Μόλις ένα 24ωρο μετά την ομιλία Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ και τον θόρυβο (από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των συνέδρων) που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί «λαθρομεταναστών» και «λαθροεποικισμού», ήταν η σειρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη (φωτογραφία) να εξηγήσει (νομικά) τον όρο «λαθρομετανάστης» χαρακτηρίζοντας παράλληλα την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού  «απόλυτα συνυφασμένη και συντεταγμένη με τη βασική νομοθετική κατεύθυνση που έχει χαράξει η κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό». Συγκεκριμένα:

Οταν κλήθηκε (Radio North 98) να σχολιάσει τον αντίκτυπο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ και των αναφορών του σε «λαθρομετανάστευση» και «λαθροεποικισμό», σημείωσε πως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός «έθεσε αυτό που συζητά όλη η ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα η διάκριση μεταξύ προσφύγων και παρανόμων μεταναστών, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, οι επαναπροωθήσεις και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ήταν οι άξονες της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση «λαθρομετανάστης» και «λαθροεποικισμός», ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «πολιτική… correct-ίλα της Αριστεράς». Παράλληλα μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο όρος “λαθρομετανάστης” υφίσταται ήδη σε νομικά κείμενα και εξήγησε πως νομικά οι όροι “λαθρομετανάστης”, “παράνομος μετανάστης” και “παράτυπος μετανάστης” εκφράζουν το ίδιο πράγμα».

Ακόμη είπε: «Κάποιος που μπήκε χωρίς δικαίωμα στη χώρα, παραβιάζοντας τα σύνορα, συνήθως λέγοντας ψέματα ακόμα και για το από ποια χώρα έρχεται ή για την ταυτότητά του, τελικά πρέπει να επαναπροωθηθεί. Αν κάποιος, ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ., διαφωνεί με αυτό, ας βγει να το πει. Αν δεν διαφωνεί, ας τους λέει ο καθένας όπως θέλει, γιατί το ουσιώδες που πρέπει να αποφασίσουμε είναι τι κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους και όχι πώς θα τους αποκαλούμε».

***

Ποιας χώρας το Δημογραφικό θα λύσουμε;

Αλλά δεν ήταν οι μόνες παρενέργειες για το Μεταναστευτικό που ακολούθησαν την ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ. Μαθαίνω ότι προβληματισμός επικρατεί σε ορισμένους βουλευτές της ΝΔ για το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή η Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί στην Ελλάδα. Ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι το νομοσχέδιο της υφυπουργού πολύ απέχει από τις προγραμματικές (και προεκλογικές) δηλώσεις της κυβέρνησης που έλεγαν ότι θα χορηγείται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε ελληνόπουλο που γεννιέται στην Ελλάδα ή και από δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι το επίδομα αυτό μπορούν να το πάρουν παιδιά που γεννήθηκαν από έλληνες γονείς ή που αυτόματα λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή ένας από τους γονείς έχει την ελληνική ιθαγένεια. Ο Πρωθυπουργός έλεγε τότε ότι το μέτρο αυτό γίνεται προς αναχαίτιση του δημογραφικού προβλήματος. Εως εδώ καλά θα πείτε. Αλλά πώς προήλθε το πρόβλημα;

***

Οι βουλευτές αυτοί (έως τώρα μέτρησα πέντε τον αριθμό) έχουν πληροφορίες ότι η υφυπουργός Εργασίας θα περιλάβει και παιδιά τρίτων χωρών (μετανάστες), εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, των οποίων έχει εγκριθεί η χορήγηση ασύλου τους. Και ερωτούν: «Ποιας χώρας το Δημογραφικό θα λύσουμε τελικά;». Και δεν μένουν μόνο στις ερωτήσεις, αλλά απειλούν ότι εάν έρθει τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή δεν πρόκειται να το ψηφίσουν. Ούτε θα απέχουν από την ψηφοφορία, απλώς θα το καταψηφίσουν.

***

Οποιος περνούσε έξω από την Κουμουνδούρου

Ολο αυτό το πανηγύρι με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με παλαιούς Πασόκους και με τον πρώην δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο δίνει την εντύπωση ότι όποιος περνούσε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και έδειχνε ενδιαφέρον τον φώναζαν μέσα για διεύρυνση του κόμματος.

«Πρώτη φορά Αριστερά» για τον Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος μετά από μια σπουδαία καριέρα ως ηθοποιός και πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (αρκετά επεισοδιακή πάντως) και αφού ίδρυσε το δικό του κόμμα, επιτέλους βρήκε τη δική του πολιτική στέγη… μέχρι την επόμενη. Πάντως η κριτική που γίνεται (ακόμα και από τους λεγόμενους προεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ) για τον κ. Γκλέτσο δεν έχει τελειωμό.

Φαίνεται πως όσοι συγκρότησαν τη λίστα ονομάτων για την Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησαν τις μέχρι τώρα πολιτικές αρετές του κ. Γκλέτσου και στο πρόσωπό του βλέπουν την προσπάθεια να αναδειχθεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς υπενθυμίζουν και τούτα:

Τσίπρας: Το παιδάκι του 15μελούς

Ηταν τέλη Δεκέμβρη του 2014, όταν ο Απόστολος Γκλέτσος παραλίγο να έρθει στα χέρια με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα. Σε επίσκεψή του στο νησί και σε συνάντηση που είχε με την αντιπεριφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τα αίματα άναψαν. Ο επικεφαλής της Τελείας αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα παιδάκι του Δεκαπενταμελούς, με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων. Και τότε έγινε το… έλα να δεις.

***

Εν αναμονή δικαστικών ερευνών

Στα χαρακώματα βρίσκονται μεταξύ τους οι Συριζαίοι με αφορμή τα όσα συνέβαιναν επί των ημερών τους στα λιμάνια της χώρας. Πρόσφατα μάλιστα άρχισαν να ωριμάζουν και οι δικαστικές έρευνες για τη διαχείριση των λιμενικών οργανισμών σε Κέρκυρα, Βόλο και αλλού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο σκληρότατων εσωκομματικών επικρίσεων έχουν τεθεί πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος της ομάδας των 53+) καθώς και στενός συνεργάτης του. Ο συνεργάτης του υπουργού από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον περασμένο Ιούλιο υπηρέτησε ανελλιπώς στο υπουργείο, αρχικά ως διευθυντής του γραφείου του συγκεκριμένου υπουργού  και κατόπιν ως γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και  Ναυτιλιακών Επενδύσεων. Οι διάδοχοι του υπουργού (στο Ναυτιλίας) δεν είχαν μαζί του σχέσεις  όπως λένε σήμερα, αλλά τότε διατύπωναν τα παράπονά τους… σιωπηρώς στον ίδιο τον Τσίπρα. Τώρα υποστηρίζουν πως ετοιμάζονται για αποκαλύψεις, χωρίς πάντως να έχουν πάρει έγκριση άνωθεν…

***

Οταν ο Μητσοτάκης είδε τον Μέσι να σκοράρει

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αρέσουν τα ομαδικά αθλήματα και κυρίως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Συχνά άλλωστε συμμετέχει και σε αγώνες ποδοσφαίρου που γίνονται συνήθως για κάποιον κοινωνικό ή φιλανθρωπικό σκοπό. Η επίσκεψή του στη Μαδρίτη όμως ήταν ευκαιρία για να δει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Βρέθηκε στο επιβλητικό στάδιο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης και είδε την Μπαρτσελόνα να κερδίζει την Ατλέτικο με 1-0 χάρη σε ένα πανέμορφο γκολ του Λιονέλ Μέσι. Ηταν προσκεκλημένος του ισπανού πρωθυπουργού  Πέδρο Σάντσεθ στο μεγάλο αυτό ντέρμπι, όπως και άλλοι πρωθυπουργοί, όπως της Νορβηγίας, της Πολωνίας, του Μαυροβουνίου, αλλά και οι πρόεδροι της Γουατεμάλας, της Κόστα Ρίκα, της Ονδούρας.