Αν συναντήσετε τούτες τις ημέρες κάποιον υπουργό και τον ρωτήσετε κάτι είναι πολύ πιθανόν αντί απαντήσεως να σας πει ότι «τρέχω για να προλάβω». Να προλάβει όμως τι; Τους στόχους που έβαλε, ή για να ακριβολογήσω τους στόχους που του έθεσε ο Πρωθυπουργός.

Στο τέλος του έτους πλησιάζουμε και άρχισε η πρώτη αξιολόγηση των υπουργών. Με το σύστημα «Μαζί». Ενα ηλεκτρονικό σύστημα αξιολόγησης το οποίο εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα εφαρμόσει και για τους υπουργούς ο Πρωθυπουργός.

Ολα, μα όλα τα υπουργεία βρίσκονται αυτό το διάστημα σε αναβρασμό και ετοιμάζουν τα σημειώματα δράσης τους προς τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, ήτοι προς τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο-Γεώργιο (Ακη) Σκέρτσο (φωτογραφία). Προτού σας πω σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι υπουργοί (που είναι σαν να δίνουν… πανελλαδικές εξετάσεις) θα σας περιγράψω τι ακριβώς κάνει το σύστημα «Μαζί».

***

Με το πρόγραμμα «Μαζί» – ένα εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα – θα μπορεί ο Πρωθυπουργός να ελέγχει την πορεία του έργου των υπουργών ανά τομέα και συνολικά. Θα ελέγχεται η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται αλλά και η εκτέλεση ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της υλοποίησης του προγραμματισμού που περιλαμβάνεται στους φακέλους που παρέλαβαν τα στελέχη της κυβέρνησης.

***

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι έως το απόγευμα της Τρίτης οι περισσότεροι υπουργοί έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα. Αναμένονται οι δράσεις καμιά δεκαριά υπουργών (ονόματα δεν λέμε για να μην τους θίξουμε, αφού οι προθεσμίες δεν έχουν λήξει ακόμα), ώστε να συμπληρωθεί το παζλ και να σχηματίσει το Μέγαρο Μαξίμου μια εικόνα για το πώς κινείται το κυβερνητικό έργο.

***

Ο επιμελής υπουργός

Υπάρχουν και επιμελείς υπουργοί που έστειλαν αμέσως τα ηλεκτρονικά σημειώματα στον κ. Σκέρτσο. Εις εξ αυτών, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Μαζί» «πολύ χρήσιμο», καθότι όπως μου επεσήμανε μπορεί να διαπιστώσει ο Πρωθυπουργός με το πάτημα ενός κουμπιού σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κυβερνητικό έργο στο συγκεκριμένο υπουργείο, εάν οι εξαγγελίες των υπουργών έχουν υλοποιηθεί, το ίδιο και οι υποσχέσεις που έδωσαν (σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και άλλες συνεντεύξεις τους). Επιπλέον όπως μου εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός μπορεί να κάνει τις επιλογές του και αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα «Μαζί» θα λειτουργεί εφεξής σε μηνιαία βάση.

***

Οχι στον ανασχηματισμό

Μετά από όλα αυτά ήταν επόμενο να ρωτήσω κυβερνητική πηγή (που βρίσκεται στο Μαξίμου) εάν επίκειται ανασχηματισμός. Η απάντηση που πήρα ήταν η κλασική, ότι δηλαδή «ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού», αλλά σιγά-σιγά η πηγή μου έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οτι στο άμεσο μέλλον «δεν βλέπει» ανασχηματισμό, τουλάχιστον προτού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλωστε, όπως μου υπενθύμισε, πλησιάζει ο Ιανουάριος που ο Πρωθυπουργός, όπως είπε στη Φώφη Γεννηματά, «θα ανέβει στο βουνό» για να αποφασίσει ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τούτο θα γίνει, όπως μου εξήγησαν, προτού αναχωρήσει για το Νταβός, στις 22 Ιανουαρίου. Τώρα πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας ουδείς γνωρίζει.

***

Εσύ πόσες εμφανίσεις στην TV έκανες;

Την ίδια ώρα και οι βουλευτές του κυβερνώντας κόμματος δίνουν έναν απολογισμό των δράσεών τους στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρο Καλαφάτη. Δίνουν σημειώματα κάθε 15 ημέρες και σε αυτά γράφουν (και περιγράφουν) τις δράσεις τους, την παρουσία τους στη Βουλή (τις εισηγήσεις τους στα νομοσχέδια), τις περιοδείες τους, ακόμα και πόσες φορές και γιατί έχουν εμφανιστεί στα κανάλια.

***

Η Γιάννα απομάκρυνε το επικοινωνιακό επιτελείο

Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021” κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου απομάκρυνε όλο το επικοινωνιακό επιτελείο της επιτροπής για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Ετσι απομακρύνθηκαν οι Λευτέρης Κουσούλης, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Φοίβος Καρζής και Γιάννης Προβής. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ουσιαστική διαφορά επί του βάρους και του νοήματος του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

***

Ηθοποιός σημαίνει… «παραδίνομαι»

Ηθοποιός σημαίνει φως, έλεγε ο αείμνηστος Δημήτρης Χορν. Ηθοποιός όμως στη Βουλή τι σημαίνει; Να δείχνεις το υποκριτικό σου ταλέντο ακόμα και όταν ομιλείς από το βήμα της Βουλής. Ετσι το υποκριτικό του ταλέντο «επιστράτευσε» ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης για να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν το βράδυ της ημέρας μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο ηθοποιός-βουλευτής ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και ξεκίνησε ένα απίστευτο σόου, αναφερόμενος κυρίως στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην αρχή αντί να πει το κλασικό «κυρίες και κύριοι συνάδελφοι» ή έστω το (επίσης κλασικό) «σύντροφοι και συντρόφισσες», άρχισε να φωνάζει με τα χέρια ψηλά «παραδίνομαι». Το φώναξε επτά φορές και την τελευταία φορά έβαλε τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του, ωσάν να τον είχε συλλάβει ο επιθεωρητής Κάλαχαν. Και συνέχισε: «Εστω ότι ήμουν αντιεξουσιαστής, ταραχοποιός, αλλά δεν μπορεί να φωνάζω παραδίνομαι και να συνεχίζουν να με χτυπούν, να με κλωτσάνε στην κοιλιά, στα γεννητικά όργανα και στο στήθος, όταν είμαι εμφανώς άοπλος και παραδομένος. Γιατί όλη αυτή η αγριότητα; Να τη χαίρεστε, αν είναι αυτή η δημοκρατία σας» είπε χαρακτηριστικά, με δυο-τρεις βουλευτές να τον χειροκροτούν. Κάποιος σχολίασε ότι θα πρέπει να μάθει ότι άλλο είναι να είσαι ηθοποιός και άλλο πολιτικός (και μάλιστα βουλευτής).

***

Η νηπιαγωγός της χρονιάς είναι από τη Θάσο

 

Τον τίτλο της δασκάλας της χρονιάς του Διεθνούς Οργανισμού AKS κατέκτησε η Βίκυ Ξανθοπούλου, νηπιαγωγός στο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, η οποία λίγο καιρό πριν είχε τιμηθεί και με το βραβείο «The Freedom Literacy Award» (Βραβείο ελευθερίας μέσω του γραμματισμού) από τον οργανισμό «Judith’s Reading Room», με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, που προωθεί τη φιλαναγνωσία.

***

Praxia Bank συνέχεια…

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Praxia Bank, πρώην Credicom (όπως σας έγραφα την περασμένη Κυριακή), μετά την άρνηση του μετόχου της Atlas Capital να προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση. Στην πρώτη πρόσκληση προς επενδυτές δεν εμφανίστηκαν και πολλοί ενδιαφερόμενοι. Ενα fund υπέβαλε δεσμευτική προσφορά και δύο-τρία σχήματα ζήτησαν παράταση για να… ξανασκεφθούν το θέμα. Επιπλέον, δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια περί κατάθεσης προσφοράς από άλλη ελληνική τράπεζα. Αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι αναμενόταν να λάβει το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η Praxia Bank, που διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, επρόκειτο να λειτουργήσει μέσα στο 2019, ωστόσο ελλείψει… καυσίμων δεν άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό. Με βάση τον τελευταίο σχεδιασμό της, η διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών θα γινόταν αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, χωρίς τη λειτουργία δικτύου καταστημάτων. Πρόκειται για πρωτοποριακό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς project, που πόνταρε στο στοίχημα της ψηφιοποίησης των τραπεζικών εργασιών. Φυσικά όλα μπορούν να ανατραπούν εάν ο νέος ιδιοκτήτης έχει άλλα πλάνα. 

***

Οι πρόεδροι, ο πρωθυπουργός και η Μαρίνα Σάττι

Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας Προκόπης Παυλοπουλος προς τιμή του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vucic παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε και μακριά συνομιλία με τον Σέρβο Πρόεδρο. Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εκπροσώπησε ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ ήταν παροντες και οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Αμύνης Νίκος Παναγιωτοπουλος. Το μενού περιελάμβανε: πρώτο πιάτο, φιλέτο σφυρίδας με ελαιόλαδο, βασιλικό και ντοματίνια. Κυρίως πιάτο: φιλέτο Μοσχου με σάλτσα κόκκινου κρασιού και θυμαρι, εν συνεχεία προσφέρθηκε mousse μανταρίνι, φρούτα εποχής και καφές.


Η έκπληξη ήταν η Μαρίνα Σάττι στο Προεδρικό η οποία τραγούδησε για τους επισήμους προσκεκλημένους. Μαζί της το πολυφωνικό σύνολο fones. Ακούστηκαν τα τραγούδια «χίλιοι μαστοροι», «Μαργούδι», « Κούπες», «Σάββατο βράδυ» και «Θεός αν είναι».