Η προσχεδιασμένη απουσία των παράκτιων γειτόνων της ανατολικής Μεσογείου (Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Τυνισίας) από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και το χειρότερο, ο αποκλεισμός από την ίδια εκδήλωση των αντίπαλων ομοεθνών της Λιβύης Χαφτάρ και Σάρατζ,  αλλά και η προνομιακή αναγόρευση, από την κυρία Μέρκελ του αρχιπειρατή και καταλύτη της ευρωπαϊκής, πολιτικής-πολιτισμικής ενότητας Ρετζέπ Ερντογάν, σε ημιεπίσημο τελετάρχη αυτής της καταγέλαστης «Διάσκεψης».
Αυτές και μόνον οι επισημάνσεις αρκούν για να προσδώσουν το παρωνύμιο σ’ αυτή την συνάντηση, «Η κολοβή Διάσκεψη του Βερολίνου»…Κάτι ανάλογο προς το θρυλικό «κολοβό Κοινοβούλιο «της Αγγλίας.
  Δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν πότε και πως θα υλοποιηθούν οι ερήμην κυρίως των ομοεθνών αντιπάλων της Λιβύης ανακοινωθείσες προθέσεις  των επινοητών της κολοβής Διάσκεψης, οσοδήποτε και αν οι αποφάσεις της Διάσκεψης αυτής στοχεύουν στην ειρηνική και εν αναπτύξει συνύπαρξη στη Λιβύη.
 Ομως εκείνο που είναι βέβαιο είναι οτι δεν επισημοποιήθηκε δεόντως η κατάργηση του τυχοδιωκτικού-πειρατικού μνημονίου της τουρκο-λυβικής ΑΟΖ ως το βασικό προαπαιτούμενο για την ειρήνευση στη Λιβύη. Και αυτό προφανέστατα για να μη… στενοχωρεθεί ο αδιόρθωτος αρχιπειρατής της ανατολικής Μεσογείου και προκλητικά ισότιμος συμμέτοχος στο θεατρικό σόου του Βερολίνου.
 Και το χειρότερο: Η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ο φίλος της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαταλέγεται σ’ εκείνους τους συνέδρους του Βερολίνου που θα επιβλέπουν την εκκένωση της Λιβύης από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς η ίδια να διευκρινίζει οτι θα θέσει ως πρώτο μέλλημα προς τον   Ερντογάν την εκδίωξη των μισθοφορικών τουρκικών τυχοδιωκτικών δυνάμεων από την Λιβύη.
 Με άλλα λόγια, η κυρία Μέρκελ μας προϊδεάζει: «Θεωρώ τον Ερντογάν ως ένα συμμαχικό λύκο, έτοιμο να φυλάξει τα πρόβατα»! Συγχαρητήρια Φράου ειρηνίστρια.Και ενώ τόσο οι διπλωματικοί παρατηρητές, όσο και οι έμπειροι πολιτικοί-διπλωματικοί ρεπόρτερς επισημαίνουν τις αδεξιότητες της κυρίας Μέρκελ για την επίλυση της λυβικής κρίσης, ο Ερντογάν αλωνίζει ανενόχλητος, διατάσσοντας το τουρκικό σκάφος-γεωτρύπανο «Γιαβούζ» να ναυλοχεί εντός του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ με στόχο ν’ αρχίσει προσεχώς τις γεωτρήσεις.
Η αντίδραση του κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη γι αυτή την εισβολή μέχρι στιγμής παραμένει μάλλον χλιαρή, διότι περιορίζεται στον χαρακτηρισμό της εχθρικής τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς κυρώσεις ως παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου, για την δημιουργία τετελεσμένων κατά της κυπριακής επικράτειας.
Το ορθότερο, για τον φίλο πρόεδρο της αδελφής κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήταν να καλέσει αμελλητί, χωρίς καμμιά βραδύτητα τόσο τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, όσο και τον γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν να διατάξουν πάραυτα τους κυβερνήτες της ιταλικής φρεγάτας «Μαρτινέγκο» και του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκώλ» να παρατήσουν τις ρομαντικές βόλτες τους στην μεσόγειο και να οδηγήσουν τα σκάφη τους στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αλωνίζει παρανόμως το τουρκικό Γιαβούζ.
Ετσι, κατοχυρώνονται και οι ενεργιακοί όμιλοι της Γαλλίας και Ιταλίας αντιστοίχως TOTAL και ΕΝΙ, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.