Κόρη του επί 38 συναπτά έτη προέδρου της Ανγκόλας, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος βρέθηκε στο προσκήνιο όταν ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι δεσμεύονται όλα της τα περουσιακά στοιχεία με εντολή του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας της.

Σύμφωνα με όσα της προσάπτουν, απέκτησε τα αμύθητα πλούτη της, ύψους περίπου 2 δισ. δολ., χάρη σε μια σειρά από διευκολύνσεις και προεδρικά διατάγματα υπογεγραμμένα από τον πατέρα της, Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος. Από κοντά και ο κονγκολέζικης καταγωγής σύζυγός της, Σιντίκα Ντοκόλο, ο οποίος διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αφρικανικής τέχνης στον κόσμο και είχε ξεκινήσει μια σταυροφορία για τον επαναπατρισμό των έργων που έχουν κλαπεί από τη μαύρη ήπειρο την περίοδο της αποκιοκρατίας.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν στο φως μέσα από μια σειρά 715.000 απόρρητων αρχείων ονόματι «Luanda Leaks», τα οποία διέρρευσαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων. Είναι ο πρόλογος ενός σίριαλ με πολλά επεισόδια που αναμένεται να απασχολήσουν τα δικαστήρια της Ανγκόλας αλλά και τις πορτογαλικές – και όχι μόνο – Αρχές, καθώς ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τις υποθέσεις της στην Πορτογαλία βρέθηκε πρόσφατα νεκρός. Αιτία θανάτου, αυτοκτονία.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Μαριλένα Αστραπέλλου ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαύψεων και σκιαγραφεί το πορτρέτο της σιδηράς κυρίας από την Ανγκόλα και του εξίσου ισχυρού και δικτυωμένου συμβίου της, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε στηρίξει οικονομικά και την documenta 14.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»