Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας πήρε των ομματιών του μετά τα όσα άκουσε στη διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και πήγε στην Τυνησία. Και δικαίως, γιατί το κλίμα στο κόμμα του είναι εκρηκτικό. Οσοι βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», περιέγραψαν ατμόσφαιρα διαλυτική και μετέφεραν κλίμα συγκρούσεων…

Ξένισε τους περισσότερους η προώθηση των πασοκογενών και το ύφος ορισμένων. Οπως εξομολογούνταν συμμετέχων στη διαδικασία, οι εντυπώσεις που άφηναν οι «εισβολείς» δεν ήταν οι καλύτερες. Τους είχαν τοποθετήσει στις προνομιακές πρώτες θέσεις και οι ίδιοι αντιμετώπιζαν τους παλιούς ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν αφ’ υψηλού, ωσάν να δήλωναν ότι «μεγάλη χάρη σας κάνουμε». Αμ, το άλλο; Που «απειλούσαν» ότι θα κάνουν δική τους συνιστώσα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με την επωνυμία «Σοσιαλιστική Συμμαχία»; Και σαν μην έφθανε αυτό, ήταν και του Γκλέτσου η παρουσία που όξυνε τα πράγματα…

 

Αλλά πέρα από τις εντυπώσεις, η διεύρυνση δεν αποδίδει. Νέα μέλη δεν εγγράφονται με τον ρυθμό που ανέμενε ο Τσίπρας και γενικώς το «μαγαζί» δείχνει να διολισθαίνει στα παλιά πεζοδρομιακά και απολύτως λαϊκίστικα. Δεν θα έχει, κατά τα φαινόμενα, τύχη το εγχείρημα. Εάν δεν ήταν στη μέση ο Αντώνης Διαματάρης και οι κυβερνητικές αρρυθμίες και αστοχίες των τελευταίων ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ήδη βυθισμένος στον κύκλο της φθοροποιού πασοκοποίησης.

Οργισμένος Κυριάκος

Τις ημέρες που προηγήθηκαν των ελληνοτουρκικών θεμάτων στο Λονδίνο το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν το καλύτερο. Εξαιτίας κυρίως των αρνητικών εντυπώσεων που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις νέων διοικητών στα νοσοκομεία. Οι άγρυπνοι πληροφοριοδότες μου μού μετέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έξαλλος με τους συνεργάτες του την επομένη των τοποθετήσεων. Δεσμευμένος όπως ήταν από τις εξαγγελίες του ότι δεν θα διορίσει αποτυχόντες βουλευτές, εξεμάνη όταν είδε το αποτέλεσμα των τοποθετήσεων. Ενιωσε, μου είπαν, βαθιά πληγωμένος γιατί ετρώθη η αξιοπιστία του…

 

Κάποια στιγμή ετέθη ζήτημα να ακυρωθούν όλοι οι διορισμοί και να επανεξεταστούν όλες οι τοποθετήσεις. Ωστόσο, έπειτα από παραινέσεις και άλλων που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, επελέγη η οδός του κατευνασμού και της άμβλυνσης των αρνητικών εντυπώσεων.

 

Οταν όμως λίγες ημέρες μετά ανέκυψε το θέμα με τα πλαστά πτυχία του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη και ορισμένοι, περιλαμβανομένου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, έσπευσαν να δηλώσουν ότι το θέμα είναι λήξαν, η προηγούμενη ιστορία δεν επέτρεπε τέτοια στάση και συμπεριφορά. Ο Πρωθυπουργός αυτή τη φορά πήρε τη σπάθη του και καρατόμησε τον υφυπουργό χωρίς να περιμένει να γυρίσει από την Αυστραλία. Υποθέτω ότι το πάθημα θα γίνει μάθημα και θα διπλοτσεκάρονται στο εξής τα βιογραφικά των φιλόδοξων… «αρίστων».

 

Πάντως οφείλω να σημειώσω ότι από την τοποθέτησή του στο υφυπουργείο Εξωτερικών ελάμβαναν αιτήματα και μηνύματα ότι το πρόσωπο δεν διακρινόταν για την αξιοπιστία του. Πολλοί τον περιέγραψαν σαν «λομπίστα Β’ κατηγορίας» στη ζώνη της Αστόρια και σημείωναν ότι επρόκειτο για επιλογή που θα πλήγωνε τον Πρωθυπουργό. Οπως και απεδείχθη.

Εως πότε θα γίνονται ανεκτοί;

Η ιστορία των κάθε λογής συμβούλων στις χειμαζόμενες τράπεζες συνεχίζει ακάθεκτη. Η γνωστή σε όλους εταιρεία προώθησης και ανακύκλωσης των ίδιων στελεχών σε τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες έκανε πάλι το θαύμα της. Εφυγε από τη μια τράπεζα και πήγε στην άλλη συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο της. Και η άλλη εταιρεία επικοινωνίας, το επιλεγόμενο «αστέρι», έφθασε στο σημείο να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες σε (άκουσον-άκουσον) 70 εταιρείες! Ενδιαμέσως οι δύο (εταιρείες) κάνουν τα πάντα. Προωθούν πρόσωπα, δουλειές και βεβαίως χειραγωγούν διαφημιστικές δαπάνες και ΜΜΕ. Εως πότε άραγε θα γίνεται ανεκτό το έργο τους;

Το μαγαζάκι

Τρία χρόνια πάλευε η Αναστασία Σακελλαρίου και ο Αλεξ Μάνος να συγκροτήσουν την πρώτη ηλεκτρονική τράπεζα στην Ελλάδα. Εδωσαν, πήραν, εξασφαλίστηκαν και τώρα παραδίδουν το… πνεύμα τους. Η Praxia Bank βγήκε στο σφυρί. Πωλείται! Ψάχνουν οι σύμβουλοι εναγωνίως επενδυτή. Ορισμένοι καλοθελητές μάλιστα θέλουν να πασάρουν το «μαγαζάκι» στην Εθνική Τράπεζα. Ελπίζω να γνωρίζει την κατάστασή της η διοίκηση.

Mediterranean Dialogues

Σε μια ολιστική παρουσίαση της ενεργειακής στρατηγικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η Αθήνα προχώρησε χθες, μιλώντας στο συνέδριο «Mediterranean Dialogues» στη Ρώμη, ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Ο έλληνας αξιωματούχος μίλησε τόσο για τα υπάρχοντα projects όπως ο Διαδριατικός Αγωγός (ΤΑΡ) και τα σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και για τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και βέβαια, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί τη σταθερότητα και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο – στοιχεία απαραίτητα για τη διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος. Τα μηνύματα υπήρξαν ξεκάθαρα προς όλες τις πλευρές…

Οταν γεννιέσαι τρεις φορές

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη με τίτλο «Οταν γεννιέσαι τρεις φορές». Κι όμως εδώ το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δεν συνοψίζει κάποιου είδους χρονολόγιο της πολυετούς του δράσης. Δεν γράφει καν ένα μανιφέστο ιδεολογικό. Ούτε πρόκειται για κάποια προσωποπαγή κατάθεσή του από την πρώτη διακυβέρνηση Τσίπρα. Εδώ μιλάμε για ένα βιωματικό και συγκινητικό «ημερολόγιο» που αφορά την αθέατη μα οριακή περιπέτεια του Στρατούλη…

 

Εκανε δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού σε διάστημα 20 ετών. Η πρώτη έγινε το 1999 και είχε δότη τη μητέρα του. Η δεύτερη έγινε το 2011 στη Νανσί της Γαλλίας. Δότης μια νεαρή Γαλλίδα που έπειτα από αιφνίδιο θάνατο η οικογένειά της δώρισε τα όργανά της – δίνοντας ζωή σε οκτώ ανθρώπους. Εδώ θέλω να σημειώσω και τούτο: Το βιβλίο δεν είναι μια δακρύβρεχτη κατάθεση. Δεν είναι ένα βιωματικό χρονικό που απλώς φιλοδοξεί να εκβάλει σε μια θάλασσα λυρισμού. Ο Στρατούλης παραδίδει ένα συνταρακτικό χρονικό ελπίδας και πίστης δεδομένου πως ήταν νεφροπαθής τελευταίου σταδίου – και ενδιάμεσα στις δύο μεταμοσχεύσεις είχε υποστεί και έμφραγμα. Μας θυμίζει σημαντικά και δραματικά δεδομένα. Οτι, φέρ’ ειπείν, η χώρα μας είναι η τελευταία στη δωρεά οργάνων σε όλη την Ευρώπη.

 

Ο Αδωνις και οι επενδυτές

Στις ΗΠΑ θα βρεθεί και πάλι ο Αδωνις Γεωργιάδης προσπαθώντας να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα μας. Θα μετάσχει σε επενδυτικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν 50 funds, ίσως τα πιο σημαντικά επενδυτικά σχήματα του πλανήτη.

Ο Μητσοτάκης στο Νταβός

Κάθε χρόνο περί τα τέλη Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι της διεθνούς οικονομικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής ελίτ συγκεντρώνονται στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός για να ανταλλάξουν απόψεις και ενίοτε να δρομολογήσουν εξελίξεις για τα παγκόσμια προβλήματα.

Στο εφετινό Φόρουμ του Νταβός θα συμμετάσχει, όπως μαθαίνω, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει σημαντικές επαφές για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, αλλά και των επενδυτικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη και θα συναντηθεί με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

***

Ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχαν την ονομαστική τους εορτή την περασμένη Παρασκευή, στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να μη σταμάτησαν να ακούν τη λέξη Τουρκία. Ο μεν κ. Δένδιας έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε διπλωματικό μαραθώνιο με σκοπό να προσεγγίσει όλους τους εταίρους και φίλους και να επιτύχει την αποδόμηση της τουρκολιβυκής συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

***

Ο δε κ. Παναγιω-τόπουλος έχει αναλάβει να προωθήσει το ταχύτερο την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει καταστεί απολύτως αναγκαία ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Να σημειώσω ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας έδωσαν το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπου μαζί με τον Πρωθυπουργό συναντήθηκαν με την τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κοινώς, Νικολοβάρβαρα και για τους δύο.