Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) κάλεσε τους υπουργούς (στο Υπουργικό Συμβούλιο που διήρκεσε τρεις ώρες) «ισχυρά και επιθετικά», όπως είπε, «να στηρίξουμε αυτή την επιτυχία του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε: «Να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη ότι έπρεπε να βρεθεί στήριξη από 200 βουλευτές και να τονιστεί πως η κοινή γνώμη δεν είναι αντίθετη στις συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος σε τόσο σημαντικά ζητήματα».

 ***

Προσλήψεις στα πανεπιστήμια

Ας πάμε τώρα να δούμε τα καλά νέα που αφορούν τα πανεπιστήμια: Προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια έχουν ήδη δρομολογηθεί με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Εξασφάλισε κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ. Αφορά 278 θέσεις διδασκόντων και δύο θέσεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικών Τεχνολογικών Επιστημών.

 ***

Το… κερματοχαράτσι

 Γνωστή μου με κάλεσε χθες στο τηλέφωνο συγχυσμένη. Ηταν πραγματικά εξοργισμένη με την τράπεζά της και συγκεκριμένα για ένα νέο χαράτσι που της επέβαλε. Βλέπετε, η εν λόγω κυρία έχει μια επιχείρηση με μηχανήματα αυτόματης πώλησης και ως εκ τούτου οι εισπράξεις της είναι σε κέρματα. Οπως μου διηγήθηκε, κατά την επίσκεψή της στην τράπεζα κόμισε μια είσπραξη 500 ευρώ σε κέρματα των 20 λεπτών, των 50 λεπτών και του 1 και 2 ευρώ. Η τράπεζα της τα μέτρησε και επιβεβαίωσε πως πράγματι το συνολικό ποσό που κατέθεσε ήταν 500 ευρώ. Ωστόσο, όταν ο υπάλληλος της έδωσε τη βεβαίωση κατάθεσης εκείνη διαπίστωσε πως ανέγραφε 495 ευρώ! Οταν τον ρώτησε πού πήγαν τα 5 ευρώ που της είχαν αφαιρεθεί, εισέπραξε την απάντηση πως έγιναν προμήθεια! Της εξήγησε ότι η τράπεζα χρεώνει πλέον την καταμέτρηση κερμάτων με χαράτσι 1% του συνολικού ποσού! Οταν εκείνη του είπε ότι δεν δέχεται το  «κερματοχαράτσι» και πως η επιβεβαίωση του προς κατάθεση ποσού είναι υποχρέωση εκάστου πιστωτικού ιδρύματος, εκείνος της είπε  κυνικά «τα παράπονά σας στη Διοίκηση». Καταλαβαίνετε λοιπόν προς τι ο θυμός της γνωστής μου, από το μένος της οποίας δεν γλίτωσε ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν εξάντλησε – κατά τα λεγόμενά της – την αυστηρότητά του στους τραπεζίτες, οι οποίοι χρεώνουν ό,τι θέλουν τον κοσμάκη για να διατηρούν bonus και χρυσές κάρτες – ξανά κατά τα λεγόμενά της.

 ***

 Ο Κουτσούμπας πάει Πρέσπες

Στη Δυτική Μακεδονία θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου το απόγευμα της Κυριακής θα μιλήσει στα εγκαίνια του νέου μουσείου που ίδρυσε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, αφιερωμένου στη δράση των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και ΔΣΕ στο Βίτσι και στις Πρέσπες, στο χωριό Καλλιθέα. Στο μουσείο θα φιλοξενηθούν αρχειακά υλικά από την έναρξη της τριπλής Κατοχής, την εμφάνιση των πρώτων ομάδων του ΕΛΑΣ, αλλά και μοναδικά ντοκουμέντα από τις μέρες της Απελευθέρωσης και τα όσα επακολούθησαν.

 ***

Την προηγούμενη ημέρα θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο που πριν από λίγα χρόνια ανήγειρε το ΚΚΕ, στον ομαδικό τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Σημειώνουμε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές το ΚΚΕ έχει δώσει ειδικό βάρος, στήνοντας πολλά μνημεία κυρίως για τον ΔΣΕ, ανάμεσά τους και την προτομή του σπουδαίου επιστήμονα και θαυματουργού χειρουργού Πέτρου Κόκκαλη, που υπήρξε σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ και υπουργός της «κυβέρνησης του βουνού». Φυσικά ο Δ. Κουτσούμπας κατά την παραμονή του στη Δυτική Μακεδονία θα συναντηθεί και με τους δημάρχους Φλώρινας και Πρεσπών, δίνοντας έναν… άλλον τόνο στις πολύπαθες Πρέσπες, που αυτή την περίοδο τις θυμόμαστε μόνο από την ομώνυμη «Συμφωνία», αλλά και προλαβαίνοντας τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφθεί την περιοχή λίγες ημέρες μετά για… την προώθηση του isyriza!

 ***

Πόσοι φίλοι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη βρίσκονται εν ζωή;

Ηταν η προβολή (την οποία φρόντισε η Ντόρα Μπακογιάννη) της ταινίας για τη ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά στα Χανιά, και συγκεκριμένα στον κινηματογράφο «Αττικό». Είχαν κληθεί οι αρχές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, αλλά και όσοι βρίσκονται εν ζωή φίλοι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και ξέρετε πόσοι είναι αυτοί; 123! Και οι 123 ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και βρέθηκαν στον κινηματογράφο για να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τον φίλο τους, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας.