Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, βγαίνουν από τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι. Οχι μόνο η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, σχεδόν 2,5 μήνες μετά τις εκλογές, αλλά και τι πιστεύουν οι πολίτες για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνουν τις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι πολίτες.

Η πρόθεση ψήφου, με βάση την έρευνα που έγινε στις 17-18 Σεπτεμβρίου σε 1.110 πολίτες, έχει εκτοξευτεί στις 13,5 μονάδες. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στα ποσοστά που πήρε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δηλαδή στο 39,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 26% ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής, με 6%, δηλαδή πάνω από 2 μονάδες λιγότερο από τις εκλογές.

Το ΚΚΕ ακολουθεί με 4,5%, το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3. Αλλο κόμμα (Χρυσή Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας) παίρνουν 5,5%.

Αξιολόγηση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα για το πώς αξιολογούνται οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησης ΝΔ,έξι στους 10 (58%) λένε ότι πάει καλύτερα ή καλά απ’ ότι περίμενε).

Από αυτούς, το 90% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει ότι πηγαίνει καλύτερα ή καλά… όπως περίμενα και μόλις 5% χειρότερα.

Ενδιαφέρον είναι ότι από τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ ένα 27% κρίνει θετική την πορεία της κυβέρνησης και ένα 59% λέει ότι είναι άσχημα ή χειρότερα απ΄ότι περίμενε.

Στην αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευσης, το 57%, δηλαδή σχεδόν 6 στους 10 κρίνουν αρνητικά και μόλις 27% θετικά.

Οικονομικά μέτρα και πρωτοβουλίες

Αξιολογώντας τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το 54$ λέει ότι είναι θετικά (32%) ή σίγουρα θετικά (22%). Το 24% λέει μάλλον αρνητικά ή σίγουρα αρνητικά. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ θετικά κρίνει το 85% ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα 28% (δηλαδή σχεδόν 3 στους 10) που κρίνουν θετικά τα οικονομικά μέτρα.

Για Novartis

Στο ερώτημα για το αν υπήρχε διάθεση πολιτικής στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, το 28% λέει σίγουρα ναι και το 20% μάλλον ναι, συνολικά δηλαδή το 48% βλέπει ότι υπήρξε ουσιαστικά πολιτική σκευωρία. Μάλλον όχι λέει το 15% και σίγουρα όχι το 16%.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Ερωτώμενοι οι πολίτες για το πώς πηγαίνουν σε γενικές γραμμές τα πράγματα στην Ελλάδα. Αν πηγαίνουν δηλαδή σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση:

  • Το 64% λέει ότι είναι σε σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση
  • Το 29% σε μάλλον λάθος ή σίγουρα λάθος κατεύθυνση
  • Στον δείκτη προοπτικής για το πώς πάνε τα πράγματα, το 39% λέει ότι είναι λίγο ή πολύ καλύτερα, το 29% πάνω – κάτω τα ίδια και το 25% λίγο ή πολύ χειρότερα.