Το μήνυμα που εξέπεμψε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία), παραδίδοντας χθες την ενδιάμεση νομισματική έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα (φωτογραφία) – η οποία μάλιστα δεν συμπεριελάμβανε τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ –, ήταν αισιόδοξο. Και αυτό διότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας θα ξεπεράσει αρκετά τις προβλέψεις για 1,9% και 2,4% για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Η αισιοδοξία του εδράζεται εξάλλου και στα μηνύματα των αγορών ομολόγων αλλά και στο γεγονός ότι, ενώ διεθνώς η οικονομική δραστηριότητα εμφανίζει επιβράδυνση, στη χώρα μας παρατηρείται άνοδος, που σημαίνει ότι η εσωτερική ζήτηση αυξάνεται, όπως και οι επενδύσεις.

…και ο καβαφικός Τασούλας

Ο κ. Τασούλας επιφύλαξε θερμά λόγια για τον διοικητή της ΤτΕ, η οποία, όπως είπε, στάθηκε στα χρόνια της κρίσης «ασπίδα χαλύβδινη», ενώ ως γνωστός καβαφικός ο Πρόεδρος της Βουλής συνέκρινε τα καμπανάκια κινδύνου που έκρουε κατά καιρούς ο κ. Στουρνάρας με τον «κρότο των χτιστών ή ήχων» για να μη συμβούν τα χειρότερα, στα οποία η χώρα έφτασε πολύ κοντά. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «προστάτεψε γόνιμα και επάξια τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας σε περιόδους δεινής αναστάτωσης».

«Είμαστε τυχεροί που είμαστε εδώ σήμερα. Οι προβλέψεις έξω ήταν ότι δεν θα αντέχαμε» έλεγε ο κ. Στουρνάρας στους δημοσιογράφους μεταφέροντας το δυσοίωνο κλίμα που επικράτησε τότε: «Κοιτάζω την Ακρόπολη από το γραφείο μου και σκέφτομαι ότι το μνημείο μάς έσωσε. Το πολιτιστικό μας κεφάλαιο. Δεν μπορούσαν να αφήσουν το λίκνο του πολιτισμού να καταρρεύσει» ανέφερε. Δεν άνοιξε πάντως τα χαρτιά του ως προς το αν θα παραμείνει ή όχι στο τιμόνι της ΤτΕ: «Θα δούμε. Αλλος αποφασίζει. Προηγείται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δική μου θητεία άλλωστε λήγει τον Ιούνιο» είπε.

***

Κάν(τ)ε υπομονή…

Υπομονή συνέστησε στους χαμηλοσυνταξιούχους που πήραν το προεκλογικό δώρο το Πάσχα, αλλά τώρα δεν δικαιούνται μέρισμα, ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης. Σε δηλώσεις θύμισε ότι στον προϋπολογισμό του 2020 έχει εγγραφεί κονδύλι 970 εκατ. ευρώ για να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων… Βέβαια παρέλειψε να πει ότι το ΕΚΑΣ (με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) κόπηκε οριστικά απ’ όλους…

***

Ηταν μια ωραία ατμόσφαιρα

Πάντως – και οφείλω να το καταγράψω – δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που στα πηγαδάκια των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής έβλεπες χαμόγελα και δεν άκουγες τη συνήθη γκρίνια. Και δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που η Φώφη Γεννηματά συμμετείχε άνετη και με εμφανή διάθεση για χιούμορ στα πηγαδάκια που έστησαν οι βουλευτές του κόμματός της στο εντευκτήριο της Βουλής. Στο Κίνημα Αλλαγής αυτή την περίοδο επικρατεί αισιοδοξία, που εδράζεται στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε μια φάση εσωστρέφειας από την οποία θα βγει πολύ δύσκολα, άρα εκ των πραγμάτων δημιουργείται αντιπολιτευτικό κενό. Το ζητούμενο είναι αν και με ποιον τρόπο μπορεί να καλυφθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη.

***

Το ακορντεόν της Ευαγγελίας Λιακούλη

Εκπληκτος έμεινε ο Κώστας Σκανδαλίδης όταν πληροφορήθηκε ότι η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη έχει στα σκαριά ένα τραγούδι. «Ποιος έγραψε τους στίχους;» τη ρώτησε. «Δικοί μου» του απάντησε. «Και τη μουσική;». «Δική μου είναι και αυτή» του είπε και πρόσθεσε: «Δεν ξέρεις ότι είμαι ακορντεονίστα;». Ο κ. Σκανδαλίδης έδειξε εντυπωσιασμένος αλλά και σκεπτικός. Προφανώς, όπως σχολιαζόταν, ίσως να του μπήκε η ιδέα αν η κυρία Λιακούλη μπορεί να μελοποιήσει τις ποιητικές του συλλογές.

***

Χριστούγεννα στην Αιθιοπία με τον… Ολυμπιακό

Χριστούγεννα με τους έλληνες ομογενείς στην Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είναι καλεσμένος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Αξώμης Δανιήλ και της εκεί ελληνικής κοινότητας, που είναι μια από τις παλαιότερες σε όλον τον κόσμο. Ο κ. Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί και το ελληνικό σχολείο αλλά και τον αθλητικό όμιλο των Ελλήνων που ονομάζεται «Ολυμπιακός»!

***

Στολισμός και στην «άλλη Αθήνα»

Δεν είναι μόνο η Μιχαλακοπούλου που για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία στολίστηκε, προσφέροντας στους κατοίκους τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που τους έλειψε όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί η συζήτηση για τον φωτισμό της πρωτεύουσας να εστιάστηκε στο Κέντρο, όμως η θετική ανταπόκριση στο πρόγραμμα του «Υιοθέτησε την πόλη σου» είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εκτός της Μιχαλακοπούλου, έπειτα από χρόνια ή ακόμα και για πρώτη φορά στολίστηκαν, μεταξύ άλλων, η Αχαρνών, η Αχιλλέως, η Ιπποκράτους, η Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, η Μάχης Αναλάτου στον Νέο Κόσμο, η πλατεία Κεραμεικού στο Γκάζι, η Ιερά Οδός, ο πεζόδρομος της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, η Χρεμωνίδου και η πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι και φυσικά τα Εξάρχεια. Ο στόχος του Κώστα Μπακογιάννη να φωτιστεί εορταστικά και η «άλλη Αθήνα» που έμενε επί χρόνια στο σκοτάδι επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό.

 

***

Tsunami και ελιές

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης με απόφασή του τοποθέτησε τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνο Συνολάκη στην ομάδα εργασίας για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης ως τακτικό μέλος.

Ο καθηγητής Συνολάκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, ενώ από το 1997 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και από το 2004 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Εχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνών στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων.

Ανέπτυξε το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης ΜΟSΤ για την πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων. Εξήγησε τις διαφορές μεταξύ μακρών κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και αυτών που προξενούνται από σεισμούς. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα.

Τώρα τι μπορεί να γνωρίζει από ελαιοκαλλιέργειες, κανείς δεν ξέρει…. Για όσους έθεσαν το ερώτημα, η απάντηση του υπουργείου είναι «με την απόφασή του αυτή ο κ. Βορίδης ενισχύει περαιτέρω τη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Κρήτης, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο πλαίσιο μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ελαιοκαλλιέργειες της Μεγαλονήσου».

Το γεγονός είναι ένα: ότι κ. Συνολάκης έχει συντονίσει σημαντικό αριθμό ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα του. Ιδρυσε το 1995 το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι πρόσφατες εργασίες του επικεντρώνονται στις συνέπειες από τη διάβρωση των ακτών στην Ελλάδα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων ανθρωπογενών παραγόντων.

***

Τα δώρα του Γιάνη

Τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν με την Τουρκία, η επίσκεψη προ ημερών του Γιάνη Βαρουφάκη στη γειτονική χώρα παρουσιάζει ένα ειδικό ενδιαφέρον, καθώς βρέθηκε εκεί λόγω της δημιουργίας DiEM25 Τουρκίας, του ευρωπαϊκού δικτύου μέλος του οποίου είναι το ΜέΡΑ25, με γραφεία σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Μάλιστα οι τούρκοι ομοϊδεάτες του κ. Βαρουφάκη έχουν ως στόχο να πάρουν μέρος και στις εκλογές. Δεδομένης της κατάστασης που υφίσταται ως προς τα δημοκρατικά δικαιώματα στη γείτονα, η προσδοκία είναι το κόμμα του να προσελκύσει ένα ευρύτερο εκλογικό ενδιαφέρον – αν δεν τους «πατάξει» το καθεστώς Ερντογάν…

Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφυγε με άδεια χέρια από την Πόλη, όπου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος του δώρισε ένα κομποσκοίνι, ένα σταυρουδάκι και μια ασημένια πλακέτα με την υπογραφή του. Αλλά και ο Γιάνης πήγε με δώρα: ένα γλυπτό αντίγραφο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη «Ρωμιοσύνη» του Ρίτσου, κάτι που συνέπεσε με προγραμματισμένη για τον προσεχή Απρίλιο εκδήλωση στο εμβληματικό Ζωγράφειο Λύκειο αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή. Οσον αφορά το γεύμα που επιφύλαξε στον έλληνα προσκεκλημένο ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ήταν, εννοείται, νηστίσιμο: σούπα φάβα, μακαρονάδα, λαχανικά χωρίς λάδι και γλυκό με κάστανο. Παρόντες στο τραπέζι και αρκετοί μητροπολίτες από την Ελλάδα, ενώ συζητήθηκαν πολλά – και σε κατ’ ιδίαν συνομιλία – με έμφαση στα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και βεβαίως την Τουρκία.