Εκεί ψηλά στο βουνό υπάρχει ένα μυστικό, όπως λέει και το τραγούδι. Στο βουνό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει τις πιο σοβαρές αποφάσεις. Ακόμη και για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οχι όμως σε όποιο-όποιο βουνό, αλλά σε βουνό με χιονοδρομική πίστα, αφού όπως είπε στη Φώφη Γεννηματά που έθεσε θέμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας «τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις». Λάτρης των χειμερινών σπορ, ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει σε χιονοδρομικό κέντρο και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και, όπως μαθαίνω, έχει στο μυαλό του αρκετά ονόματα. Εγώ, τώρα, τι να πω; Απλώς έχετε τον νου σας ποιοι από τους ενδιαφερομένους θα κανονίσουν εφέτος… χιονοδρομικές εξορμήσεις.

Πάντως οι συναντήσεις που είχε τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τη Φώφη Γεννηματά έγιναν σε πολύ καλό και πολιτισμένο κλίμα. Ο κ. Τσίπρας, για παράδειγμα, εγκατέλειψε τη συνοδεία των (σκληροπυρηνικών) Τζανακόπουλου και Παππά και προσήλθε στο πρωθυπουργικό γραφείο με τους (ηπιότερους) Χαρίτση, Πλακοκέφαλο και Καλογήρου. Και οι τρεις κάθισαν στον καναπέ του προθαλάμου και έπιασαν κουβέντα με τους Γ. Γεραπετρίτη, Δ. Τσιόδρα και Κύρα Κάπη. Οση ώρα συζητούσαν οι Μητσοτάκης και Τσίπρας, αυτοί στον προθάλαμο έλεγαν έξω ιστορίες. Τι είδους ιστορίες;

Ο κ. Γεραπετρίτης τους έλεγε ιστορίες από το νησί του την Κάρπαθο. Ωστόσο κυριάρχησαν οι νομικές ιστορίες και ένα σωρό δικαστικά στιγμιότυπα (του στυλ «Η Θέμις έχει χιούμορ»). Η συνάντηση όμως των δύο αρχηγών κρατούσε ώρα και οι έξω συνεργάτες τους εξάντλησαν κάθε συζήτηση. Κάποια στιγμή όμως βγαίνει έξω ο κ. Τσίπρας, χαιρετάει διά χειραψίας τον κ. Τσιόδρα λέγοντάς του «βλέπω άλλαξες στρατόπεδο», την Κύρα Κάπη και εν συνεχεία δίνει το χέρι του στον Δ. Μητρόπουλο. Τους κοιτάζει όλους και λέει: «Μα καλά, πόσοι δημοσιογράφοι μαζευτήκατε εδώ πέρα;». Ουδείς όμως έδωσε απάντηση. Οταν αργότερα έμαθε τι έλεγε ο Τσίπρας έξω από το γραφείο του, ο Πρωθυπουργός γελούσε…

Οι ξένοι των τραπεζών

Ευτράπελες σκηνές διαδραματίζονται στις συναθροίσεις των ΔΣ των συστημικών τραπεζών. Τα οποία, ως γνωστόν, στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από ξένους. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι γ’ κατηγορίας από Βέλγιο, Ολλανδία, σκανδιναβικές χώρες και αλλού. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι έρχονται μία φορά τον μήνα. Οι ετήσιες απολαβές τους είναι 100.000 ευρώ και λένε τα απίθανα στις συνεδριάσεις…

Τελευταίως, επιφανές τραπεζικό στέλεχος απόλυτα οργισμένο από την κατάσταση έλεγε στο ΔΣ της τράπεζας ότι κάποιοι από αυτούς ζήτησαν να περιοριστεί η έκθεση της τράπεζας σε σημαντικές διεθνοποιημένες ελληνικές εταιρείες. Ηταν φανερό σε αυτόν ότι οι άνθρωποι είναι άσχετοι, εκτός ελληνικής πραγματικότητας και τους κατηγορούσε ευθέως ότι με τον τρόπο τους ζημιώνουν εν τέλει τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Απ’ ό,τι γνωρίζω, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις των διοικητών προς το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αλλάξει το καθεστώς της συμμετοχής των ξένων στο ΔΣ των τραπεζών.

Το πρόβλημα είναι γνωστό από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τότε τόσο ο Φλαμπουράρης (αρμόδιος για τις τράπεζες) όσο και ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης στα συνεχή αιτήματα των τραπεζών απαντούσαν ότι άλλες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για να δούμε τι θα πράξουν οι σημερινοί κυβερνώντες.

 

Μια ξεχωριστή νηματουργία

Η εταιρεία Βαρβαρέσσος είναι μια ξεχωριστή νηματουργία από τις λίγες που έχουν απομείνει. Οι μέτοχοι πάλευαν εδώ και καιρό για μια ρύθμιση των οφειλών τους, ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, με σκοπό να επενδύσουν στην εταιρεία και να της δώσουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Προσφέρθηκαν μάλιστα να υποθηκεύσουν την περιουσία τους, αλλά επί ματαίω. Οι τράπεζες εμφανίζονταν άκαμπτες. Αφού είδαν και απόειδαν οι άνθρωποι, τι έκαναν νομίζετε;

Πλησίασαν στα εγκαίνια της ΔΕΘ τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αφού διερεύνησε το ζήτημα και διαπίστωσε ότι υπήρχαν κάποιες εγκρίσεις και ότι η υπόθεση κολλούσε στην υλοποίηση, παρενέβη δυναμικά και απέσπασε την τελική έγκριση του αιτήματος. Η εταιρεία ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει την παρέμβασή του. Θα φανεί με τον χρόνο αν δικαιωθεί η πρακτική του.

Τι τρέχει με τον Γιάννο;

Εναν χρόνο προφυλάκισης κλείνει αυτές τις ημέρες ο Γιάννος Παπαντωνίου. Το έργο της ανάκρισης ολοκληρώθηκε προ μερικών εβδομάδων και απομένει η κρίσιμη διαδικασία. Θα παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ; Θα πάει η υπόθεση στο αρχείο; Θα βγει κάποιο απαλλακτικό βούλευμα; Είναι προφανώς στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης όλα αυτά. Είναι όμως την ίδια στιγμή άξιο απορίας το γιατί εξαντλείται η αυστηρότητα στην περίπτωση Παπαντωνίου και παραμένει προφυλακισμένος χωρίς καν να έχει οριστεί δικάσιμος. Για τα δικαιώματα ούτε λόγος βεβαίως. Αλλά δικαιώματα έχουν όλοι…

Η επιστροφή των αμαζόνων

Προ ημερών σας είχα ενημερώσει για την επιστροφή της Γεωργίας Μπέη, της «αμαζόνας» επικεφαλής νομικής συμβούλου επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πήρε κοντά του την κυρία Μπέη και της ανέθεσε τον ίδιο ρόλο. Να ξεψαχνίζει τα νομοσχέδια και να τον προστατεύει από κακοτοπιές. Αλλά προ ημερών και άλλα γνωστά πρόσωπα από την εποχή Στουρνάρα πέρασαν το κατώφλι του γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα. Πράκτοράς μου εντόπισε μια άλλη «αμαζόνα», τη Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Στουρνάρα να κόβει βόλτες στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών. Ο πράκτοράς μου τη ρώτησε εάν επέστρεψε στα παλιά λημέρια. Αλλά εκείνη απλά απάντησε με ένα χαμόγελο. Σας υπενθυμίζω ότι η κυρία Παπακωνσταντίνου ήταν εκείνη που είχε λιποθυμήσει μπροστά στον Πόουλ Τόμσεν κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις της περιόδου 2012-2013, που κρατούσαν ατέλειωτες ώρες και ήταν εξουθενωτικές. Σήμερα η κυρία Παπακωνσταντίνου είναι πρόεδρος της PQH του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, θέση από την οποία καταλαβαίνω ότι θέλει να αποχωρήσει…

Οποιος είδε την ταινία να σηκώσει το χέρι του

Η συζήτηση ανάμεσα στους Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ ήταν ενδιαφέρουσα αφού στην ατζέντα περιλαμβάνονταν Προσφυγικό, τουρκικές προκλήσεις και εισβολή στη Συρία.

«Είδες τη ταινία του Γαβρά;» ρώτησε ξαφνικά ο Πρωθυπουργός τον Τουσκ. «Οχι» ήταν η απάντηση: «Οποιος είδε την ταινία του Γαβρά να σηκώσει το χέρι του» πρόσταξε ο κ. Μητσοτάκης. Μόνον ένας και από τις δύο αντιπροσωπείες ανταποκρίθηκε.

Ο κ. Τουσκ ρώτησε εάν εμφανίζεται και αυτός στην ταινία, με τον κ. Μητσοτάκη να υπόσχεται πως θα δει την ταινία και θα του πει, παρέα με τον Γιάννη Στουρνάρα, μάλλον για να του εξηγεί καλύτερα.