Κρήτη, η γη των παραδόσεων, η γη της φιλοξενίας, η γη των ωραίων ανθρώπων. Αυτή ακριβώς την Κρήτη γνωρίσαμε μέσα από τη φιλοξενία του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Όμιλος ηγείται του ελληνικού τουρισμού και σήμερα διαχειρίζεται 32 τουριστικές μονάδες, 4 και 5 αστέρων, σε όλη την Ελλάδα, με τα ξενοδοχεία του να βρίσκονται σε Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Κω, αλλά και σε Αθήνα, Σούνιο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Ηράκλειο, Amirandes και Πικάσο

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας στην Κρήτη, σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στον τουρισμό και τον πολιτισμό, είναι το ξενοδοχείο Amirandes. Εκεί οι άνθρωποι της Grecotel μας ξενάγησαν στο εντυπωσιακό ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από 212 πολυτελή δωμάτια, μπανγκαλόου, σουίτες, βίλες και κατοικίες – πολλές με ιδιωτικές πισίνες. Σε αυτή την έκταση των 70 στρεμμάτων, σε απόσταση μόλις 23 χλμ. από το Ηράκλειο, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου μπορούν να απολαύσουν τρεις αμμώδεις παραλίες εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε αποκλειστική χρήση όσων διαμένουν στις βίλες, ενώ όλα τα βλέμματα τραβά η ολυμπιακών διαστάσεων εξωτερική πισίνα (υπάρχουν ακόμη μία εσωτερική πισίνα, μια παιδική γλυκού νερού και 58 ιδιωτικές). Και όταν το βράδυ έπεσε δειπνήσαμε στο εστιατόριο Minotaur, το οποίο είναι διακοσμημένο με μια μοναδική συλλογή αυθεντικών κεραμικών του Πάμπλο Πικάσο, εμπνευσμένα από τον Μινώταυρο.

Ρέθυμνο και Lux Me White Palace

Δεύτερος σταθμός μας είναι το ξενοδοχείο Lux Me White Palace στο Ρέθυμνο, ένα συγκρότημα με 263 δωμάτια, αλλά και μπανγκαλόου, σουίτες και βίλες, τα περισσότερα με θέα στο κρητικό πέλαγος. Μάλιστα, οι οικογένειες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα οικογενειακά δωμάτια, τα Family Apartments ή τις ολοκαίνουργιες σουίτες «Yali» για ευρυχωρία και άνεση.

Η ημέρα μας ξεκίνησε με ένα παραδοσιακό κρητικό πρωινό και συνεχίστηκε με εμπειρία μασάζ στο Hippie Spa. Όσο περνούσε η ημέρα τόσο το Lux Me White Palace επιβεβαίωνε ότι αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για τη γαστρονομία με τα έξι a la carte εστιατόρια του με ελληνικό, ιταλικό, γαλλικό, λιβανέζικο και fusion μενού. Πόλος έλξης ακόμη είναι και η Creperie – Gelateria, αλλά και η Pâtisserie & Chocolaterie εκεί που κυριαρχούν – τι άλλο; – η σοκολάτα, τα μπισκότα, οι καραμέλες και τα μακαρόν.

Μάλιστα, όπως μάθαμε το Lux Me White Palace στο Ρέθυμνο ανανεώνεται διαρκώς. Συγκεκριμένα, το πλάνο περαιτέρω αναβάθμισης του συγκροτήματος για το 2020 αφορά στη δημιουργία νέων θεματικών εστιατορίων, πολυτελών καταλυμάτων και νέας Grecoland, αυτού του μαγικού παιδότοπου για τα παιδιά, ενώ προσθέτει πέντε εντυπωσιακές πισίνες, ανανεωμένες υποδομές και υπηρεσίες spa, καθώς και αναβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας με τους υπέροχους κήπους του μια ειδυλλιακή φυσική ατμόσφαιρα.

Όπως μας εξηγούν οι άνθρωποι της Grecotel το προϊόν Lux αποτελεί μια πολυτελή καινοτόμο πρόταση φιλοξενίας της Grecotel, που απαντά στις διεθνείς τάσεις της αγοράς. Ξεκίνησε μάλιστα από το White Palace στο Ρέθυμνο και ήδη ο Όμιλος έχει επεκτείνει την εφαρμογή του σε ξενοδοχεία του στην Κέρκυρα και τη Ρόδο. Τα ξενοδοχεία Lux Me White Palace, Lux Me Daphnila Bay Dassia και Lux Me Rhodos, προσφέρουν τα πακέτα Luxury Made Easy και Luxe All-Inclusive Living.

Πρόκειται για ένα μοναδικό concept που αφορά στην εμπειρία πολυτελών διακοπών, με υψηλής γαστρονομίας εστιατόρια, υπέροχα δωμάτια, σουίτες και βίλες, εντυπωσιακές πισίνες και προσωποποιημένο σέρβις. Αδιάψευστος μάρτυρας της μεγάλης επιτυχίας του εγχειρήματος αποτελεί η είσοδος των Lux Me ξενοδοχείων στην κατηγορία των συγκροτημάτων του Ομίλου με τις σημαντικότερες πληρότητες, που έχουν ως αποτέλεσμα ένα εκ των υψηλότερων εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο της Grecotel. Ταυτόχρονα, στις συγκεκριμένες μονάδες καταγράφεται πολύ υψηλό ποσοστό επαναλαμβανόμενης πελατείας, που βαίνει κατ’ έτος διαρκώς αυξανόμενο.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Εκεί επισκεφθήκαμε το Ωδείο, γνωστό ως Νερατζέ Τζαμί, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, όπου ενημερωθήκαμε για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης που συντελούνται με χορηγία του Νίκου Δασκαλαντωνάκη.

Είναι γνωστή άλλωστε η πολυεπίπεδη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση του Οµίλου Ν. ∆ασκαλαντωνάκη – Grecotel µέσα από τον φορέα «Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης – NDF» με εφαλτήριο τον γενέθλιο τόπο του, το Ρέθυμνο και την Κρήτη. Ο πρώτος από τους τρεις βασικούς σκοπούς του φορέα είναι η στήριξη της εκπαίδευσης των νέων, μέσα από τη χορήγηση υποτροφιών, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους, κυρίως στον τουριστικό κλάδο. Μόλις μέσα στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ο φορέας ήδη υλοποιεί το 2ο πρόγραμμα υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Δεύτερος βασικός σκοπός είναι δημιουργική σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού, στηρίζοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που διασώζουν και προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, όπως για παράδειγμα η συνέχιση της συνεισφοράς του φορέα στην ανασκαφή αλλά και στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Μάλιστα, στη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Κρήτη είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο μουσείο της Ελεύθερνας από τον Νικόλαο Σταμπολίδη, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ανασκαφέα της αρχαίας Ελεύθερνας, δημιουργού και ψυχής του μουσείου της, το οποίο είναι δεύτερο σε επισκεψιμότητα στην Κρήτη μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Επίσης, είχαμε την τύχη να ακούσουμε και την ομιλία που έδωσε στο Ωδείο της πόλης για τις δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές που έφερε πρόσφατα στο φως στο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας.

Τρίτος βασικός σκοπός του φορέα είναι η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης και όλης της Ελλάδας µε τον τουρισμό, για την ουσιαστική στήριξη των τοπικών παραγωγών και την καλύτερη προώθηση των προϊόντων τους.

Στην AgrecoFarms

Πράγματι το πνεύμα της Κρήτης κρύβεται στο αγνό παρθένο λάδι και στα γνήσια κρητικά γλέντια εκεί που η γεύση της τσικουδιάς μπερδεύεται με τις μαντινάδες των ωραίων ανθρώπων. Τελευταίος μας σταθμός λοιπόν η AgrecoFarms στο Ρέθυμνο. Σε αυτό το ευλογημένο αγρόκτημα που δημιούργησε ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης αναβιώνουν παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας καθώς και μέθοδοι παραγωγής τοπικών κρητικών προϊόντων. Ο επισκέπτης μπορεί να «γίνει αγρότης για μια ήμερα» να κάνει βόλτα στο παραδοσιακό πατητήρι, να δει από κοντά το αποστακτήριο της τσικούδιας, να δει τα μποστάνια, να επισκεφθεί τον παραδοσιακό νερόμυλο και το παλιό ελαιοτριβείο, να γευθεί την πραγματική παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα της παραδοσιακής φάρµας της Grecotel στο Ρέθυµνο, διατίθενται µέσω του e-shop AgrecoFarms, στα Duty Free της χώρας και σε διεθνείς αγορές.

Οι δραστηριότητες του ομίλου επεκτείνονται και σε άλλα πεδία που σχετίζονται με την προώθηση του συνολικού ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Πρώτος μάλιστα ο Όμιλος εισήγαγε τα αυθεντικά βιολογικά προϊόντα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων του, συνδέοντάς τα µε την τοπική αγροτική παραγωγή. Για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της μάλιστα, η Grecotel έχει τιμηθεί με ορισμένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά βραβεία σε όλο τον κόσμο και αποτελεί παράδειγμα για κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Εξάλλου, ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, από την ίδρυσή του, έχει καταγράψει μια μακρά και απρόσκοπτη πορεία σημαντικών διακρίσεων και αριστείας. Από το 1975 μέχρι σήμερα τα ξενοδοχεία του ομίλου, ο ιδρυτής και η διοίκηση έχουν λάβει βραβεία για τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τη ζεστή φιλοξενία, την ουσιαστική συμβολή στην αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, το κοινωνικό έργο, καθώς και τις πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και προβολή της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Νέες επενδύσεις

Την ίδια στιγμή ο Όμιλος έχει εξαγγέλλει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ, επικεντρωμένο στη δημιουργία μονάδων «τρίτης γενιάς» μέσω ριζικών ανακαινίσεων και επεκτάσεων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του, διευρύνοντας για μια ακόμη χρονιά τα μεγέθη του. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες του ομίλου ολοκλήρωσαν ήδη την τελευταία τριετία επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των ξενοδοχείων του, ύψους 62 εκατ. ευρώ ενισχύοντας τις υποδομές φιλοξενίας της ελληνικής περιφέρειας σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Χαλκιδική και Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ριζικές ανακαινίσεις και επεκτάσεις σε πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπως τα Corfu Imperial και Lux Me Daphnila Bay Dassia στην Κέρκυρα, Pella Beach στην Χαλκιδική, Casa Marron (πρώην Lakopetra Beach) στην Αχαΐα, Lux Me White Palace στο Ρέθυμνο και το Lux Me Rhodos στη Ρόδο. Στο πλαίσιο προγράμματος ευρείας αναβάθμισης των συγκροτημάτων του ομίλου υλοποιείται επίσης πρόγραμμα ανακαίνισης στο Riviera Olympia & Aqua Park, του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Πελοποννήσου, που φέτος συμπλήρωσε 15 έτη λειτουργίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel βρίσκεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, στην πρώτη θέση μεταξύ των ξενοδοχειακών ομίλων κατέχοντας το 4% της ελληνικής αγοράς, ποσοστό υπερδιπλάσιο της αμέσως επόμενης εταιρείας, απασχολώντας 6.500 εργαζόμενους και καθιστώντας την Grecotel ένα από τους  μεγαλύτερους εργοδότες του ελληνικού τουρισμού.