Στο…πεζοδρόμιο επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα και πλέον το κόμμα θα κινείται, παράλληλα με την θεσμική αντιπολιτευτική τακτική και στο πεδίο της λεγόμενης κινηματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω και θυμάται τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2012-2015 και με δεδομένο ότι στην ηγετική ομάδα είναι κυρίαρχη η θεώρηση ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με φόντο το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη», αλλάζει και η αντιπολιτευτική στρατηγική.

Επί της ουσίας ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιδιωχθεί να γίνει επαναπροσέγγιση με τμήματα των ψηφοφόρων που είναι σε απόσταση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός στο τέλος της χθεσινής του ομιλίας στην Κ.Ο. το είπε ξεκάθαρα, με την αναφορά ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι «ασπίδες της δημοκρατίας μέσα στη βουλή, υπέρμαχοι των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων που καταπατώνται με σχεδόν κάθε νομοσχέδιο που εισέρχεται για συζήτηση.

Μάλιστα, αφού είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει ακόμα πιο έντονα και δυναμικά, έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα: «Και από την άλλη πλευρά όμως, να μη μένουμε μόνο μέσα στη Βουλή, να είμαστε δίπλα στους πολίτες και έξω από τη Βουλή, με την ευθύνη μας να στηρίζουμε τις αγωνίες τους, τους αγώνες τους, να τους πληροφορούμε και για όλα όσα συμβαίνουν και δεν τα μαθαίνουν από τα ΜΜΕ. Να ενισχύουμε τους αγώνες τους».

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας που εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση και ανέδειξε με ένταση και το θέμα του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη (σ.σ. που δεν έχει μεταπτυχιακό, κ.α.). ζήτησε από τους βουλευτές να βγουν και έξω από το Κοινοβούλιο.

«Έξω στον κόσμο που ζητάει να μάθει, να ακούσετε τις αγωνίες τους και να μιλήσετε μαζί τους και να τους ενημερώσετε για τις προσπάθειές μας. Να γίνετε, συνεπώς, το πιο διαδραστικό κομμάτι του νέου ΣΥΡΙΖΑ» είπε και συμπλήρωσε: «Ο ιστός που συνδέει τον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Και με αυτό τον τρόπο, να σταθείτε στο πλευρό, του  εργαζομένου που πλήττεται, του πολίτη που παίρνει μειωμένο επίδομα πετρελαίου και ακούει στις ειδήσεις ότι αυξάνεται το επίδομα, αλλά παίρνει μειωμένο, του αγρότη που βλέπει σήμερα τον λογαριασμό της ΔΕΗ να φουσκώνει, του επαγγελματία που βλέπει τις ασφαλιστικές εισφορές του να αυξάνονται, του φοιτητή και της φοιτήτριας που ζει τη βία και τον αυταρχισμό ενός νέου συντηρητικού κράτους, του νέου και της νέας που μάχεται για δικαιώματα που απειλούνται και του πολίτη που αρχίζει να νιώθει ότι άλλα του υποσχέθηκαν και άλλα κάνουν».

Ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ σε ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων και στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Στόχος είναι να υπάρξει ενεργός συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και βέβαια στήριξη κάθε μορφής αγώνα συνδικαλιστών και εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και σε άλλες ζώνες του δημοσίου τομέα, ενώ πεδίο σύγκρουσης θα είναι και το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη νέα φάση της πορείας του προσπαθεί να ισορροπήσει, αν και οι τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του προκρίνουν την κινηματική αντιπολίτευση, την όσμωση και την συνεργασία με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Στην ανάλυση του πρώτου ενημερωτικού σημειώματος «εκλογικές τάσεις» του Ινστιτούτου Νίκου Πουλαντζάς (think tank του ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να βρει νέες ισορροπίες, μεταξύ θεσμικής και κινηματικής παρουσίας, μεταξύ συναίνεσης, όπου υπάρχει, και της -ακόμα και έντονης – αντιπαράθεσης, όπου απαιτείται».

Όμως, εκ των πραγμάτων για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως σημειώνεται στο σημείωμα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, «για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο προϋπολογισμός θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσει πλήρως το είδος της αντιπολίτευσης που σκοπεύει να ασκήσει, ακόμα και τοποθετούμενος κριτικά απέναντι σε πλευρές της δικής του διακυβέρνησης των οποίων δεν είχε την «ιδιοκτησία», σε ένα ευνοϊκό για τον ίδιο πεδίο – την «κοινωνική agenda».