Star Wars Skywalker Η άνοδος (Star Wars: The Rise of Skywalker, ΗΠΑ, 2019). Περιπέτεια φαντασίας του Τζ. Τζ. Εϊμπραμς

 

–         Τι μπορείς να μου δώσεις;

–         Τα πάντα. Μια νέα αυτοκρατορία.

Διάλογος από το τελευταίο κινηματογραφικό επεισόδιο του Star Wars και λέω κινηματογραφικό αφού υπάρχει και τηλεοπτική σειρά αυτή την εποχή το «The mandalotian».

Τα πάντα θα πάρουν και οι φίλοι της πασίγνωστης σειράς, μέσα από μια ταινία που φυσικά, απευθύνεται αποκλειστικώς στους φαν του Star Wars. Στην πραγματικότητα είναι μια ταινία υπεράνω κριτικής γιατί θεωρώ πολύ δύσκολο όλοι οι υπόλοιποι να καταλάβουν πολλά από την ιστορία – αν και πιστεύω ότι ουδείς από τους δημιουργούς των ταινιών αυτών ενδιαφέρεται πραγματικά να δώσει στους μη μυημένους στην κουλτούρα του «Πολέμου των Αστρων» να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Μιλάμε εξάλλου για το ένατο κινηματογραφικό επεισόδιο, αρχής γενομένης το 1977 με τον πρώτο και καλύτερο «Πόλεμο των άστρων» του Τζορτζ Λούκας.

Βίντεο γκέιμ με τα όλα του, με ισχυρές (αν όχι πανίσχυρες) δόσεις σαπουνόπερας, ένα τσίρκο από μεγάλα και μικρά τέρατα, χρυσά, στρογγυλά και «πειραγμένα» ρομπότ, τα φωτόσπαθα βεβαίως, δόσεις από «Ιντιάνα Τζόουνς», πολεμικές Τέχνες, καταστροφικές καταιγίδες ως φόντο μονομαχιών και βαρόμετρο την (σχηματική αλλά εντάξει τι πειράζει;) αιώνια πάλη του Καλού (Ρέι η ηγέτιδα της αντίστασης –Nτέιζι Ρίντλεϊ) με το κακό (Κάιλο Ρεν, το εγγόνι του Νταρθ Βέιντερ –Ανταμ Nτράιβερ).  Μα μήπως είναι έρωτας;

Την πολλή δουλειά την κάνουν ο Οσκαρ Αϊζακ και ο Τζον Μπογιέγκα αλλά την παράσταση κλέβουν με τις στιγμιαίες εμφανίσεις του ο Μαρκ Χάμιλ (Λιουκ Σκάιγοθυόκερ), ο Χάρισον Φορντ (ως πνεύμα του Χαν Σόλο αφού στο προπροηγούμενο «επεισόδιο» τον έφαγε λάχανο ο γιος του, ο Κάιλο), ο γιγαντόσωμος πίθηκος Τσουμπάκα, η Κάρι Φίσερ ως πριγκίπισσα Λέα.

Ολοι τρέχουν σαν τον Βέγγο αλλά δεν είσαι σίγουρος πάντα για τον λόγο, κάθεσαι απλώς και χαζεύεις, σίγουρος ότι η ιστορία δεν θα τελειώσει ούτε εδώ, κάποιες ιστορίες δεν τελειώνουν ποτέ και ο «Πόλεμος των άστρων» είναι μια από αυτές.