Οσοι πάλεψαν στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης για τη διάσωση των σημαντικότερων και εγκυρότερων σημάτων του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης αισθάνονται, αν μη τι άλλο, ανακουφισμένοι – για να μην πούμε δικαιωμένοι – μετά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της περασμένης Παρασκευής για την ταινιοθήκη, τα σήματα και λοιπά άυλα περιουσιακά στοιχεία του MEGA, του μεγάλου καναλιού που τίμησε την ιδιωτική τηλεόραση, προσφέροντας υψηλά επίπεδα ενημέρωσης, κουλτούρας και πολιτισμού.

Και είναι ανακουφισμένοι γιατί επιβεβαιώθηκε, πέραν των άλλων, η εδραία – παρά τον διαρκή πόλεμο φθοράς και απαξίωσης – πεποίθησή τους ότι αξίζουν πραγματικά οι κόποι και οι θυσίες που υπέμειναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας απέδειξε του λόγου το αληθές.

Το τίμημα που προσέφερε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του εκδότη μας Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν, όπως και στην περίπτωση της αντίστοιχης διαγωνιστικής διαδικασίας του 2017 για τις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, υψηλό και αρκούντως ανταγωνιστικό για να υπερκεράσει τη δεύτερη, επίσης υψηλή, προσφορά των άλλων, ενωμένων ενδιαφερομένων.

Η εξέλιξη είναι αψεγάδιαστη, η διαδικασία καθαρή, ευθεία και δεν επιδέχεται ούτε ψήγμα αμφισβήτησης. Και για αυτούς τους λόγους, πέραν των άλλων, δικαιολογεί την αισιοδοξία ότι μια νέα εποχή ξεκινά για τον πολύπαθο τομέα των μέσων ενημέρωσης και τους εξουθενωμένους εργαζομένους του ευρύτερου κλάδου, οι οποίοι θα ξαναβρούν ζωντανή και οικονομικά υγιή εστία παραγωγής και δημιουργίας, όπως ακριβώς συνέβη με τους εργαζομένους των εφημερίδων μας, του «Βήματος» και των «Νέων».

Σε κάθε περίπτωση το τηλεοπτικό τοπίο έπειτα από τόσες και τόσες, θεμιτές και αθέμιτες, πολιτικές και άλλες, διεκδικήσεις, ξεκαθαρίζει οριστικά και αμετάκλητα.

Ολα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι η τηλεοπτική αγορά και συνολικά των μέσων ενημέρωσης, προσαρμοσμένη σε νέες βάσεις και έχοντας απορροφήσει όλα τα διδάγματα και τις πολλές εμπειρίες της μεγάλης κρίσης, έχει μπροστά της μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης και ολοκληρωμένης ανασυγκρότησης.

Τριάντα χρόνια από την πρώτη εκπομπή του, το MEGA, το πνεύμα και η κουλτούρα του, θα αναβιώσουν, ο πλουραλισμός του θα ευδοκιμήσει ξανά, όπως και η ανάδειξη διεθνών τάσεων και ρευμάτων θα βρει φιλόξενη και δημοφιλή οθόνη προβολής.

Οι τέχνες, τα γράμματα, ο πολιτισμός και οι πραγματικοί δημιουργοί θα ξαναβρούν τη θέση που τους αξίζει στις τηλεοπτικές οθόνες.

Και όλα εκείνα τα φιλόδοξα και εξαιρετικά νοσταλγικά θεάματα που καθήλωσαν τους πάντες θα επιστρέψουν σύντομα, προσφέροντας ξεχωριστές, υψηλού επιπέδου, στιγμές ψυχαγωγίας.

Οι πολίτες επίσης, τα εκατομμύρια των ελλήνων τηλεθεατών, θα ξαναδούν τις αγωνίες, τους πόθους και τους καημούς τους να εμφανίζονται και πάλι μπροστά τους.

Ο ανταγωνισμός ακόμη θα ανθήσει εκ νέου και η τηλεόραση θα ξαναμπεί σε κύκλο και κήπο δημιουργίας, ικανό να τη βγάλει από τη σκοτεινιά της αποστείρωσης και της αποξήρανσης των τελευταίων ετών.

Οι περισσότεροι προσπερνούν και δεν υπολογίζουν ότι στα ιστορικά μέσα ενημέρωσης ενυπάρχουν, είναι ενσωματωμένες, άυλες, κρυφές και μη αποτιμώμενες αξίες.

Πέρα από τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές που αποτελούν πηγή έμπνευσης, συνοδεύονται από ένα πλήθος ανήσυχων πνευμάτων, που στηρίζουν, εμπνέουν και εμπλουτίζουν συνεχώς, τίτλους, σελίδες, σήματα και εκπομπές.

Αυτή η άγνωστη και εν πολλοίς πνευματική ύλη κρατά τη μνήμη ενεργή και τους τίτλους δυναμικούς, σχεδόν αναλλοίωτους στον χρόνο, ακόμη και όταν φυσούν τρομακτικοί αέρηδες.

Το Mega, όπως και οι εφημερίδες μας, κινούνται και από αυτές τις αόρατες δυνάμεις. Οι οποίες μετά και την τελευταία εξέλιξη θα πάρουν σχήμα και ορμή.

Χωρίς αμφιβολία, μια νέα εποχή ξεπροβάλλει και θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, γιατί απλούστατα ενσωματώνει όχι μόνο τις καλές, αλλά και τις πικρές εμπειρίες της μεγάλης κρίσης.

Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων το MEGA θα είναι πάλι στις οθόνες σας για να ξαναζωντανέψει το μήνυμα «Ολοι MEGA»!

ΤΟ ΒΗΜΑ