Ξέρετε τι έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην Ντόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία) και στον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο από την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο σπίτι τους στη Γλυφάδα; Οτι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήταν εύχαρις και καλός συνομιλητής. Μιλούσε χωρίς εντάσεις. Ασε που πήγε στην Ντόρα με… δώρο: κρασιά από την Αχαΐα. Και το σημαντικότερο; Αργησε να φύγει, κουβέντα στην κουβέντα περνούσε η ώρα και ο τελευταίος που έφυγε από το σπίτι της Ντόρας έφυγε γύρω στις 2 το πρωί.

Και άλλοι έφεραν δώρα στην Ντόρα, κρασιά, πάστες, τούρτες. Ο Ευρ. Στυλιανίδης έφερε μαζί του και τη σύζυγό του. Ολοι τίμησαν το φαγητό που ετοίμασε με τα χεράκια της η Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως μου είπε, δεν έμεινε τίποτα, ούτε από φαγητό ούτε από τα γλυκά που έφεραν οι καλεσμένοι της. Είχε τόσα γλυκά, τα οποία τα τσάκισαν, όπως τσάκισαν και το μους που έφτιαξε η Ντόρα καθώς και ένα γλυκό με ροδάκινο, που επίσης έφτιαξε από μια παλιά συνταγή της μητέρας της. Και απέσπασε συγχαρητήρια για το δείπνο, που ήταν γιουβέτσι και μελιτζάνες (χανιώτικη συνταγή).

Ηταν στη Γλυφάδα στο σπίτι της κυρίας Μπακογιάννη η… εθνική Ελλάδος, όπως μου είπε, αφού ήταν προσκεκλημένοι βουλευτές από όλα τα κόμματα που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Και συζήτησαν τα πάντα (εκτός από τη… Novartis, και ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας). Αλλά συζήτησαν ακόμη και για την πετρελαϊκή κρίση. Με τον Γιώργο Παπανδρέου να δείχνει διαβασμένος για τα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

Πώς ακυρώνονται οι προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ

Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση (διάβαζε υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών) έχει προγραμματίσει να διεξαγάγει διαγωνισμό για την

αγορά νέων λεωφορείων. Τώρα θα πείτε, κάτι τέτοιο δεν εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και μάλιστα προεκλογικά; Ναι, αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά) εξηγούμαι…

Η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) εξέδωσε δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αποφάσεις. Το θέμα και των δύο αποφάσεων αφορούσε την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων, διαφορετικών τεχνολογιών, συνολικής δαπάνης 461 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της προκήρυξης που εξέδωσε ο προηγούμενος υπουργός Χρ. Σπίρτζης.

Σύμφωνα με τις εν λόγω αποφάσεις, η συγκεκριμένη διακήρυξη παραβίαζε ευθέως τόσο διατάξεις της εθνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Περιελάμβανε (λέει η απόφαση) δυσανάλογες και υπερβολικές τεχνικές προδιαγραφές, ερχόταν σε σύγκρουση με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ δημιουργούνταν πολλά ερωτηματικά ως προς τη χρηματοδότηση της διακήρυξης. Συνεπεία όλων αυτών η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε ότι ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο κ. Σπίρτζης θα πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολό του. Ετσι, για ενημέρωση σας λέω ότι στην Αθήνα πέρυσι στο χειμερινό πρόγραμμα κυκλοφορούσαν 850-950 λεωφορεία και εφέτος κυκλοφορούν 1.070. Στον ΟΑΣΘ επί ηγεσίας Στέλιου Παππά κυκλοφορούσαν 215 λεωφορεία, σήμερα με άλλη διοίκηση κυκλοφορούν 320.

Γιατί αγαπούν τον Πατούλη

«Αγαπάμε τον Γιώργο, σαν φίλο, σαν γιατρό και σαν περιφερειάρχη γιατί αυτός έχει το χρήμα και το μοιράζει… Επομένως, μην παραλείπετε να του δείχνετε την αγάπη σας» έλεγε το πρωί της Πέμπτης για τον Γ. Πατούλη ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στους δεκάδες φίλους του Ασύλου Ανιάτων που συμμετείχαν στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Ιδρύματος στον ιστορικό πεζόδρομο της Αγ. Ζώνης στην Κυψέλη.

Οσοι συνηθίζουν να παρίστανται στα κοινωνικο-πολιτικά events της πρωτεύουσας αυτή την περίοδο θα έχουν παρατηρήσει ότι η νεαρή υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου τείνει να γίνει μέλος της παρέας Πατούλη – Μπακογιάννη και 2-3 ακόμη αυτοδιοικητικών που γενικώς ανταποκρίνονται στα καλέσματα.

Εκεί, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και η νεαρή βουλευτής τού ΜεΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου με τη μητέρα της. Οι σχέσεις τους με το Ασυλο αναζητώνται στα βάθη των περασμένων δεκαετιών καθώς πρόκειται για παλαιά οικογένεια της Κυψέλης με φιλανθρωπική δράση και προσφορά.

Τι απέγιναν οι μηνύσεις;

Ατυπη έρευνα μαθαίνω ότι διενεργείται αρμοδίως αυτές τις μέρες σχετικά με τις συνθήκες αρχειοθέτησης των δεκάδων μηνύσεων που είχαν υποβάλει επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεκάδες ιδιοκτήτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ακινήτων ζητώντας την εκκένωσή τους από αντιεξουσιαστές και πρόσφυγες. Εκ πρώτης φαίνεται ότι οι αρχειοθετήσεις έγιναν από «συγκεκριμένα γραφεία δικαστικών» καθώς οι μηνύσεις είχαν διαβιβαστεί εμπρόθεσμα από τους επιτελείς των αστυνομικών τμημάτων.

Το πρώτο αντάρτικο στον ΣΥΡΙΖΑ

Αν αυτό δεν είναι… αντάρτικο τότε τι είναι. Περίπου είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση του κόμματος και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα και δεν καταβάλλουν το 40% της μηνιαίας αποζημίωσης στο κομματικό ταμείο. Παράλληλα, δεν αποδέχονται να παραχωρήσουν στο κόμμα τους τρεις από τους πέντε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, σύμφωνα με εσωτερική οδηγία (διάβαζε εντολή). Το θέμα είχε συζητηθεί σε υψηλούς τόνους στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μάλιστα ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη και των συγκεκριμένων βουλευτών. Αποτέλεσμα; Να αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας να αποστείλει επιστολή προς όλους τους βουλευτές, με την οποία τους καλεί να συμμορφωθούν άμεσα και τους υπενθυμίζει ότι όσοι μπήκαν στα

ψηφοδέλτια ήταν ενήμεροι και είχαν συμφωνήσει με τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Αν και έχουν περάσει από τότε δύο μήνες από την επιστολή Τσίπρα, οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί.

Πόσο δεξιός είναι ο Αδωνις

Στη μεγάλη αίθουσα Γερουσίας της Βουλής γινόταν ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών για τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο. Ανάμεσα στους υπουργούς που ενημέρωναν ήταν και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έδινε τον λόγο (για ερωτήσεις και παρατηρήσεις) μόνο στους βουλευτές που κάθονταν στα… δεξιά του. Κάτι που παρατήρησε ο Γιώργος Αμυράς που καθόταν στα αριστερά του. Ολο και σήκωνε το χέρι του για να μιλήσει, αλλά ο Αδωνις πού να καταδεχτεί να γυρίσει στα αριστερά… Οταν ο κ. Αμυράς διαμαρτυρήθηκε, ο Αδωνις ομολόγησε: «Είμαι πολύ δεξιός και συνήθισα να κοιτάω μόνο δεξιά».

***

Σχεδόν 2 εκατομμύρια εκκαθαριστικά

Αλλά η είδηση από την ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών για τον αναπτυξιακό νόμο βγήκε από τον υπουργό Εργασίας. Είπε ότι έως το τέλος του μήνα (αυτού του μήνα) θα αποσταλούν σε 1.880.000 συνταξιούχους τα εκκαθαριστικά των συντάξεών τους για να ξέρουν τι έχουν να λαμβάνουν και τι τους έχουν κόψει. Κάπου 200.000 συνταξιούχοι δεν πρόκειται να λάβουν τα εκκαθαριστικά τους επειδή πρέπει να υπάρξει επανυπολογισμός της σύνταξής τους σύμφωνα με τον Νόμο Κατρούγκαλου (που δεν έχει ακόμη καταργηθεί). Εδώ θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνιση: Γιατί νομίζετε ότι έως τώρα δεν αποστέλλονταν τα εκκαθαριστικά της σύνταξής τους στους συνταξιούχους; Επειδή (ειπώθηκε στην ενημέρωση) η προηγούμενη κυβέρνηση γνώριζε ότι πιθανόν να υπάρξουν συνταξιούχοι που θα προχωρούσαν σε μηνύσεις και σε δικαστικές προσφυγές επειδή κόπηκε η σύνταξή του