Αυτή τη φορά οι καραμανλικοί βουλευτές (και οπαδοί) εμφανίζονται πιο οργανωμένοι. Εδώ και μέρες κάνουν μια εντυπωσιακή κινητοποίηση καλώντας τον κόσμο να εμφανιστεί στις 27 Οκτωβρίου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (φωτογραφία). Οσοι λαμβάνουν αυτά τα τηλεφωνήματα ακούν από τους διοργανωτές της εκδήλωσης ότι, πρώτον, η ομιλία Καραμανλή θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και, δεύτερον, ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να μιλήσει. Να μιλήσει; Αλλά τι θα πει; Μαθαίνω ότι η ομιλία του θα είναι εστιασμένη στα εθνικά θέματα. Με κάποιους αστερίσκους όμως. Ουδείς φέρ’ ειπείν γνωρίζει εάν θα κάνει αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα μάλιστα που στη γειτονική χώρα έχουν προκηρυχθεί εκλογές. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί, όπως μου λένε, που θέλουν να ακούσουν την άποψη του Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών τώρα που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση. Επίσης, μου λένε, ότι ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να αναφερθεί στην ομιλία του σε εσωτερικά ζητήματα, ούτε βεβαίως σε εσωκομματικά.

***

Υπάρχουν όμως ορισμένες λεπτομέρειες από τη σύναξη αυτή των καραμανλικών που καλό είναι να τις μάθουμε. Πρώτα απ’ όλα, πριν από τον κ. Καραμανλή πρόκειται να μιλήσει (και για εθνικά θέματα) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος και θα τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Δεύτερον, στην εκδήλωση θα απουσιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα θα πείτε, καλά ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο; Οχι, θα πάει μόνο για λίγες ώρες. Και εξηγούμαι…

***

Θα πάει στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (δηλαδή το Σάββατο), θα παρακολουθήσει τη λειτουργία και εν συνεχεία θα επιστρέψει ταχύτατα στην Αθήνα. Και την παρέλαση, θα πείτε, δεν θα την παρακολουθήσει; Θα την παρακολουθήσει, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρώην πρωθυπουργό. Θα πάει στα Χανιά, όπου θα παρακολουθήσει εκεί και την παρέλαση και θα κάνει και δηλώσεις.

***

Μαθαίνω, τέλος, ότι στη σύναξη των καραμανλικών στο Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, δεν θα παρευρίσκεται  ένας… ορίτζιναλ καραμανλικός. Πρόκειται για τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος θα βρίσκεται στο εξωτερικό. Οχι, δεν απουσιάζει επειδή θέλει να δώσει κάποιο μήνυμα, αλλά επειδή έχει προγραμματίσει ταξίδι μαζί με την οικογένειά του. Και μια και ο λόγος για καραμανλικούς, μου λένε  πως ορισμένοι απ’ αυτούς θα καλοέβλεπαν ανανέωση της θητείας του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το σκεπτικό τους είναι ότι με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει περισσότερες από 200 ψήφους στο πρόσωπο του αρχηγού του κράτους. Τους ακούει όμως κανείς; Ιδού η απορία.

***

Ο αναπτυξιακός νόμος και η σύνοψη της Αγίας Γραφής

Κυκλοφορούν διάφορα ανέκδοτα για τον αναπτυξιακό νόμο που επρόκειτο να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Μόνο από το γεγονός ότι ο νόμος αυτός είναι περίπου… 700 σελίδες, είναι πολλοί αυτοί που διερωτώνται εάν υπάρχει έστω ένας βουλευτής (ή ακόμα και υπουργός) που είχε την υπομονή, το κουράγιο και το σθένος να το διαβάσει. Ρώτησα ωστόσο τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη εάν έχει διαβάσει τον νόμο, τη στιγμή μάλιστα που συμμετέχει στη σύνταξη του νόμου με άρθρα που αφορούν τις αρμοδιότητές του. Και ιδού τι μου απάντησε: «Είναι σαν τον Κώδικα Πληροφορικής. Δεν τον διαβάζεις για να διασκεδάσεις, αλλά για να ικανοποιηθείς από το αποτέλεσμα».

***

Πάντως υπάρχουν γκρίνιες από πλευράς αντιπολίτευσης ότι ο νόμος έχει πολλές φωτογραφικές διατάξεις. Ή ότι ουδείς μπορεί, λόγω του όγκου του, να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Ετσι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να το κάνει… βιβλίο. Το βιβλιοδέτησε και το έδωσε πλέον σε κάθε ενδιαφερόμενο ως βιβλίο. Αλλωστε στα βιβλία ο Αδωνις είναι εξπέρ.  Το ερώτημα όμως (από όλους τους βουλευτές, ακόμα και από τους γαλάζιους) ήταν: «Καλά, δεν μπορούσε να ήταν ο νόμος αυτός με λιγότερες σελίδες;». Την απάντηση πάλι τη δίνει ο κ. Πιερρακάκης: «Ολα μπορούν να συνωψισθούν, ακόμα και η… Αγία Γραφή. Και ξέρετε πώς συνοψίζεται η Αγία Γραφή; Με δύο μόνο λέξεις: “Χριστός Ανέστη”».

***

 

Ο Αγιος ΣΥΡΙΖΑ βοήθειά μας

 Μου αρέσει που ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την τριπλή ήττα του (και την κριτική που δέχεται), δεν χάνει τον αυτοσαρκασμό του. Προσπαθούσε τις προάλλες να εξηγήσει σε (κρητικούς) οπαδούς του τι είναι αυτό το iSYRIZA που ξαφνικά μπήκε στη ζωή των Συριζαίων, και δεν βρήκε καλύτερο τρόπο να το εξηγήσει από το να επικαλεστεί τα… θεία. Ελεγε λοιπόν ότι το i μπροστά από το SYRIZA προέρχεται από το Interent και δεν έχει καμία σχέση με τους… αγίους. Διότι, είπε, δεν πρόκειται να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ… Αγιο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ιστορία, πάντως, σας ενημερώνω ότι έως τώρα αυτό το iSYRIZA που έχει στόχο την προσέλκυση νέων οπαδών (και μελών) δεν είχε και τόση επιτυχία όση ο κ. Τσίπρας περίμενε.

***

Το Μαξίμου αποκτά CRM

 Για τις εταιρείες το CRM (Customer Relation Management) αφορά τους πελάτες και τα παράπονα που τυχόν έχουν από τις εταιρείες. Καθεμία εταιρεία ή επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει σύστημα CRM. Για την κυβέρνηση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη το CRM (Citizen Relationship Management) σημαίνει διαχείριση σχέσεων με τους πολίτες, που είτε πραγματοποιείται μέσω τηλεφωνικής γραμμής, είτε (πλέον) και μέσω Διαδικτύου, με αυξανόμενη χρήση μηχανισμών τεχνικής νοημοσύνης. Τέτοιο σύστημα αποκτά το Μαξίμου, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ρωτά και να τον ακούει ο Πρωθυπουργός. Για να κατανοήσετε καλύτερα το σύστημα αυτό, θα φέρω ένα παράδειγμα, όπως η live βοήθεια στο web banking.

***

Η εκπαίδευση των ηλικιωμένων στο e-banking

 «Δεν μου λέτε, κύριοι, υπάρχουν στη χώρα μας αρκετοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές πληρωμές στις συναλλαγές. Είναι άτομα μεγάλης ηλικίας. Πώς είναι δυνατόν να προσαρμοστούν σε αυτή την ηλικία στα ηλεκτρονικά;» είπε κάποια στιγμή στους τραπεζίτες ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου. Οι τραπεζίτες φάνηκαν πως περίμεναν την ερώτηση και εις εξ αυτών είπε «προσπαθούμε να τους εκπαιδεύσουμε». Ενας άλλος τραπεζίτης είπε ότι σε ορισμένες χώρες η εκπαίδευση των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας γίνεται από νεότερους και ένας τρίτος (τραπεζίτης) είπε τα αμίμητο: «Υπάρχουν χώρες που τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας τους εκπαιδεύουν άνθρωποι επίσης μεγάλης ηλικίας. Για να λένε οι εκπαιδευόμενοι “αφού μπορούν αυτοί που είναι στην ηλικία μας, γιατί να μην μπορούμε και εμείς;”». Το τερμάτισαν νομίζω.