Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται, όπως με πληροφορούν, τούτες τις μέρες στην Αστυνομία για την ενδεχόμενη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτογραφία) την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου αναφέρουν ότι οι αρχές ασφαλείας της Αγκυρας έχουν ζητήσει ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα που θα ληφθούν κατά την επικείμενη σύγκληση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, θέτοντας – ως συνήθως – τις προδιαγραφές τους. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν έχει ακόμη απαντήσει αν θα παραστεί, παρά το γεγονός ότι πήρε τη σχετική πρόσκληση. Ουδείς γνωρίζει τι θα αποφασίσει, εάν θα έρθει ή όχι στην Αθήνα. Σε περίπτωση που θα έρθει τότε θεωρείται βέβαιη η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Πάντως η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει όλα τα μέτρα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντηθεί προσφάτως στο Λονδίνο, στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, σε περίπτωση που ο κ. Τσαβούσογλου έρθει στην Αθήνα, για να ακούσει τα διαβήματα όχι μόνον της ελληνικής πλευράς, αλλά και των υπουργών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου για την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

***

Ερχονται οι φωτισμένοι άγγελοι

Για όσους γκρίνιαζαν ότι ο εφετινός χριστουγεννιάτικος εορτασμός της Αθήνας δεν έχει αγγελούδια και αστεράκια μάλλον βιάστηκαν να γκρινιάξουν. Γιατί και τα αγγελούδια και τα αστεράκια μαζί με κάτι πεταλούδες θα φωταγωγήσουν το ύψους 17 μέτρων δένδρο του Συντάγματος που ήρθε με τριαξονικό φορτηγό από το Καρπενήσι. Τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη δεν τον πολυενδιαφέρουν τα σχόλια για τον στολισμό της Πανεπιστημίου ή της Βασ. Σοφίας, για τα οποία οι δημότες δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ. Τον ενδιαφέρει, όπως μου είπε, ότι «για πρώτη φορά δεκάδες γειτονιές της Αθήνας έχουν φωτιστεί και στολιστεί, κάτι που έχει να γίνει εδώ και δεκαετίες». Και την Τρίτη ετοιμάζεται να ανάψει τα χιλιάδες λαμπιόνια (και τους φωτεινούς αγγέλους, που τους επιμελήθηκε ο σκηνογράφος Μανόλης Παντελιδάκης) του χριστουγεννιάτικου έλατου με ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα το παρουσιάσει η Ζέτα Μακρυπούλια. Θα είναι εκεί επίσης η Ελενα Παπαρίζου, η Idra Kayne, ο Ιάν Στρατής (με τη συνοδεία της Athens Big Band), η ομάδα κρουστών Batala Atenas και άλλοι.

***

Η Βουλή μετατρέπεται σε γιγαντοοθόνη

Ο στολισμός της Πανεπιστημίου και της Βασ. Σοφίας (προσφορά εταιρειών και του Ιδρύματος Ωνάση) δεν αλλάζει εφέτος (ίσως του χρόνου να γίνει κάτι διαφορετικό), αλλά αυτό που θα αλλάξει είναι ότι για πρώτη φορά η Βουλή των Ελλήνων (με άδεια του Προέδρου της Κ. Τασούλα) μετέχει στον εορτασμό. Πώς; θα πείτε. Ολόκληρη η Βουλή από τη μια άκρη έως την άλλη θα μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο μόνιτορ (μια οθόνη) πάνω στην οποία θα προβάλλονται οι εκδηλώσεις για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ετσι τόσο ο δήμαρχος Κώστα Μπακογιάννης όσο και η Ζέτα Μακρυπούλια μπορεί να μην είναι μέλη του Κοινοβουλίου αλλά την Τρίτη το βράδυ θα εμφανιστούν στο κτίριο της Βουλής, μαζί με έναν λαμπρό φωτισμό.

***

Και ο Τόνις Σφήνος στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν στο Σύνταγμα, αλλά έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περισσότερα από 50 pop up events, συναυλίες και χορευτικά shows. Κεντρική θέση στα μουσικά events των γιορτών θα έχει βεβαίως η σκηνή της πλατείας Συντάγματος, στην οποία θα ανέβουν αγαπημένα ονόματα της ελληνικής σκηνής, ανάμεσά στους οποίους η Τάμτα, οι Onirama, ο Τόνις Σφήνος, η Μαρίνα Σάττι και πολλοί άλλοι.

***

Συμβούλιο αρχηγών

«Κρατούμε την πρωτοβουλία σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα το κάνουμε». Τάδε έφη σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Επειδή κάποιοι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί  «πριν ο Μητσοτάκης παρουσιάσει τα σχέδιά του για τον διάδοχο του κ. Παυλόπουλου ή έστω την ανανέωση της θητείας του» (όπως ειπώθηκε και γράφτηκε), φρονώ ότι πρέπει να διαβάζουν προσεκτικότερα τον «Βηματοδότη», που τα γράφει δύο βδομάδες τώρα, παρά να παρασύρονται από τις οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.

***

Το γούρι της Μαρέβας

Ας δούμε πρώτα το… γούρι (φυλαχτό) που πρόσφερε η Μαρέβα Μητσοτάκη στο γεύμα που παρέθεσε στο «Ηλέκτρα Μετρόπολις», στην οδό Μητροπόλεως, στις/στους συζύγους των βουλευτών και ευρωβουλευτών της ΝΔ. Κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια κάνει αυτό το τραπέζι η Μαρέβα και τώρα που ο σύζυγός της είναι Πρωθυπουργός πολύ περισσότερο. Το γούρι 2020 ήταν ένα δερμάτινο βραχιολάκι δημιουργία της Zeus-Dione εμπνευσμένο από ένα μωσαϊκό που βρέθηκε στην είσοδο του Ναού των Δελφών στη Δήλο.

***

Η οικοδέσποινα βρέθηκε σε όλα τα τραπέζια, συνομίλησε με τους/τις συζύγους, γνώριζε τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, έγινε κουβέντα για την οικογένεια, αλλά και για το τι αλλάζει φορολογικά στην Ελλάδα. Το μενού ήταν λιτό, πρώτο πιάτο, σαλάτα με μοτσαρέλα, κύριο πιάτο λαβράκι με σεληνόριζο και ως επιδόρπιο μηλόπιτα με μους σοκολάτα και με παγωτό. Να σημειώσω εδώ ότι απουσίαζε η Γεωργία Σαμαρά (ήταν εκτός Αθηνών), στην ίδια ροτόντα βρέθηκαν οι Νατάσα Παζαΐτη, Τζένη Μπαλατσινού και Μάρα Ζαχαρέα, ενώ παρέστη και ο σύζυγος της Ντόρας,  Ισίδωρος Κούβελος, που καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον χειρουργό Κώστα Τεπελένη (σύζυγο της βουλευτού Ιωαννίνων Μαρίας Κεφαλά).

***

Οποιος κακομεταχειρίζεται τα γαϊδουράκια πληρώνει 30.000 ευρώ πρόστιμο

Απάντηση στην επιστολή του γνωστού ντράμερ του συγκροτήματος του Motley Crue Τόμι Λι έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Απλώς σας θυμίζω ότι με ανοιχτή επιστολή του ο ελληνικής καταγωγής μουσικός ζητούσε από τον υπουργό να παρέμβει για να σταματήσει η κακομεταχείριση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη και για τον λόγο αυτόν ξεκίνησε αίτημα συλλογικών υπογραφών.

***

Ο υπουργός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει την ιδιαίτερη ευαισθησία της πολιτείας και του ιδίου στο σημαντικό αυτό ζήτημα και προανήγγειλε την αυστηροποίηση των ελέγχων και την επιβολή διοικητικών προστίμων στους παραβάτες που μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 30.000 ευρώ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το θέμα που έχει προκύψει στη Σαντορίνη παρακολουθείται στενά από το υπουργείο, υπάρχει σχετική εγκύκλιος που ορίζει τη χρήση των εν λόγω ζώων, και τόνισε ότι η αποτροπή κάθε είδους κακομεταχείρισης των ζώων και η βελτίωση των όρων ευζωίας τους διατηρεί και ενισχύει τον παραδοσιακό χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνει την οικονομία τους αλλά ταυτόχρονα προστατεύει και τα ζώα.

***

Ο καταρράκτης του περιφερειάρχη

 

Και ξαφνικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός φωτογραφήθηκε με φόντο ένα μοναδικό τοπίο από τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς στην Πύλη Τρικάλων. Τι ακολούθησε; Ο περιφερειάρχης παρουσιάζοντας μέσα από ένα βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το έργο της ανάπλασης και διαμόρφωσης του καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η περιφέρεια κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 300.000 προβολές. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό φυσικό τοπίο καθώς το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με τους δύο τεχνητούς καταρράκτες στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα καθώς συνέδεε τη Θεσσαλία με την Ηπειρο. Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι μήκους 26 μέτρων. Ο καταρράκτης πίσω από το γεφύρι έχει ύψος 12 μέτρα και το νερό που πέφτει δημιουργεί μία πανέμορφη εικόνα που προκαλεί δέος. Η μοναδικότητα του τοπίου και το έργο που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας απογείωσαν το βίντεο του περιφερειάρχη.