Τη σύσταση του Εθνικού Προγράμματος Απλοποίησης Διαδικασιών ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του 2ου Athens Investment Forum.

«Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών όπως το πιστοποιητικό γέννησης ή η ανανέωση άδειας οδήγησης. Αυτή είναι μία διαδικασία πολύ εύκολη στην τεχνική της υλοποίηση, δύσκολη όμως στη διοικητική της αποτύπωση. Η λύση είναι η διαλειτουργικότητα, να κάνεις τα συστήματα “να μιλήσουν μεταξύ τους”. Να αναπτύξουν web services έτσι ώστε ο πολίτης και φυσικά ο επενδυτής να μην ταλαιπωρείται σε ουρές και χάνει παραγωγικές ώρες με την γραφειοκρατία», τόνισε ο Υπουργός.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών δημιουργείται μέσα από το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές ως «βασική ανθρώπινη ανάγκη» και επισήμανε πως η ψηφιοποίηση, η επιτάχυνση και η απλοποίηση της αδειοδότησης συστημάτων κεραιών είναι μία αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να περάσει στη εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς 5G.

«Στην ανάπτυξη αυτών των δικτύων δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω» διεμήνυσε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως «είναι δεδομένο πως το διακύβευμα για εμάς είναι μια πάρα πολύ σημαντική ποιοτική αλλαγή. Η επανίδρυση του κράτους και η άρση των εμποδίων για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να απελευθερώσει το δυναμικό της».