκαν.

-Από πότε θα ισχύσει αναδρομικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς

-Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς

-Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τον νέο επαγγελματία όταν κληθεί να επιλέξει κατηγορία, μετά την έκπτωση που απολαμβάνει τα πέντε πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk