Νομίζει ότι είναι Ανδρέας, όμως είναι ο Ακης

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό ότι έχει πείσει τον εαυτό του: το πιστεύει πραγματικά ότι είναι η μετενσάρκωση του Ανδρέα.

Ότι έχει την πολιτική του κληρονομιά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος υποδοχής και ο τελικός προορισμός των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και ότι καμία διαδικασία δεν πρόκειται να ανατρέψει αυτόν τον συσχετισμό, όπως έχει διαμορφωθεί σταδιακά από τις εκλογές του 2012 κι έπειτα.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης μιλά πλέον χωρίς αναστολές για ένα αόρατο νήμα που συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα με το ΠαΣοΚ του Ανδρέα. Και τα λέει αυτά στην ασφάλεια ακροατηρίων αποτελούμενων από παροπλισμένα και πολιτικά αδρανή στελέχη κάποιων περιόδων της ΠαΣοΚικής ηγεμονίας.

Όταν τα λέει στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν χαίρονται και πολύ, αλλά αυτό δεν τον νοιάζει, έχει την εδραία πεποίθηση (και βασίμως) ότι τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος οφείλονται εν πολλοίς στον ίδιο.

Στην προσπάθειά του να λανσάρει τον δήθεν νέο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας κάνει κάποιες αναλύσεις και περιγραφές, λίγο πολύ τετριμμένες, αλλά ενδεικτικές και αντιπροσωπευτικές.

Μεταξύ των άλλων είπε στην σύναξη των πρώην ΠαΣόΚων στο Κάραβελ, όπου μίλησε την προηγούμενη Δευτέρα:

«Και οι δυο πόλοι (σ.σ. ΠαΣοΚ και ΚΚΕ-ΚΚΕ Εσ.) είχαν σημαντικές διαφορές, αλλά ένα κοινό σημείο αφετηρίας: Προέρχονταν από την ίδια μήτρα. Τη μήτρα της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως της ΕΑΜικής αντίστασης. Η προοδευτική παράταξη με τους δυο διακριτούς της πόλους εκτινάχτηκε και κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας, χάρη στη νέα ορμή που προσέδωσε στην Αριστερά και στο προοδευτικό κίνημα ο αντιδικτατορικός αγώνας του λαού και κυρίως της νεολαίας μας, κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας».

Και σε ένα άλλο σημείο ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στην μετά Ανδρέα εποχή, πήρε τον δρόμο του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και εγκατέλειψε βήμα βήμα τις ιδεολογικές και αξιακές του καταβολές. Η δε μνημονιακή του σύμπραξη και συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά και το ΛΑΟΣ, το οδήγησε σταδιακά στο να χάσει οριστικά την επαφή του με το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που κάποτε είχε εκφράσει και εν τέλει, με τον ίδιο του τον εαυτό».

Εν ολίγοις, ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει ποιες είναι οι περίοδοι του ΠαΣοΚ που του κάνουν και ποιες όχι.
Του αρέσει μόνο το ΠαΣοΚ του Ανδρέα, όλες οι άλλες περίοδοι δεν συμπίπτουν με τα ιδεολογήματά του. Ξεχνά όμως πολλά. Μεταξύ των άλλων και ότι μετά τον Ανδρέα, το ΠαΣοΚ 40% ελάμβανε και παραπάνω. Και με τον Σημίτη και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μέχρι που ήλθαν τα μνημόνια. Και η μεν μεγάλη μερίδα των ΠαΣοΚων στράφηκε προς την αντιμνημονιακή αυταπάτη του Τσίπρα, η δε μικρότερη μερίδα των Νεοδημοκρατών προς την τραγελαφική εκδοχή της άκρας δεξιάς, αλλά και εκείνοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα τους έκοβε τον ΕΝΦΙΑ.

Πόσο, πόσους και ποιους θεωρεί ότι μπορεί να εξακολουθήσει να κοροϊδεύει ο κ. Τσίπρας με αυτές τις κατασκευές; Πόσο πιστεύει ότι συγκινείται η νεολαία στην οποία υποτίθεται πως απευθύνεται με το ΕΑΜ, τον Αρη Βελουχιώτη και τον Ανδρέα; Πόσο θεωρεί ότι μπορεί να υποδύεται τον σοσιαλδημοκράτη και τι σημαίνει αυτό όταν η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη παραπαίει και ψάχνεται;

Εν τέλει, πόσο μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία; Μία λακωνική απάντηση έδωσε την Τετάρτη ο Πέτρος Ευθυμίου, συντονιστής του τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του ΚΙΝΑΛ και ένας από τους πλέον αυθεντικούς εκπροσώπους του εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό», είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Να σας το πω με γλώσσα απλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να νίκησε ο Ακης ο Τσοχατζόπουλος το 1996».
Δίχως να το καταλαβαίνει, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εμμέσως αυτό περιγράφει με τις επιφανειακές ομιλίες του. Και σε στελέχη του τσοχατζοπουλικού ΠαΣοΚ απευθύνεται.

Νομίζει ότι είναι ο Ανδρέας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο Ακης.
Είναι και αυτό μια μετάλλαξη, δεν μπορεί να πει κανείς…

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk