Η διφθερίτιδα ήταν τελικώς η αιτία θανάτου του οκτάχρονου που κατέληξε στις 26.11.2019, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν στη Βρετανία.

Σε σχετική  ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εξεδόθη πριν από λίγο αναφέρεται ότι «σήμερα Πέμπτη 5.12.2019, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διφθερίτιδα, σε παιδί οκτώ (8) ετών που κατέληξε στις 26.11.2019 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις.

Πρόκειται για τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με αφορμή αυτό το σποραδικό περιστατικό, τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Σημειώνεται ότι ασφαλείς πηγές από το Παίδων «Π& Α Κυριακού» που είχαν μιλήσει στο Βήμα ήδη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του παιδιού επιβεβαίωναν ότι η κλινική του εικόνα καθώς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που είχαν στα χέρια τους οδηγούσαν προς την κατεύθυνση της σοβαρής διφθερίτιδας.

Καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το παιδί ήταν πλήρως εμβολιασμένο για διφθερίτιδα, γεννώνται πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς ο οκτάχρονος μολύνθηκε με το κορυνοβακτήριο της διφθερίτιδας. Εγκριτοι λοιμωξιολόγοι ανέφεραν πάντως στο Βήμα πως σε περίπτωση που όντως ισχύει ότι το παιδί είχε υποβληθεί στο πλήρες εμβολιαστικό σχήμα για τη νόσο,  μπορεί να πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση, στην οποία εξαιτίας του συνδρόμου Down το οποίο εμφάνιζε, ο μικρός δεν εμφάνισε καλή αντισωματική απόκριση στον εμβολιασμό. Προσέθεσαν επίσης ότι υπάρχει και η περίπτωση οι εμβολιασμοί να μην έγιναν με τη σωστή χρονική αλληλουχία με αποτέλεσμα τελικώς να μην επιτευχθεί σωστή ανοσοποίηση.