Συναγερμός σήμανε στο κυβερνητικό επιτελείο καθότι οι θεσμοί (τεχνικά κλιμάκια) θέλησαν να μάθουν για το ιδιωτικό χρέος. Και ξέρετε γιατί;

Επειδή το συνδέουν και με τα κόκκινα δάνεια και με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ετσι έψαξα, ρώτησα και έμαθα ποιοι χρωστούν σε ποιους και πόσα. Αυτός ο συγκεντρωτικός κατάλογος για το ιδιωτικό χρέος πρώτη φορά παρουσιάζεται έτσι ολοκληρωμένος. Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι και σημειώστε:

  1. Ποιοι χρωστούν στις τράπεζες (δάνεια κ.τ.λ.):

Οι επιχειρηματίες χρωστούν 54 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 45 δισ. ευρώ.

  1. Χρέη προς την Εφορία:

Οι επιχειρηματίες χρωστούν 66 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 18,4 δισ. ευρώ.

  1. Χρέη προς κοινωνικές ασφαλίσεις:

Οι επιχειρηματίες χρωστούν 13,5 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 21,3 δισ. ευρώ.

  1. Χρέη προς οργανισμούς κοινής ωφελείας:

Οι επιχειρηματίες χρωστούν 1 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 1,7 δισ. ευρώ.

Και μεταξύ τους οι ιδιώτες πόσα νομίζετε ότι χρωστούν; Πόσα δηλαδή χρωστά ο ένας στον άλλον; 3,9 δισ. ευρώ ακριβώς.

Συνολικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 244 δισ. ευρώ (ποσό αστρονομικό)!

***

Χάσαμε τον υπουργό, στοπ!

Η τηλεοπτική υπερέκθεση πολιτικών, στελεχών και διαφόρων εν τέλει κοστίζει. Και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί και σε συγχύσεις ρόλων και προσώπων. Οπως συνέβη τελευταίως με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση. Μία εφημερίδα, για παράδειγμα, προαναγγέλλοντας συνέντευξη του υπουργού σε τηλεοπτικό αστέρα με το γενικό θέμα του Ασφαλιστικού, έβαλε στο εξώφυλλό της τον… τηλεοπτικό αστέρα και όχι τον συνεντευξιαζόμενο υπουργό. Ποιος είναι τελικά ο υπουργός;

***

Ο κ. Παυλόπουλος την 22α του μηνός

Την ημέρα (την Τετάρτη) που η Βουλή θα εκλέξει με αυξημένη πλειοψηφία την Κατερίνα Σακελλαροπούλου Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πού νομίζετε ότι θα βρίσκεται ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος; Θα πάρει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και θα ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ, όπου θα μετάσχει σε συνέδριο για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η είδηση είναι ότι θα συναντηθεί και με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

***

Ποιος έπεισε τον Τσίπρα να ψηφίσει Σακελλαροπούλου

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι μόλις ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως πρόταση της ΝΔ και του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ένας στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε υποστηρικτής της. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου (και διευθυντή σήμερα του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα), ο οποίος επιχείρησε από την  πρώτη στιγμή να πείσει τον κ. Τσίπρα αλλά και πολλά κομματικά στελέχη να τη στηρίξουν. Τελικά το πέτυχε.

***

Συνομιλούμε, ακόμα κι αν διαφωνούμε

Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει και συνεχίζει να το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι «συνομιλούμε ακόμα και με αυτούς που διαφωνούμε». Με την επίσκεψή του στην Πολωνία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκλεισε τον πρώτο κύκλο επαφών με τους ομολόγους του των χωρών του Βίζεγκραντ που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βαρσοβία, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε μαθαίνω συνάντηση με τον ομόλογό του υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων Konrad Szymanski. «Ελάτε με τις προτάσεις σας. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε» τόνισε ο έλληνας ΑΝΥΠΕΞ. Νωρίτερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Stanislav Tyszka και μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της πολωνικής Βουλής, στους οποίους επανέλαβε το ίδιο. «Ακόμα κι αν διαφωνούμε, οφείλουμε να συνομιλούμε. Εμείς συζητούμε με όλους» επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, που απέφευγε να έχει επαφές με τις V4.

***

Στην πραγματικότητα, με την επίσκεψή του στη Βαρσοβία ο έλληνας ΑΝΥΠΕΞ απηύθυνε πρόταση-πρόσκληση προς την πολωνική πλευρά και κατ’ επέκταση στις χώρες του Βίζεγκραντ – για ακόμη μία φορά – να προσέλθουν με τις προτάσεις τους στη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της ΕΕ για τον νέο μηχανισμό αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Είχε προηγηθεί πριν από λίγο καιρό η συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών του Βίζεγκραντ στην Αθήνα. Εκεί, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε στείλει διπλό μήνυμα ότι  η Ευρώπη έχει ανάγκη περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων της και ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και σε όσα άλλα απασχολούν την ΕΕ, όπως το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Είχε καλέσει και τότε τις χώρες του Βίζεγκραντ να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου.

***

Καλοδιαχείριση και ξερό ψωμί

Οταν πριν από μερικούς μήνες έγινε η παράδοση – παραλαβή Στάθη Λιβαθινού Δημήτρη Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου, όλα φάνηκαν άψογα. Ρουθούνι δεν άνοιξε, κακίες δεν ειπώθηκαν, τα πάντα μέλι-γάλα. Μόνο που δεν θα περνούσε πολύς καιρός και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού, ξαφνικά, θα έθετε θέμα μεγάλου οικονομικού «ανοίγματος» ζητώντας από το υπουργείο Πολιτισμού να το καλύψει – όπως και έγινε. Αργότερα, αφού το ΥΠΠΟ επωμίστηκε την οικονομική κάλυψη, το ΔΣ του Εθνικού, αποτελούμενο πάνω-κάτω από τους ίδιους ανθρώπους, όρισε ορκωτούς ελεγκτές για οικονομικό έλεγχο, οι οποίοι βεβαίως είδαν ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως θέμα.

Επομένως συνοψίζουμε:

Πρώτη πράξη: Ολα πάνε καλά.

Δεύτερη πράξη: Εμφάνιση οικονομικού «ανοίγματος».

Τρίτη πράξη: Το ΥΠΠΟ πληρώνει τα σπασμένα.

Φινάλε: Οικονομικός έλεγχος – όλα πάνε καλά.

Αν αυτό δεν σημαίνει καλοδιαχείριση, αναρωτιέμαι τι σημαίνει…

***

Οταν η δημοσιογραφία οδηγεί στην… πολιτική

Υπάρχει ένα παλιό ρητό στο επάγγελμά μας: «Η δημοσιογραφία οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως». Η αγαπητή συνάδελφος Αριστοτελία Πελώνη από το Μαυρομάτι Βοιωτίας, νέα ακόμα αποφάσισε να κάνει το άλμα και να μεταπηδήσει από τη δημοσιογραφία στην πολιτική. Ανέλαβε χρέη αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου. Της εύχομαι καλή επιτυχία.