Σε ήρεμους τόνους, με μόνο ίσως αξιοσημείωτο γεγονός, καθώς έχει τη σημειολογία του, την «αψιμαχία» του γραμματέα του κόμματος  Μανώλη Χριστοδουλάκη με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, κύλησε η, χθεσινή, πολύωρη συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων είπε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.  Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, άσκησε αυστηρή κριτική τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα  έδωσε βάση στην αυτόνομη πορεία του κόμματος και περιέγραψε τις πολιτικές που το διαφοροποιούν από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Γεννηματά, τόνισε, για μια ακόμη φορά, ότι η αυτόνομη πορεία δεν εγκαταλείπεται, όσο και αν αυτό δεν είναι αρεστό στο νέο δικομματισμό και τα συστήματα που προσπαθούν να τον επιβάλλουν.

«Αψιμαχία» Χριστοδουλάκη-Σπυρόπουλου

Οι τόνοι ανέβηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης όταν πήρε το λόγο ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και άρχισε να διατυπώνει εντάσεις για τη μέχρι σήμερα πορεία του κόμματος. «Ναι, αλλά να βοηθάμε όλοι» ήταν η αιχμή του κ. Χριστοδουλάκη στην κριτική του κ. Σπυρόπουλου. «Ναι, αλλά δεν έχουμε όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης» φέρεται ότι ήταν η απάντηση του κ. Σπυρόπουλου.

Αυτή η σκηνή μπορεί και να προέρχεται από το ..μέλλον,  από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.  Είναι εμφανές ότι αν η κριτική της πλευράς Ανδρουλάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν θεωρείται ικανοποιητικό, κινηθεί σε υψηλούς τόνους, η πλευρά της ηγεσίας θα αντιτάξει «την απουσία από την εκλογική μάχη». Η αναφορά της Φώφης Γεννηματά, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για «απόντες από την εκλογική μάχη που τώρα ασκούν κριτική» φωτογράφιζε τον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής που σήκωσε το γάντι αλλά συνέχεια δεν δόθηκε.

Βέβαια, πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι να εξελιχθεί η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, σε μια συζήτηση επί του εκλογικού αποτελέσματος.  Ωστόσο,  η παρουσίαση του πρώτου μέρους του πορίσματος της «επιτροπής Χριστοφιλοπούλου», θα καταστήσει, αναπόφευκτη αυτή τη κουβέντα. Άλλωστε η «αψιμαχία» Χριστοδουλάκη-Σπυρόπουλου έγινε στη συζήτηση για την ερμηνεία των στοιχείων που παρουσιάστηκαν και επί των επισημάνσεων για τις θετικές  αλλά και των αρνητικές στιγμές της πορείας από το 2017, όταν συγκροτήθηκε το Κίνημα Αλλαγής.

Είκοσι διαφάνειες, χωρίς δια ταύτα

Οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση, συμφωνούν ότι η κ. Χριστοφιλοπούλου έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση. Σε 20 διαφάνειες, αποτύπωσε την πορεία του χώρου στις εκλογές του 2015 και του 2019 και την απήχηση που είχε το 2015, και σήμερα, στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, τις  επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες. Ωστόσο, όπως λέγεται, απουσίαζε μια συνολικότερη πολιτική αποτίμηση καθώς και απαντήσεις σε επιμέρους αλλά κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα.

Είναι η όχι ικανοποιητικό το εκλογικό αποτέλεσμα με δεδομένες τις συνθήκες πόλωσης που επικράτησαν; Πόσο έβλαψε εκλογικά αλλά και το πολιτικό προφίλ του κόμματος η εκπαραθύρωση Βενιζέλου; Πόσο κόστισε το ασαφές, κατά πολλούς συγκεχυμένο μήνυμα, για την μετεκλογική στάση του κόμματος;  Για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής. Η νέα ενότητα του χώρου, την οποία επιδιώκει η κυρία Γεννηματά, θα πρέπει να στηριχθεί σε ένα ενιαίο, κοινής αποδοχής, αφήγημα για την πορεία, του χώρου τα τελευταία χρόνια.

Στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι «να πετάξει τη μπάλα μπροστά». Αλλά και το «μπροστά», έχει τις δυσκολίες του, για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.  «Να δούμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, κινδυνεύουμε να μας πάρει την ατζέντα ο Τσίπρας» τόνισε στην τοποθέτηση του ο κ. Σπυρόπουλος, που απηχεί τις απόψεις του Νίκου Ανδρουλάκη, και σημείωσε ότι «θα πρέπει να αναδείξουμε την κατάρρευση του νόμου Κατρούγκαλου και τις επιπτώσεις που έχει ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες». Εκεί τον διέκοψε, η Φώφη Γεννηματά: «Ανδρέα έχω κάνει πολλές αναφορές στον νόμο Κατρούγκαλο», του είπε. «Ναι αλλά οι παρεμβάσεις μας και οι θέσεις μας δεν φτάνουν στον κόσμο» ήταν η απάντηση.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε, και πήρε, από το πολιτικό συμβούλιο, την εξουσιοδότηση να κάνει τις επιλογές της για τους τομείς του κόμματος που θα ανακοινωθούν σύντομα. Ο τομέας επικοινωνίας είναι ένας από τους τομείς που επείγεται να στελεχωθεί με πρόσωπα και να παράξει ιδέες.  Ειδικά αυτή την περίοδο που το Κίνημα Αλλαγής οδεύει προς μια Συνδιάσκεψη, την οποία θεωρεί κομβική για την πορεία του και την μετάδοση των πολιτικών του μηνυμάτων προς την κοινωνία.

Κάρτα μέλους και «οικονομική αυτοδυναμία»

Στη συνεδρίαση ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε μια κίνηση που, αν και προγραμματισμένη από καιρό,  έχει τη σημασία της, καθώς εκδηλώνεται  σε μια περίοδο που οι συζητήσεις για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής δέχονται την υποσημείωση της επιστροφής στο ΠαΣοΚ.  Σε λίγες μέρες, θα εκδοθεί η κάρτα μέλους του Κινήματος Αλλαγής. Θα είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες και θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μηνιαία συνδρομή ενός ευρώ, δηλαδή 12 ευρώ το χρόνο. «Αυτόνομη πορεία, οικονομική αυτοδυναμία» θα είναι το σύνθημα της Χαριλάου Τρικούπη για την προώθησή της.