Καλό είναι να γνωρίζουμε (αν και πολλοί ήδη το γνωρίζουν) ότι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στις χρεώσεις δεδομένων. Πολύ πιο ακριβή, κάτι που δεν πήγαινε άλλο. Ετσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) κάλεσε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου και τους ζήτησε να εξετάσουν την παροχή σημαντικά περισσότερων δεδομένων στην ίδια τιμή, ώστε τα τιμολόγια να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τα ευρωπαϊκά. Λίγες ώρες αργότερα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν νέα ευνοϊκά πακέτα δεδομένων.

***

Ο Τσίπρας, ο Μάλαμας και η επιστολή από τα Τρίκαλα

Σας έχω νέα (εάν σας έχουν λείψει) για τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να μην τον είδατε στη Βουλή την Παρασκευή και να μίλησαν αντ’ αυτού ο (εορτάζων) Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά ο σύντροφος πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται πάλι εκτός Ελλάδος, σε αποστολή στην Τυνησία, σε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου. Θα επιστρέψει σύντομα για να συνεχίσει την προσπάθειά του για διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς ΠαΣοΚ (μεριά), πλην όμως όσοι ήταν να πάνε πήγαν και δεν προβλέπονται άλλοι. Προς το παρόν το ζεύγος Αλέξη Τσίπρα και Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα άρχισε και πάλι τις βραδινές εξόδους. Οι έξοδοί τους είναι κυρίως στο θέατρο, αλλά αυτή τη φορά διασκέδασαν στην Ακτή Πειραιώς με το πρόγραμμα που παρουσιάζει, κάθε Σάββατο, ο Σωκράτης Μάλαμας.  Υπήρξε ωστόσο και ένα απρόοπτο για το ζεύγος.

***

Μια κυρία από τα Τρίκαλα οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε ιδιόχειρη πρόσκληση στον πρώην πρωθυπουργό προσφέροντας στον ίδιο και στην οικογένειά του το σπίτι της στην Ελάτη για ολιγοήμερες χριστουγεννιάτικες διακοπές. Στην επιστολή τού επισημαίνει μάλιστα πως στα Τρίκαλα φιλοξενείται το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο, ο «Μύλος των Ξωτικών», και ότι θα είναι ευκαιρία για τα παιδιά να ζήσουν μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. Το θέμα είναι πού θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας να περάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του.

***

Ο ΓΑΠ στη Χαριλάου Τρικούπη

Στα παλιά του λημέρια, στα γραφεία του ΠαΣοΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου. Λίγες ημέρες μετά τις αποστάσεις που έλαβε από τους πρώην συνεργάτες του που επέλεξαν να συμπορευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτώντας σενάρια και για τις δικές του προθέσεις, ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε σε σύσκεψη με τη Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στο μέτωπο των σχέσεων με την Τουρκία. Η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου ακούστηκε με μεγάλη προσοχή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δική του ήταν η επισήμανση, που ανέδειξε η κυρία Γεννηματά, πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανίζεται συνέχεια ότι κάνει υποχωρήσεις».

***

Οταν βρίσκεσαι συνεχώς σε ένα αεροπλάνο

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, ο Κώστας Φραγκογιάννης είναι συνεχώς σε ένα αεροπλάνο και επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι ο υπουργός της εξωστρέφειας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη όπου συμμετέχει στο συνέδριο «Mediterranean Dialogues». Η ομιλία του θα έχει τίτλο «Ενεργειακή ασφάλεια στον 21ο αιώνα» και αναμένεται να παρουσιάσει τον ρόλο που επιδιώκει και διεκδικεί η Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Στον ευρύτερο… χώρο θα βρίσκεται και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οπότε δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπάρξουν και ελαφρές διαφωνίες στο ακροατήριο…

***

Στην Ευρωβουλή οι προκλήσεις της Τουρκίας

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος έστειλε επιστολή σε όλους τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (και όταν λέω όλους, εννοώ και στους 750) για να τους πληροφορήσει πόσο έχει αποθρασυνθεί η Τουρκία και πόσο παραβαίνει το διεθνές δίκαιο: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι η Τουρκία…» και ακολουθεί ένα κείμενο στα αγγλικά για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

***

Ράμπα για ΑΜΕΑ στον Αγνωστο Στρατιώτη

Σε ένα αίτημα που εδώ και χρόνια έθεταν  οι εκπρόσωποι των Ατόμων με Αναπηρία  ανταποκρίνεται ο Δήμος Αθηναίων. Τη Δευτέρα ξεκινά η κατασκευή στον χώρο του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη ράμπας που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία. Η μαρμάρινη ράμπα θα είναι έτοιμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η επιχείρηση «Πόλη προσβάσιμη σε όλους» πέραν της ράμπας στον Αγνωστο Στρατιώτη προβλέπει παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια που ανακατασκευάζονται ή κατασκευάζονται από την αρχή και σε  συνολικότερες αναπλάσεις ύψους 264 εκατ. ευρώ.

***

Κινητικότητα και για την υπόθεση Πετσίτη

Κινητικότητα αρχίζει και πάλι, όπως εγκύρως με πληροφορούν, να σημειώνεται στην υπόθεση των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Τα εν λόγω χρέη ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ και διαρκώς διογκώνονται, καθώς αμφιλεγόμενες δικαστικές υποθέσεις κρατούν ακόμα και σήμερα ανοιχτές τις στρόφιγγες του αερίου για την «αμαρτωλή» ELFE και της επιτρέπουν να κάνει «παζάρια» με το Δημόσιο για το πότε και πώς θα πληρώσει τα «φέσια».

***

Πληροφορούμαι μάλιστα πως εν όψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η ηγεσία της επιχείρησης βγήκε στην αντεπίθεση και ήδη χρησιμοποιεί όλο το διαθέσιμο νομικό οπλοστάσιο προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα της εταιρείας. Αφενός ανέθεσε σε ομάδα νομικών να εφεσιβάλουν τη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία μείωνε κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ τις οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ με το μοναδικό στα χρονικά σκεπτικό ότι ο τρόπος υπολογισμού των τιμών του φυσικού αερίου είναι καταχρηστικός, διότι η τιμή του συνδέεται με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου (!). Αφετέρου ανέθεσε στο Νομικό Τμήμα της επιχείρησης να καταθέσει έγκληση προς τις εισαγγελικές αρχές, ώστε να συνεχιστούν οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος της διοίκησης της ELFE για τα «φέσια» στη ΔΕΠΑ. Αυτή η έγκληση θα διατηρήσει και παγωμένα τα περιουσιακά στοιχεία της ELFE που έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα.

***

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της επιχείρησης έπραξε τα αυτονόητα, καθώς η τοξικότητα της ELFE κινδυνεύει να επιμολύνει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Για να το πω πιο απλά, κανένας επενδυτής δεν θέλει να αποκτήσει τη ΔΕΠΑ με «πακέτο» τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Τέλος, να σας υπενθυμίσω πως μέρος της συγκεκριμένης εισαγγελικής έρευνας είναι και ο «κολλητός» φίλος του Νίκου Παππά, ο Μανώλης Πετσίτης (νομίζετε πως τον ξέχασα;), ο οποίος είχε βρεθεί να μισθοδοτείται πλουσιοπάροχα από την ELFE, σε μια εποχή που ο Λαυρεντιάδης παζάρευε με τον ΣΥΡΙΖΑ τα χρέη του προς την Επιχείρηση Αερίου.