Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά πολύ μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, περίπου 200 μίλια νότια του Καστελόριζου βρέθηκε νωρίς το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Παρακολουθείται όμως στενά από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και άλλα μέσα.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.

Oι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως το Oruc Reis κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία για έρευνες κάτι που θα συνιστούσε ακραία πρόκληση.

Το τουρκικό ερευνητικό δεν συνοδεύεται από άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία. Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το τουρκικό ερευνητικό να κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μένει να φανεί αν πρόκειται για πρόκληση ή το τουρκικό σκάφος μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω κακοκαιρίας