Στον μικρόκοσμο των τραπεζιτών – στον μικρόκοσμο αυτόν του χρήματος – δεν θα συναντήσεις κανέναν να αισθάνεται υπεύθυνος για κάτι που δεν πήγε καλά. Ανάλογα με την εποχή, για όλα φταίνε οι άλλοι: η διεθνής κρίση, το αδηφάγο Δημόσιο, η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή, το ΠαΣοΚ του ΓΑΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ – και τώρα άραγε ποιος;

Οσο κι αν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το τραπεζικό σύστημα παραμένει ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας μας και οι «καπετάνιοι» στους οποίους οι μέτοχοι (μεταξύ αυτών και το κράτος) εμπιστεύτηκαν τις τράπεζες έχουν ευθύνες. Αυτό αισθάνονται καθημερινά όσοι συναλλάσσονται μαζί τους, όσοι αναζητούν χρηματοδότηση να ανοίξουν μια δουλειά ή να κρατήσουν ζωντανή την επιχείρησή τους, όσοι θέλουν στεγαστικό δάνειο που στην Ελλάδα είναι πανάκριβο.

Και αντιλαμβάνονται ότι τώρα τους καλούν να σηκώσουν το βάρος των λαθών και των δανείων του παρελθόντος που «κοκκίνισαν» μέσω της αύξησης των προμηθειών στις καθημερινές συναλλαγές τους, ακόμη κι αν γίνονται ηλεκτρονικά.

Για να μην πολυλογούμε, η κυβέρνηση σωστά αντελήφθη ότι οι υπερβολικές χρεώσεις καίνε μαζί με τα… ξερά και τα χλωρά, προκαλούν αγανάκτηση, δημιουργούν κύμα δυσαρέσκειας αντίθετο με την πορεία ανάταξης της ψυχολογίας και της οικονομίας που θέλει η ίδια να δημιουργήσει.

Το κυριότερο, όμως, συνειδητοποιεί ότι οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές ανάγκες του τόπου. Σωστά παρενέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζητώντας από τους τραπεζίτες να μην υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια.

Αλλά όπως έγραψε στο κύριο άρθρο της Πέμπτης tovima.gr, οι τραπεζίτες επιμένουν στον σχεδιασμό τους και εφαρμόζουν τις αυξημένες προμήθειες.

Αυτό αποδεικνύει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν δύο ασύμβατοι μεταξύ τους μικρόκοσμοι, ένας της πολιτικής και ένας του χρήματος.

Το ερώτημα πλέον που εγείρεται είναι: Τι θα πράξει ο Πρωθυπουργός;