Ενας πολύπειρος πολιτικός ρωτούσε «ποιο είναι το πρώτο μέλημα μιας νέας κυβέρνησης;». Για να απαντήσει, «μα να σκέφτεται από την πρώτη μέρα και κάθε μέρα την επανεκλογή της»…

Αν σταθεί κανείς στη μεγάλη εικόνα, αυτή που χτίζουν καθημερινά οι σημερινοί υπουργοί, προκύπτει αβίαστα ότι αυτό είναι το πρώτο μέλημά τους.

Στην κορυφή της ατζέντας τους βρίσκεται η συντήρηση των προσδοκιών της προεκλογικής περιόδου και η διατήρηση ζωντανής της ελπίδας για μείωση φόρων και αυξήσεις συντάξεων που θα άλλαζαν τη ζωή των ψηφοφόρων.

Ομως οι πρώτες ευαίσθητες αποφάσεις για το φορολογικό και για το συνταξιοδοτικό δείχνουν ότι οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφού λεφτά βρέθηκαν μόνο για μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες το 2020.

Η πλειοψηφία των βαριά φορολογουμένων Ελλήνων θα πρέπει να περιμένει το 2021 ή το 2022 για να δει αν και κατά πόσο θα μειωθεί η φορολογία γι’ αυτούς και αν θα καταργηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (ο δεύτερος φόρος) που επιβλήθηκε το 2011 στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, όπως υποσχόταν η ΝΔ.

Η μεγαλύτερη όμως διάψευση προσδοκιών έρχεται από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που οι περισσότεροι Ελληνες περίμεναν ότι θα βελτιωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός υπόσχεται σε εβδομαδιαία βάση αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όλους όσοι θα βγουν στη σύνταξη μετά την 35ετία και μειώσεις εισφορών για αγρότες και επαγγελματίες οι οποίοι «θα διαλέγουν πόσα θα πληρώνουν». Κανείς όμως δεν τους λέει πόση σύνταξη θα παίρνουν, ούτε ότι το ΕΚΑΣ καταβλήθηκε την Παρασκευή για τελευταία φορά στους χαμηλοσυνταξιούχους σε εφαρμογή του Ν. Κατρούγκαλου…

Πιο βαρύ όμως για όλους όσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές είναι ότι ο ΕΦΚΑ προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (θα συνεδριάσει στις 10 Ιανουαρίου) ζητώντας να κριθεί εκ νέου ότι οι διατάξεις των Ν. 4051 και 4093 του 2012 που περιέκοψαν συντάξεις και κατήργησαν τα επιδόματα των δώρων και αδείας είναι συνταγματικοί. Δηλαδή ζητούν να μην πάρουν ούτε τα αναδρομικά που κάποιοι περίμεναν.