Νεκρός βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη ο πρώην επικεφαλής της θυγατρικής της Danske Bank στην Εσθονία, ο οποίος εξεταζόταν ως μάρτυρας από τις εσθονικές εισαγγελικές αρχές για το μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος παγκοσμίως. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται θυγατρικές της δανέζικης τράπεζας στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Εσθονία, ενώ στη Φραγκφούρτη οι αρχές διενήργησαν αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της Deutsche Bank για τυχόν ανάμιξη και της γερμανικής τράπεζας.

Ο Αϊβάρ Ρέχε, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Danske Bank στην Εσθονία κατά την περίοδο 2007-2015, είχε εξαφανιστεί από το σπίτι του σε προάστιο του Ταλίν από τη Δευτέρα. Λεπτομέρειες για το πού βρέθηκε η σορός του η εσθονική αστυνομία δεν ανακοίνωσε. Διευκρίνισε, όμως, ότι ο θάνατος του ηλικίας 56 ετών τραπεζίτη δεν ήταν βίαιος και ότι δεν θα διερευνηθεί περαιτέρω. «Δεν βρέθηκαν σημάδια βίας στη σορό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ατυχήματος… Ως εκ τούτου δεν θα ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του θανάτου», αναφέρει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο θάνατος του Ρέχε ίσως περιπλέξει τις έρευνες για ύποπτες πληρωμές συνολικά 200 δισ. ευρώ που είχαν προωθηθεί μέσω της μικρής θυγατρικής της Danske Bank στην Εσθονία. Στην έδρα της Deutsche Bank, πάντως, οι γερμανικές αρχές ερεύνησαν για στοιχεία που αφορούν ύποπτες συναλλαγές συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2018 και συναλλαγές αξίας 12,5 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν καθηστερημένα.

Η Deutsche Bank λειτουργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα για την Danske. Το 2018 η εποπτική τραπεζική αρχή της Γερμανίας διενήργησε έρευνα στη Deutsche Bank για κατηγορίες που τη συνέδεαν με τα διαβόητα «Panama Papers», ενώ το 2017 η τράπεζα είχε καταβάλει στις αμερικανικές αρχές πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων για εικονικές συναλλαγές μεταξύ Μόσχας, Λονδίνου και Νέας Υόρκης, μέσω των οποίων πιθανόν είχε ξεπλυθεί χρήμα.