• Αναζήτηση

Ελληνοϊσραηλινό παρασκήνιο για νέα κοιτάσματα

Οι δύο εταιρείες είναι σε συζητήσεις προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές διεργασίες ώστε η γεωστρατηγική συμμαχία στον χώρο της ενέργειας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ, να αποκτήσει ισχυρότερα θεμέλια.

Οι εμπλεκόμενες χώρες στο μεγάλο project του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, αναλαμβάνουν κι άλλες πρωτοβουλίες επιδιώκοντας να αποκτήσουν καλύτερες θέσεις στη σκακιέρα των ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, και όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», βρίσκονται σε συζητήσεις για στρατηγική συνεργασία τα Ελληνικά Πετρέλαια με την ισραηλινή εταιρεία στον κλάδο του upstream, την Delek Drilling.

Η τελευταία εταιρεία μία εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έχει ανακαλύψει μαζί με εταίρους – εκ των οποίων κυριότερος είναι η αμερικανική Noble Energy – από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Βρίσκονται στο Ισραήλ και πρόκειται για το Λεβιάθαν με αποθέματα 605 δισ. κυβικά μέτρα και το Ταμάρ με 318 δισ. κ.μ.

– Το σχέδιο συνεργασίας ΕΛΠΕ-Delek

– Οι νέες συμβάσεις παραχώρησης

– Η παρουσία της ExxonMobil και η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk