Η δολοφονία του σόκαρε το πανελλήνιο. Ο Βούλγαρος οπαδός Τόσκο Μποζατζίσκι άφησε την τελευταία του πνοή στη Θεσσαλονίκη, θύμα τυφλής οπαδικής βίας. Και ενώ οι Αρχές εξετάζουν ακόμη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 28χρονος έχασε τη ζωή του: τα λόγια της αδερφής του σοκάρουν.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στο «One Channel» η Μπέτια Μποζατζίσκι συγκλονίζει, με την αδερφή του αδικοχαμένου Βούλγαρου οπαδού να κάνει λόγο για δολοφονία και να ζητάει την τιμωρία των ενόχων.

Ο Τόσκο Μποζατζίσκι ήταν χαρούμενος στη Θεσσαλονίκη εκείνο το απόγευμα της Κυριακής. Πρόεδρος των φιλάθλων της Μποτεφ Πλόβντιβ, ομάδας της Φιλιππούπολης, που οι οπαδοί της είναι αδελφοποιημένοι με αυτού του Άρη Θεσσαλονίκης. Είχε ταξιδέψει για να δει το ντέρμπι του Αρη με τον ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ένα ματς, στο οποίο η ομάδα του Μίκαελ Ενινγκ επικράτησε με 4-2. Όμως, η χαρά δεν επρόκειτο να κρατήσει πολύ.

Την ώρα που καθόταν και έπινε τον καφέ του, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, ομάδα χούλιγκαν του ΠΑΟΚ τον εντοπίζουν από τα διακριτικά που φορούσε. Οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ είναι τουλάχιστον 20, έχουν μάσκες και σιδηρολοστούς. Επιτίθενται με μένος και όσα ακολουθούν τρομάζουν ακόμη και στην αναφορά τους.

Βαριά τραυματισμένος, ο Τόσκο Μποζατζίσκι προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από την ενέδρα. Πέφτει όμως μπροστά σε ένα αυτοκίνητο που κυριολεκτικά περνά από πάνω του κόβοντας το νήμα της ζωής του. Λίγες ώρες αργότερα στη διάρκεια του αγώνα μπάσκετ ΠΑΟΚ – Άρη στην Πυλαία, ο θάνατος του γίνεται σύνθημα χυδαιότητας στα στόματα οπαδών του Δικεφάλου.

Η αηδιαστική –εν χορώ- επιβεβαίωση μιας δολοφονίας. Η χειρότερη και πιο τραγική εκδοχή οπαδικής βίας. Στη Φιλιππούπολη και στη Θεσσαλονίκη περισσεύει η θλίψη αλλά και οργή.

Για τον χαμό του νεαρού οπαδού. Αλλά και για τον φόβο ότι θα επικρατήσει για πολλοστή φορά ο ισχυρός νόμος της σιωπής.

Ότι θα υπάρξει συγκάλυψη της υπόθεσης σε μια αλυσίδα που οι κρίκοι της απομακρύνονται από την οργανωμένη οπαδική βία και καταλήγει στους ιδιοκτήτες των ομάδων και τις σχέσεις τους με τους κρατικούς φορείς. Από τους είκοσι που επιτέθηκαν συλλαμβάνονται δύο.

Ένας εκ των κατηγορούμενων φέρεται να έχει στενή συγγενική σχέση με αστυνομικό που στη Θεσσαλονίκη φημολογείται ότι συνδέεται με το περιβάλλον Σαββίδη. Το αυτοκίνητο που περνάει πάνω από τον άτυχο Τόσκο μαθαίνουμε ότι το οδηγούσε μια νεαρή γυναίκα που προσήλθε την επόμενη μέσα στην αστυνομία.

Πληροφορίες λένε ότι ήταν νοικιασμένο (ή αγορασμένο) στο όνομα γνωστού οπαδού του ΠΑΟΚ. Του Γραμματικόπουλου, φίλος του επιχειρηματία Γιάννη Διαμαντίδη, παράγοντα του ΠΑΟΚ, γνωστού και από μια υπόθεση βομβιστικής επίθεσης σε κατάστημα της οικογένειάς του και φίλου του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκη Γκαγκάτση.

Όμως, οι παράξενες και τραγικές συμπτώσεις αυτής της υπόθεσης δεν σταματούν εδώ.

Ο Δημήτρης Τσάκος, δικηγόρος του Ιβάν Σαββίδη στην υπόθεση της εισβολής του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ με όπλο στην Τούμπα, είναι και ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του οπαδού του Άρη.

Ιβάν Σαββίδης και Μάκης Γκαγκάτσης στην πρώτη σειρά και πίσω από τον Γκαγκάτση ο επιχειρηματίας και οπαδός του ΠΑΟΚ, Γ. Διαμαντίδης

Με τον αδελφό Γιάννη Διαμαντίδη, γράφει ο Γραμματικόπουλος στη φωτογραφία που έχει αναρτήσει στο facebook

Το One TV, εντόπισε και μίλησε με την αδελφή του αδικοχαμένου Τόσκο. Όσα λέει η Μπέτια συγκλονίζουν

«O αδελφός μου λίγη ώρα πριν γίνει το κακό μίλησε με τον πατέρα μου και του είπε ότι τελειώνουν τον καφέ και θα φύγουν για τη Βουλγαρία. Τη στιγμή που ξεκίνησαν προς τα αυτοκίνητα τους απέναντι τους βρέθηκαν περίπου 20 ή και λίγο παραπάνω άτομα, οπλισμένα με μάσκες, σιδηρολοστούς και μεταλλικούς σωλήνες και τους επιτέθηκαν. Εκείνη τη στιγμή, ίσως μέσα στον πανικό τους, πολλοί από την παρέα έτρεξαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Στο σημείο έμειναν μόνο λίγοι, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού μου. Ακολούθησε πολύ άγριος ξυλοδαρμός και τη στιγμή που ο αδελφός μου προσπάθησε να σηκωθεί και να φύγει προς κάποια κατεύθυνση για να ξεφύγει, τον χτύπησε το αυτοκίνητο.

-Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στη Βουλγαρία για την όλη υπόθεση. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτές

Οι αντιδράσεις εκφράζονται σε τεράστια στήριξη. Έχουμε στήριξη από ανθρώπους από σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Είμαι ευγνώμων διότι, χωρίς αυτή τη στήριξη και πρωτοβουλία, δεν θα συνέβαιναν πολλά πράγματα. Η ομάδα του Μπότεφ, άλλες βουλγαρικές ομάδες ποδοσφαίρου και οι οπαδοί τους μας συλλυπήθηκαν. Η Μπότεφ και οι οπαδοί της διοργάνωσαν μεγάλη διαμαρτυρία στο Πλόβντιφ που σταμάτησε την κίνηση σε σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Έχουμε στείλει επιστολές προς πολλά υπουργεία, προς τον πρωθυπουργό καθώς και προς τα θεσμικά όργανα της Ελλάδας. Για όλα αυτά μίλησα και στο ραδιόφωνο του Άρη. Επιπλέον προγραμματίζονται νέες διαμαρτυρίες ενώ στην κηδεία του παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης και ο δήμαρχος του Πλόβνιτφ. Υπάρχουν πολύ έντονες αντιδράσεις. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και όλες οι ιστοσελίδες μιλούν για εκείνον. Όλοι είναι κατηγορηματικοί στο αίτημα μας για απόδοση δικαιοσύνης για όσα συνέβησαν.

-Οι ελληνικές αρχές σας έχουν προσεγγίσει;

Εμάς προσωπικά – όχι. Δεν έχω κάποια άλλη πληροφορία αλλά με την οικογένεια μας δεν έχει επικοινωνήσει κανείς.

-Αισθάνεστε ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι χρειάζεται για να ερευνηθεί η υπόθεση και να βρεθούν οι ένοχοι;

Ελπίζω και πιστεύω πως αυτό γίνεται επειδή η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα με πολύ παλιό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, είναι η χώρα όπου γεννήθηκε αυτή η επιστήμη. Ελπίζω ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί σε βάθος και, ως οικογένεια, θα λάβουμε αυτό που δικαιούμαστε.

-Πιστεύετε ότι γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η υπόθεση;

Νομίζω πως όχι και θέλω να ελπίζω πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν πιστεύω πως θα ήταν τόσο εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Στο κάτω κάτω πρόκειται για μια διεθνή υπόθεση που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πάρα πολλών μέσων ενημέρωσης. Γι’ αυτό δεν πιστεύω πως θα γινόταν προσπάθεια να συμβεί κάτι τέτοιο. Ελπίζω να μη συμβεί, θα ήταν πολύ βαρύ για εμάς.

-Σας έχει προσεγγίσει οποιοσδήποτε από τον ΠΑΟΚ;

Όχι, δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία. Απολύτως καμία. Δεν μας έχουν απευθύνει ούτε συλλυπητήρια ως οικογένεια. Δεν ξέρω καν πώς να σχολιάσω αυτό το γεγονός. Δεν είχαμε καμία επαφή μαζί τους».

Διαμαντίδης και Γραμματικόπουλος σε εκδρομή στο Τσέλσι

Τα ερωτήματα για αυτή την τραγική υπόθεση οπαδικής βίας, βαριά. Αμείλικτα.

Έχουν εξακριβωθεί οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του άτυχου οπαδού και κυρίως η ένταση του ξυλοδαρμού από τους χούλιγκαν του ΠΑΟΚ;

Γιατί έγιναν μόνο δύο συλλήψεις από τη μεγάλη ομάδα των οπαδών;

Γίνεται έρευνα για να βρεθούν και οι υπόλοιποι;

Διερευνάται το πώς βρέθηκε εκεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο;

Διερευνάται ποιος ήταν ο συνοδηγός δίπλα στην υποτιθέμενη οδηγό, σύμφωνα με τις μαρτυρίες;

Διερευνάται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και τι σχέση έχει αυτός με τον σκληρό πυρήνα της διοίκησης του ΠΑΟΚ;

Γιατί έγινε προσπάθεια αρχικά να μην συνδεθεί η υπόθεση με τον ΠΑΟΚ, ενώ ήταν σαφές ότι επρόκειτο για επίθεση οπαδών του;

Ποιοι παράγοντες τροφοδοτούν την κουλτούρα βίας των οπαδών, σε τέτοιο βαθμό που να φτάνουμε σε συνθήματα που να προσβάλλουν τη μνήμη ενός νεκρού;

Σε μια ομάδα που κάποτε ο ιδιοκτήτης της εισέβαλε με όπλο στη μέση στον αγωνιστικό χώρο;

Η οπαδική βία, σε όλες τις παραλλαγές της, είναι ανοιχτή πληγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γι’ αυτό πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση.

Διαμαντίδης και Γραμματικόπουλος σε εκδρομή στο Τσέλσι

Γραμματικόπουλος (δεξιά) με Διαμαντίδη