Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιούσε ότι ο κόσμος οδεύει προς άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς και πως τα επόμενα χρόνια ίσως αποδειχθούν τα κρισιμότερα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αμετανόητος αρνητής της κλιματικής αλλαγής, είχε περιοριστεί τότε στην απαξίωση της έκθεσης ισχυριζόμενος ότι τα κίνητρα πολλών επιστημόνων είναι πολιτικά.

Σε διάστημα μόλις δύο ετών από τότε, ο πλανήτης βίωσε και συνεχίζει να βιώνει πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, όπως στην Αυστραλία, πλημμύρες και υπερθέρμανση των ωκεανών ήρθαν να δικαιώσουν τους «μάντεις κακών».

Αυτό δεν πτοεί πάντως τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έκανε και πάλι λόγο για «προφήτες της δυστυχίας» μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Το σπίτι μας συνεχίζει να φλέγεται», του απάντησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία στη χώρα μας έχει γίνει περισσότερο γνωστή για το ύφος με το οποίο μιλάει και όχι για αυτά που λέει.

Η νεαρή ακτιβίστρια – σύμβολο κατηγόρησε τους πολιτικούς και τις ηγεσίες των επιχειρήσεων για «κούφια λόγια» και «κούφιες υποσχέσεις».

Αυτή τη φορά πάντως κάτι δείχνει να αλλάζει. Παγκόσμιοι κολοσσοί δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων ίσως επειδή συνειδητοποιούν ότι η ραγδαία μεταβολή των κλιματικών συνθηκών συνιστά ευθεία απειλή για την κερδοφορία και την ίδια την ύπαρξή τους.

Το περιέγραψε πολύ απλά προσφάτως ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας: Οι εταιρείες που δεν θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, απλώς θα καταρρεύσουν.