Προετοιμασία 20′ Ψήσιμο 15′

ΥΛΙΚΑ (για 30 μελομακάρονα)

150 ml ηλιέλαιο

Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια

110 ml χυμός πορτοκαλιού

50 γρ. ζάχαρη άχνη

3 γρ. κανέλα σε σκόνη

1 γρ.  (στη μύτη 1 κ.γ.) γαρίφαλο σε σκόνη

1 γρ. (στη μύτη 1 κ.γ.) μοσχοκάρυδο

2 γρ (½ κ.γ.) σόδα μαγειρική

6 γρ. μπέικιν πάουντερ

325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Καρύδια τριμμένα για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι

750 γρ. ζάχαρη

500 ml νερό

250 γρ. γλυκόζη (αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκόζη, την αντικαθιστούμε με μέλι, οπότε βάζουμε 500 γρ. μέλι, απλώς μπορεί να βγουν λίγο πιο βαριά τα μελομακάρονα)

250 γρ. μέλι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, το ηλιέλαιο, το ξύσμα με τον χυμό πορτοκαλιού, την άχνη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο. Σταματάμε το ανακάτεμα.

Κοσκινίζουμε, μαζί σε ένα μπολ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή με τα χέρια. Δεν επιμένουμε καθόλου στο ανακάτεμα. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι σταματάμε.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλάκια βάρους περίπου 20 γρ. Αν θέλουμε, τα κάνουμε μικρότερα ή μεγαλύτερα. Το σημαντικό είναι να είναι όλα ίδιου μεγέθους για να ψηθούν σωστά. Πλακώνουμε λίγο τα μπαλάκια με τις παλάμες μας ώστε να γίνουν πιο πλατιά. Με τα δυο μας δάχτυλα κάνουμε πάνω τους δύο βαθουλώματα. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα με τα βαθουλώματα προς τα κάτω. Φροντίζουμε να αφήνουμε μια μικρή απόσταση ανάμεσά τους για να έχουν χώρο να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα σιροπιάζουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο.

Σιρόπι: Μόλις βάλουμε τα μελομακάρονα να ψηθούν ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το μέλι. Οταν το σιρόπι μας είναι χλιαρό, λίγο προτού βράσει δηλαδή, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα μέσα στο χλιαρό σιρόπι (40°C), για 10 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι. Βουτάμε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο τριμμένο καρύδι ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά τους.