Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Υγείας.

«Όπως είναι γνωστό ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ιδρύθηκε το 1993 ως αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και μαζί με το ΚΕΘΕΑ αποτελούν τους δύο βασικούς δημόσιους Οργανισμούς της χώρας στον τομέα των εξαρτήσεων» αναφέρει στο κείμενό του ο κ. Πουλάς.

«Για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά ο ΟΚΑΝΑ συνεργάζεται με εθνικούς φορείς καθώς και με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, ενώ στον τομέα της πρόληψης σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τοπικούς φορείς έχει αναπτύξει ένα δίκτυο κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

»Παρόλα αυτά όμως και παρά το τεράστιο έργο που έχει παρουσιάσει στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα» συνεχίζει.

Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και βασικών υποκαταστάτων

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου και ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, εντοπίζονται πολύ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών, τεράστιες λίστες αναμονής στα προγράμματά του καθώς και ελλείψεις των βασικών υποκαταστάτων που χορηγεί στους εξαρτημένους.

Επιπλέον, το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων με ανακοίνωσή του ζητά από το Υπουργείο να ορίσει άμεσα νέα Διοίκηση στον Οργανισμό, καθώς όπως υποστηρίζει, η προηγούμενη Διοίκηση είναι αυτή που οδήγησε τον ΟΚΑΝΑ σε πολλαπλά αδιέξοδα και απαξίωση τα τελευταία χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στον ΟΚΑΝΑ;

2.Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές στον Οργανισμού;

3.Είναι στις προθέσεις σας ο ορισμός νέας Διοίκησης στον ΟΚΑΝΑ και πότε θα γίνει αυτό;»