Ανοικτά της πόλης Τασουτσιού της νότιας Τουρκίας βρίσκεται πλέον το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»   το οποίο επιχειρούσε παράνομα ανοικτά του κατεχόμενου κόλπου της Καρπασίας από τον Μάιο.

Το τουρκικό γεωτρύπανο -που σύμφωνα με τουρκικές πηγές- πραγματοποιούσε εργασίες για άγνωστους λόγους μετακινήθηκε, απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία τουρκικά παράλια.

Το τουρκικό πρακτορείο IHA αναφέρει ότι το γεωτρύπανο περιμένει για ανεφοδιασμό στα ανοιχτά της συνοικίας Τασουτσού της Μερσίνας ενώ αναμένει οδηγίες αν στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο ή όχι.

Στις 19 Αυγούστου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι «το »Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και ένα μήνα και το »Φατίχ» διενεργεί γεώτρηση εδώ και τέσσερις μήνες  στον στόχο-όπως τον αποκαλεί »Φοινίκη 1»».

Πού βρίσκεται το Yavuz:

«Αξιολογεί» την κατάσταση η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το sigmalive.gr, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές,το γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει και αυτή τη στιγμή αξιολογούν τα δεδομένα συλλέγοντας πληροφορίες για να έχουν καθαρή εικόνα σε σχέση με τα νέα δεδομένα.

Σκληρό μήνυμα των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Αυγούστου, οι ΗΠΑ έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας τη να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο IHA το «Γιαβούζ» περιμένει ανεφοδιασμό και στην συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του.