Αναπτυξιακό νομοσχέδιο : Οι προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρηματικών Πάρκων

Ο Σύνδεσμος θέτει στη δημόσια διαβούλευση θέματα αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων μέσα στις βιομηχανικές ζώνες στη δημόσια διαβούλευση

O Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΣΕΠΠΑ), ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων (ΟΥΔ) κάθε είδους, συμμετείχε στην πρόσφατη δημόσια διαβούλευση του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτοντας τις προτάσεις του. Στόχος του Συνδέσμου είναι η σωστή χωροθέτηση και λειτουργία βιομηχανικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων εντός των επιχειρηματικών πάρκων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι προτάσεις αυτές αφορούν στο σύνολό τους τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντός των θεσμοθετημένων Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων της χώρας για τις επιχειρήσεις που είναι ήδη εγκατεστημένες ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε αυτούς.

Ειδικότερα, οι κυριότερες προτάσεις του ΕΣΕΠΠΑ είναι οι ακόλουθες:

Θέματα αδειοδότησης ΟΥΔ και εγκατεστημένων επιχειρήσεων

 • Μετάπτωση των ΟΥΔ κάθε τύπου σε χαμηλότερες κατηγορίες περιβαλλοντικής κατάταξης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ΟΥΔ.
 • Πιστοποίηση των Φορέων Διοίκησης και Διαχείρισης (ΕΔΕΠ) ώστε να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι φορείς αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις.
 • Απαλλαγή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων από περιβαλλοντική αδειοδότηση και κάλυψή τους από την ΑΕΠΟ του ΟΥΔ.
 • Διεύρυνση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων εντός ΟΥΔ.
 • Αλλαγές σε θέματα όρων δόμησης εντός ΟΥΔ.
 • Παροχή κινήτρων (φορολογικών, επιδοτήσεων, κ.α.) για επενδύσεις εντός ΟΥΔ.
 • Περιορισμός της δυνατότητας εγκατάστασης βιομηχανικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων εκτός ΟΥΔ, στο πλαίσιο της εφαρμογής της χωροτακτικής πολιτικής και των αρχών προστασίας του περιβάλλοντος.

Θέματα λειτουργίας ΟΥΔ

 • Εξορθολογισμός των θεμάτων των δημοτικών τελών προκειμένου μέσω των Φορέων Διοίκησης και Διαχείρισης (ΕΔΕΠ) να παρέχονται ανταποδοτικές υπηρεσίες.
 • Εξορθολογισμός της ισχύουσας διάταξης αναφορικά με την υποχρεωτική μεταβίβαση της διαχείρισης, ώστε τα ποσοστά που ήδη προβλέπονται στον νόμο να συγκεντρώνονται από ενήμερες επιχειρήσεις.
 • Θεσμοθέτηση της ελεγχόμενης πρόσβασης, με στόχο τη λειτουργική αυτοτέλεια των ΟΥΔ και την ενίσχυση της ασφάλειας.
 • Διαχείριση των ανενεργών ακινήτων στους ΟΥΔ, ώστε να αποδίδονται γρήγορα σε παραγωγικές χρήσεις.
 • Δυνατότητα αξιοποίησης εκτός ΟΥΔ υποδομών για την ορθότερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Ο Σύνδεσμος κατέθεσε επίσης μία σειρά από επί μέρους προτάσεις αναφορικά με τα Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης, τα Επιχειρηματικά Πάρκα Εφοδιαστικής (logistics) και την γενικότερη αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών (δρόμοι, δίκτυα, κλπ.) πέριξ των ΟΥΔ.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Πάρκων ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και σήμερα εκπροσωπεί 32 Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων κάθε τύπου και σημαντικό αριθμό εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk