Πρώτον και καλύτερο – και θα το κάνει με μεγάλη ικανοποίηση – ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας (φωτογραφία) θα κρεμάσει τον Γιάνη Βαρουφάκη και θα ακολουθήσει με την ίδια ικανοποίηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Να σημειώσω ότι όπου η λέξη «κρέμασμα» εννοείται η ανάρτηση του πορτρέτου τους στον τοίχο, ως… τρόπαιο, αφού στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, εκεί όπου λειτουργεί η αίθουσα συσκέψεων, βρίσκονται στον τοίχο κρεμασμένες οι φωτογραφίες όλων όσοι έχουν χρηματίσει υπουργοί Οικονομικών (με εξαίρεση την περίοδο της χούντας). Ολων θα πείτε; Οχι βεβαίως, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να κρεμάσει κανέναν πρώην «τσάρο» της Δεξιάς, των Σαμαροβενιζέλων και του πάλαι ποτέ ένδοξου ΠαΣοΚ.

***
Προτού σας πω ποιους συγκεκριμένα αποφάσισε να… κρεμάσει ο υπουργός Οικονομικών θα σας αναφέρω γιατί «κρεμάει» με ικανοποίηση τους Βαρουφάκη και Τσακαλώτο. Επειδή αφενός όταν του παρέδωσαν το υπουργείο δεν του είπαν τίποτα για το… πλεόνασμα και, δεύτερον, γιατί άφησαν την αίθουσα συσκέψεων σε κακά χάλια. Να σκεφθείτε ότι οι δερμάτινες καρέκλες έχουν φθαρεί τόσο που το δέρμα εξαφανίστηκε απ’ αυτές: «Και όμως, σε αυτές κάθισε ένας… Ρέγκλινγκ» μου εξηγούσε έκπληκτος ένας από το επιτελείο του υπουργού. Η αίθουσα επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καθόλου συντηρηθεί, παρά το γεγονός ότι σε αυτήν στο παρελθόν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα (επί εποχής Στουρνάρα).

***
Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ο κ. Σταϊκούρας έδωσε εντολή στο επιτελείο του (και στις… αμαζόνες του – γιατί έχει και ο κ. Σταϊκούρας όμορφες κοπέλες με μεταπτυχιακά στο γραφείο του) να ετοιμάσουν συνολικά 20 πορτρέτα όλων όσοι έχουν χρηματίσει υπουργοί στο Οικονομικών, έστω και υπηρεσιακοί. Τώρα θα πείτε, είναι τόσοι πολλοί; Ναι, είναι. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε ποιοι παίρνουν σειρά για να τους… κρεμάσει ο κ. Σταϊκούρας: Χουλιαράκης, Χαρδούβελης, Στουρνάρας, Ζανιάς, Σαχινίδης, Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γ. Αγαπητός, Δ. Τσοβόλας, Αντ. Σαμαράς και άλλοι. Οχι, η φωτογραφία του Γιάννου Παπαντωνίου έχει κρεμαστεί. Ετσι τους τοίχους του υπουργείου Οικονομικών θα κοσμούν οι φωτογραφίες δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κ. Σημίτη και του Αντ. Σαμαρά.

***
Τα αγγλικά των υπουργών

Είπα τρόικα (ή θεσμοί αν προτιμάτε) και θα ήταν παράλειψή μου εάν δεν σας μετέφερα παρασκήνιο από την πρώτη επαφή που είχε η νέα κυβέρνηση με την τρόικα. Πρώτα απ’ όλα, οι συναντήσεις δεν έγιναν σε κάποιο ξενοδοχείο αλλά σε υπουργείο, στον πρώτο όροφο του Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από εκεί πέρασαν όλοι οι υπουργοί. Οι πιο καλά καταρτισμένοι απέναντι στην τρόικα και πιο καλά διαβασμένοι και με άψογα αγγλικά ήταν κατά γενική ομολογία οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης. Μια ομάδα υπουργών με… elementary αγγλικά. Ορισμένοι δεν γνώριζαν καθόλου αγγλικά. Μα, θα πείτε, υπάρχει σήμερα υπουργός που δεν γνωρίζει αγγλικά; Γιατί πιθανόν να μην το γνωρίζουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ ότι τα αγγλικά πλέον δεν θεωρούνται ξένη γλώσσα. Και όμως, υπάρχουν όχι μόνο ένας αλλά δυο- τρεις. Για παράδειγμα, ένας υπουργός που βγαίνει στις τηλεοράσεις, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα χρησιμοποίησε διερμηνέα, όπως έμαθα.

***
Το τοστ των τροϊκανών

Αυτή τη φορά όμως η νέα κυβέρνηση απέφυγε τα κεράσματα στους τροϊκανούς. Οχι σαν τις παλιές καλές εποχές (διάβαζε εποχή Γ. Στουρνάρα) που τους κερνούσε πιτόγυρους ή σούσι. Μόνο νερό και τίποτε άλλο, ούτε καν καφέ. Την τελευταία ημέρα όμως η κυβέρνηση έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη και τους κέρασε τοστάκι με τυρί και ζαμπόν. Ετσι, για να θυμούνται οι τροϊκανοί τις ημέρες στην Αθήνα όταν αντιμετώπισαν τη… Δεξιά. Κατά τα άλλα, έμαθα ότι άκουσαν μετά προσοχής το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και ζήτησαν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και περισσότερες ελευθερίες στην αγορά εργασίας, αυξήσεις των κοινωνικών παροχών, μειώσεις φόρων κ.τ.λ.

***

Η εταίρα και το αέριο

Εμπειρος πληροφοριοδότης μου επί των ενεργειακών είναι πεπεισμένος ότι η αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) δεν θα προχωρήσει. «Είναι κάτι που οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά δεν το θέλουν» με διαβεβαίωσε και μου έφερε το ακόλουθο αποστομωτικό παράδειγμα: «Η ΔΕΠΑ είναι σαν την εταίρα του χωριού που εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του ανδρικού πληθυσμού. Η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης είναι ακριβώς σαν να έχει αποφασίσει ο προαγωγός της να την παντρέψει. Κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους».

***
Αυτός που κυρίως θα χάσει τον ύπνο του είναι ο υπόδικος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, η λιπασματοβιομηχανία του οποίου, η ELFE, προμηθεύεται έναντι μεταχρονολογημένων επιταγών αέριο από τη ΔΕΠΑ. Μια αλλαγή ιδιοκτησίας θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι στρόφιγγες του αερίου για τη λιπασματοβιομηχανία, καθώς κανένας σώφρων επιχειρηματίας δεν θα ανεχθεί «φέσια», όπως οι οφειλές 130 εκατ. ευρώ που έχει φορτώσει η ELFE το Ελληνικό Δημόσιο.

***
Και καθώς μιλάμε για αυτές τις οφειλές, μαθαίνω πως η δικαστική απόφαση που σχετίζεται με τη διεκδίκηση των χρεών αυτών από τη ΔΕΠΑ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα. Την απόφαση την περιμένουν πώς και πώς στα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ.

***
Ο αποχαρακτηρισμός των αεροπλάνων της Ολυμπιακής

Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά την 1η Οκτωβρίου λήγει η ισχύς της διάταξης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΚΑΣ) για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων νεότερου πολιτισμού των επτά αεροσκαφών της παλιάς Ολυμπιακής που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον και καλύτερο, τα αεροπλάνα που ανήκουν στο Σωματείο υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας μπορεί να μετακινηθούν και πρέπει να μετακινηθούν και, δεύτερον, το ΚΑΣ που συνεδριάζει την 1η Οκτωβρίου δεν προτίθεται να ανανεώσει την ισχύ του χαρακτηρισμού. Θα αναρωτηθείτε για ποιον λόγο θα συνεδριάσει το ΚΑΣ. Σας έχω ρεπορτάζ…

***
Αλλάζουν τα φώτα της Ακρόπολης

Πρόκειται να εγκρίνει δύο δωρεές. Την αγορά νέου ανελκυστήρα στην Ακρόπολη (η Λίνα Μενδώνη πήρε πολύ σοβαρά το θέμα της Ακρόπολης) και την αντικατάσταση του φωτισμού του Ιερού Βράχου. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ένα κονδύλι του 1 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση ένα κονδύλι 400.000 ευρώ. Να σημειώσω ότι προβλέπεται να τοποθετηθούν λαμπτήρες LED, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ρεύματος και αλλάζοντας (προς το λαμπρότερο και πιο λευκό) τα φώτα της Ακρόπολης.

***
Κουίζ

Ποιος πρωτοκλασάτος πολιτικός δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στο «πόθεν έσχες» του; Δηλαδή, για να καταλάβω, πώς πληρώνεται χωρίς τραπεζικό λογαριασμό; Cash; Πού φυλάσσει τα χρήματά του; Στο… στρώμα; Πώς πληρώνει τους λογαριασμούς του; Αν και ο εν λόγω πολιτικός εμφάνισε κάποιους λογαριασμούς αλλά με ασήμαντα ποσά, εκεί γύρω στο χιλιάρικο.

Το ΔΝΤ στην Αίγινα

Μπορεί την Παρασκευή το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ολοκλήρωσε τη διαβούλευση με τις ελληνικές Αρχές για την κατάρτιση της έκθεσης αξιολόγησης της χώρας μας, ωστόσο τα στελέχη του Ταμείου δεν επέστρεψαν αμέσως στην Ουάσιγκτον και στην έδρα του Οργανισμού. Όχι τουλάχιστον όλα. Πράκτορας μου με ενημέρωσε πως κάποια εξ αυτών βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν Weekend στην Αίγινα. Ναι καλά ακούσατε στην Αίγινα. Δεν ξέρω πως έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού. Πάντως, θα υποθέσω πως το κριτήριο τους δεν ήταν πως στο νησί διαθέτει εξοχικό ο Γιάνης Βαρουφάκης