Θουκυδίδης – Πελοποννησιακός Πόλεμος

Το εμβληματικό έργο, που αποτελεί μέχρι σήμερα οδηγό σκέψης για τους διεθνείς αναλυτές.

Η σύγκρουση κυριαρχίας -ανάμεσα στη δημοκρατική Αθήνα και την ολιγαρχική Σπάρτη- στην οποία είχε εµπλακεί ολόκληρος ο τότε ελληνικός κόσμος.

Αυθεντικά κείμενα και η μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και αναλύσεις, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αυτή την εβδομάδα ο τρίτος τόμος:

  • Τα πρώτα χρόνια του πολέμου
  • Οι σύμμαχοι των δύο αντιπάλων
  • Οι δύο επιδρομές των Λακεδαιμονίων στη Αττική
  • Ο φοβερός λοιμός των Αθηνών
  • Η ναυτική εκστρατεία του Περικλή στην Πελοπόννησο
  • Η καταδίκη, η τιμωρία και η αποκατάσταση του Περικλή και «Επιτάφιος»: Ενα διαχρονικό μνημείο λόγου. Ο εμβληματικός λόγος που εκφώνησε ο Περικλής για τους νεκρούς του πρώτου έτους του πολέμου. Ο φλογερός, αξεπέραστος ύμνος στην Αθηναϊκή δημοκρατία και στην αγάπη προς την ελευθερία. Ο «Επιτάφιος», μάλιστα, εκφωνήθηκε από τον ίδιο τον άνθρωπο που πρωταγωνίστησε στην εμβάθυνσή της. Ο Περικλής ήταν ο πλέον αρμόδιος να αναγάγει τη δημοκρατία της κλασικής Αθήνας σε υπέρτατο κριτήριο κάθε μεταγενέστερης δημοκρατικής πολιτειακής δομής. Ο ύμνος του αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ακούστηκε στην Αθήνα αμέσως μόλις ξέσπασε ο πόλεμος που έμελλε να την καταστρέψει αλλά και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο τον ίδιο τον Περικλή. Ο μεγάλος αυτός ηγέτης πέθανε και αυτός, ανάμεσα σε πάμπολλους απλούς συμπολίτες του, από τον λοιμό των πρώτων χρόνων του πολέμου, την επιδημία που ξέσπασε στην Αθήνα και με δραματική συνάμα και επιστημονική ακρίβεια περιγράφει ο Θουκυδίδης.

Την εξιστόρηση του Πελοποννησιακού Πολέμου αναλαμβάνει ο Θουκυδίδης, επειδή θεωρεί ότι η περιγραφή του πολέμου θα αποτελέσει για τις ερχόμενες γενιές μόνιμη πηγή πολιτικής διδαχής: η γνώση του παρελθόντος μπορεί να γίνει αφετηρία για την κατανόηση του παρόντος και για την πρόγνωση του μέλλοντος.

Η επιστημονική αντικειμενικότητα του Θουκυδίδη, τού επιτρέπει να διαγνώσει ως κύριο υπαίτιο του καταστροφικού εμφύλιου πολέμου τον αθηναϊκό ιμπεριαλισμό. Στην εποχή του η Αθηναϊκή Συμμαχία είχε μετατραπεί σε Ηγεμονία απολύτως καταπιεστική για τους λεγόμενους συμμάχους. Πολλοί από αυτούς είχαν ήδη γνωρίσει τη βιαιότητα των Αθηναίων στην πιο σκαιή εκδοχή της. Ο Θουκυδίδης δεν διστάζει να καταδείξει τον άδικο και εντέλει αυτοκαταστροφικό για την Αθήνα χαρακτήρα της ηγεμονικής της συμπεριφοράς.

Με τους ρητορικούς λόγους πρωταγωνιστών του πολέμου, τις περίφημες δημηγορίες που παρεμβάλλονται στην αφήγηση των γεγονότων, προβαίνει ο ιστορικός σε επισήμανση απώτερων αιτίων και ψυχολογικών παραγόντων που κινούν τις ανθρώπινες ενέργειες. Ανάμεσα σε αυτά κυριαρχούν η φιλοδοξία, η αμοραλιστική επιδίωξη του συμφέροντος, ο φόβος, η πρόταξη του ατομικού έναντι του συλλογικού, ο λαϊκισμός που υπερισχύει έναντι της νουνεχούς μετριοπαθούς πολιτικής. Με τέτοιες αφετηρίες, οι συνέπειες των ανθρώπινων επιλογών εμφανίζονται ως τραγικά αυτονόητες. Και ο πόλεμος προβάλλει ως βίαιος διδάσκαλος. Στην παθολογία του (εμφυλίου) πολέμου εντρυφεί ο Θουκυδίδης, λειτουργώντας κατ’ ουσίαν ως συγγραφέας αντιπολεμικός.

Τον έξοχο θουκυδίδειο λόγο μάς μεταφέρουν σε σύγχρονη γλώσσα, ο  Α. Ι. Γιαγκόπουλος και οι συνεργάτες του (Θ. Τσιόγκας, Ζ. Μαλαθούνη). Μαζί με τις κατατοπιστικές Εισαγωγές και τα διευκρινιστικά Σχόλια ο αναγνώστης μπορεί να εμβαθύνει στη μελέτη ενός κορυφαίου έργου της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας.

Μαζί

Ημερολόγιο Τοίχου 2020

Ατάκες που έγραψαν MEGA ιστορία

Μας το ζητήσατε και επανακυκλοφορεί!

Ατάκες, αξεπέραστες, θρυλικές, που συνεχίζουν να μας χαρίζουν άφθονο γέλιο, συγκεντρωμένες σε ένα Ημερολόγιο Τοίχου!

Η χρυσή εποχή των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών ξαναζωντανεύει!

Εάν το γέλιο είναι η μουσική της ψυχής το MEGA, στα 30 χρόνια λειτουργίας του, έχει συνθέσει τις ωραιότερες μελωδίες! Το Μεγάλο Κανάλι ισχυρό και ποιοτικό  έδωσε στην τηλεόραση το χρώμα που της ταίριαζε και οι σειρές του θεωρούνται κλασικές. Ξεχωριστή θέση σε αυτές κατέχουν οι κωμωδίες. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, ότι η χρυσή εποχή της ελληνικής κωμωδίας έφερε τη σφραγίδα Mega. Σειρές που σύστησαν και εδραίωσαν στο ευρύ κοινό νέα ταλέντα στη σεναριογραφία, τη σκηνοθεσία την υποκριτική και ανέβασαν ψηλά τον πήχυ του ανταγωνισμού. Σειρές που αγαπήθηκαν από το πρώτο κιόλας επεισόδιο λόγω των κωμικών χαρακτήρων αλλά και του χιούμορ που έρεε άφθονο μέσα από τις ατάκες.

Ατάκες που υπερκέρασαν το συμβατικό, έγιναν διαχρονικές και πολιτογραφήθηκαν στις καθημερινές μας συζητήσεις. Ποια κοπέλα δεν αυτοσαρκάστηκε λέγοντας «Εγώ πότε θα γίνω μάνα;» και πόσοι δεν είπαμε τη θρυλική ατάκα «Πάμε πλατεία;».

Σε ορισμένες από αυτές τις «στιγμές»,  μέσα από μία δύσκολη επιλογή, είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο του «Βήματος» για το 2020.

Ακόμη

Γνωρίστε τον κόσμο της νέας επιχειρηματικότητας

STARTUPPER MAG

Το μηνιαίο περιοδικό της ελληνικής Startup σκηνής

  • Ενημερωθείτε για το σήμερα και το αύριο σε Ελλάδα και εξωτερικό
  • Πώς και πού θα κάνετε τα πρώτα σας βήματα
  • Ποια είναι τα εργαλεία χρηματοδότησης και τα κέντρα υποστήριξης
  • Ακολουθήστε παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων

Και σχεδιάσετε τη δική σας startup.

Σε αυτό το τεύχος

Οι τεχνολογικές τάσεις του 2020.

Το «STARTUPPER MAG», που κυκλοφορεί κάθε τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, καταγράφει και αναλύει όσα συμβαίνουν στο πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα των Startup εταιρειών στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Επίσης

Autohub

Το πληρέστερο ένθετο για το αυτοκίνητο

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25 (Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Θουκυδίδης-Πελοποννησιακός Πόλεμος»: €0,95, τιμή Ημερολογίου Τοίχου: €0,90, τιμή Startupper Mag: €0,40)