H Eλλάδα καλείται να πορευθεί μέσα σε περιβάλλον πολλαπλών αβεβαιοτήτων, όπου η διάκριση μεταξύ «συμμάχων» και «αντιπάλων» δεν είναι πάντα εύκολη και οι παγίδες πολλές.

Οι γεωπολιτικές ισορροπίες μεταβάλλονται διαρκώς. Το διεθνές σκηνικό γίνεται καθημερινά όλο και πιο σύνθετο και ασταθές παραπέμποντας σε κινούμενη άμμο.

Για τον λόγο αυτό η κάθε κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα πρέπει να είναι πολύ καλά υπολογισμένη και ψύχραιμη. Οι σπασμωδικές ενέργειες δεν ωφελούν.

Οι εκάστοτε πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται με γνώμονα την ψυχρή λογική, τον ρεαλισμό, την εξονυχιστική ανάλυση των δεδομένων και όχι με το συναίσθημα. Μακριά από εθνικολαϊστικές εξάρσεις, αλλά με αποφασιστικότητα και πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. 

Είναι επίσης σημαντικό να εκδηλώνονται την κατάλληλη χρονική στιγμή και όχι ως αντίδραση των εκάστοτε προκλήσεων. Η Ελλάδα δεν πρέπει να σύρεται πίσω από τις κινήσεις εντυπωσιασμού στις οποίες πολύ συχνά επιδίδεται ο Τούρκος πρόεδρος εμφορούμενος είτε από κίνητρα μεγαλοϊδεατισμού και μεγαλομανίας, είτε πιεζόμενος από τις εσωτερικές συνθήκες.

Απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα η χώρα μας πρέπει να αντιτάξει συγκροτημένη εθνική στρατηγική με συμφωνημένους και μακροπρόθεσμους στόχους. Nα χτίσει συμμαχίες που βασίζονται σε γερά θεμέλια αμοιβαίων συμφερόντων και όχι σε λόγους συγκυριακούς. 

Όπως απεδείχθη για άλλη μια φορά στην περίπτωση μιας κρίσης, η Ελλάδα δεν διέθετε ούτε στην εξωτερική πολιτική κάποιο συγκεκριμένο και μακρόπνοο σχέδιο. Πορευόταν και σε αυτό το πεδίο, «έτσι, χωρίς πρόγραμμα», όπως και στην οικονομία, με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στο θέμα αυτό «κλωτσούσαν το τενεκεδάκι» μεταθέτοντας την επίλυση και την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για τον επόμενο.  Τα προβλήματα κρύβονταν κάτω από το χαλί λες και η πατρίδα μας κατείχε τη γεωγραφική θέση της Ελβετίας. Ο χρόνος όμως δεν λύνει τα προβλήματα. Αντιθέτως τα γιγαντώνει. 

Η πολυετής αδράνεια οδήγησε σε σημαντικές παραλείψεις. Εστω και τώρα, και υπό αυτές τις πιεστικές συνθήκες, η χώρα μας είναι αναγκαίο να βρει τρόπο να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου κόσμου που διαμορφώνεται. Οι καιροί ου μενετοί.