Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο ένας υπουργός Οικονομικών όταν βρίσκεται σε φόρουμ εκτός Ελλάδος να φωνάζει συνθήματα.

Ο Χρ. Σταϊκούρας (φωτογραφία) όμως ευρισκόμενος στη Γαλλία και μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ πέταξε το γνωστό σύνθημα: «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» για να εξηγήσει ευθύς αμέσως:

«Το Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία, ένα από τα πλέον οικεία για την ελληνική κοινωνία συνθήματα, που ακούγεται μέχρι και σήμερα, προέρχεται από την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη της Γαλλίας κατά την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας, το 1974. Αυτή η στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα αποδείχθηκε ιδιαιτέρως σημαντική κατά την πρόσφατη περίοδο της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Γαλλία, δείχνοντας την αλληλεγγύη της, συνέδραμε να συγκλίνουν απόψεις, να αρθούν αδιέξοδα και να βρεθούν λύσεις για την ομαλή και δημιουργική πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης. Ενώ πολλές εταιρείες γαλλικών συμφερόντων έμειναν στην Ελλάδα, και κάποιες άλλες ίδρυσαν θυγατρικές μεσούσης της κρίσης» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

***
Πάμε να δούμε αν ήταν πέναλτι

Διέκοψε τις εργασίες της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για το ποδόσφαιρο. Βγαίνοντας από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους είπε: «Πάμε να δούμε αν ήταν πέναλτι». Σημειώνω ότι η ονομαστική ψηφοφορία έγινε κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από αυτήν απείχαν το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Τελικά πέρασε με 156 ψήφους. Απουσίαζε ο κ. Βαγιωνάς (δήλωσε ασθενής) αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέστρεψε από τις ΗΠΑ πριν από τρεις ημέρες.

***
Και το ερώτημα που αμέσως ετέθη ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ ήταν τι συμβαίνει με τον Σαμαρά. Ηταν η δεύτερη φορά που απουσίαζε από κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, αφού κατά την ψηφοφορία για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ισως οι φήμες να έδιναν και να έπαιρναν εάν ο ίδιος δεν τηλεφωνούσε στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη και του εξηγούσε πως προσωπικοί ήταν οι λόγοι που τον άφησαν την ώρα της ψηφοφορίας εκτός Βουλής. Και το θέμα – κατά την κυβέρνηση – έληξε.

***
Το φλουρί της Τράπεζας της Ελλάδος

Πίτα, πρωτοχρονιάτικη ή τέλος πάντων βασιλόπιτα, έκοψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για τους εργαζομένους στην κεντρική τράπεζα. Υπήρχαν έξι συνολικά φλουριά, τα οποία δεν γνωρίζω ποιοι τα κέρδισαν, αλλά έμαθα πως κανένας από το γραφείο του κ. Στουρνάρα δεν κέρδισε το φλουρί. Και εάν έχετε απορία τι ήταν το φλουρί της Τράπεζας της Ελλάδος και με τι συνοδευόταν, σας πληροφορώ πως ήταν ένα αναμνηστικό νόμισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή ένα νόμισμα συλλεκτικό και τίποτε άλλο. Πάντως ρώτησα γιατί γίνεται αυτό και δεν δίνεται κάποιο μπόνους και η απάντηση που έλαβα ήταν «έτσι βρήκαμε αυτό το έθιμο με το αναμνηστικό-συλλεκτικό νόμισμα».

***
Oι Μάχες των Θερμοπυλών και Σαλαμίνας γίνονται συλλεκτικά νομίσματα

Αλλά τι ακριβώς είναι αυτά τα συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφορεί η Τράπεζα της Ελλάδος; Για να καταλάβετε, σας πληροφορώ ότι με αφορμή το Επετειακό Ετος Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος θα κάνει ειδική μνεία στα δύο αργυρά συλλεκτικά νομίσματα που θα κυκλοφορήσουν με θέμα: «2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας». Η εκδήλωση για τα δύο αυτά συλλεκτικά νομίσματα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

***
Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Να γιατί χαίρεται ο Στουρνάρας: Αύξηση κατά 3.647 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2019 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 179 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,7% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 1.800 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2019 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 267 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 9,8% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 2.321 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 292 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 521 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 1.847 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2019 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 88 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 6,0% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.

***
Ποιος ήταν ο πατέρας της Αυγέρη

Γνωστή στο πανελλήνιο έγινε η θεσσαλονικιά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη για το ζεϊμπέκικο που χόρεψε πρόσφατα στη μνήμη του πατέρα της. Από τον Βορρά δεν χρειάστηκε να τη ρωτήσει κανείς για το ποιος ήταν πατέρα της. Στον Νότο έπρεπε να δώσει διευκρινίσεις και το έκανε πρόσφατα στη Βουλή, όταν πολλοί τη ρώτησαν με ειλικρινές ενδιαφέρον. Ο Πέτρος (γνωστότερος ως Πετράκης) Αυγέρης ήταν λαϊκός τραγουδιστής επί δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη, πολύ δημοφιλής στις γειτονιές των ξενιτεμένων και των ανθρώπων της παλιάς «Φτωχομάνας». Τραγουδούσε Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Μάρκο, Τσιτσάνη, ρεμπέτικα και ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός. Πέθανε παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2019 και η κηδεία του ήταν κάτι σαν σφραγίδα της εποχής που έφυγε μαζί του.

***
Τι είχε πει το 2015 ο Μητσοτάκης

Είναι γνωστό ότι στις αρχές του 2015 ο Κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει εγγράφως την αντίθεσή του στην υποψηφιότητά του Πρ. Παυλόπουλου. Κανείς όμως δεν θυμάται το περιεχόμενο της δήλωσής του, ότι δηλαδή είχε επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ διότι «έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλέξει μια σπουδαία Ελληνίδα ή έναν σπουδαίο Ελληνα από την κοινωνία των πολιτών για να σηματοδοτήσει πράγματι την ελπίδα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην πατρίδα μας». Από τότε ο Πρωθυπουργός προέκρινε υποψήφια ή υποψήφιο μη πολιτικό πρόσωπο, προερχόμενο από την «κοινωνία των πολιτών». Δηλαδή έναν «κανονικό άνθρωπο», όπως πολλές φορές έχει χαρακτηρίσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

***
Οι νομικοί βουλευτές της ΝΔ

Αυτή η πολυσυζητημένη συνάντηση των νομικών βουλευτών με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της ΚΟ Σταύρου Καλαφάτη. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΝΔ και εκεί τους βουλευτές τούς περίμενε μία έκπληξη. Παρίστατο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός) Π. Πικραμμένος. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το κτιριακό των δικαστηρίων, η επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης, θέματα που απασχολούν τους νέους δικηγόρους κ.τ.λ. Η νέα συνεδρίαση θα γίνει με τους μηχανικούς βουλευτές της ΝΔ.

***
Georg

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε πρώτη πανελλήνια προβολή, το ντοκιμαντέρ Georg του Σωτήρη Μπέκα για τον ούγγρο μαρξιστή φιλόσοφο, θεωρητικό της αισθητικής, ιστορικό και κριτικό λογοτεχνίας Γκέοργκ Λούκατς (1885-1971). Στην κατάμεστη αίθουσα της Ταινιοθήκης, το κοινό είχε την ευκαιρία να μάθει και να θυμηθεί στοιχεία για το έργο, την προσωπικότητα και την πολιτική δράση του Γκέοργκ Λούκατς, μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν μαζί του, τον συνάντησαν, παρακολούθησαν διαλέξεις του, καθώς και μέσα από προσεγγίσεις νεότερων που μελετούν συστηματικά το έργο του. Τόσο μέσω του ντοκιμαντέρ όσο και μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκε ο πλούτος, η ευρύτητα και η εξέλιξη της σκέψης του, ενώ φωτίστηκαν και οι λόγοι για τους οποίους η σημερινή ουγγρική κυβέρνηση σχεδίασε, παρά τη διεθνή κατακραυγή, το κλείσιμο του Αρχείου και του ιστορικού γραφείου του Λούκατς στη Βουδαπέστη.