Ενας δεύτερος κύκλος σεμιναρίων σχετικών με την Ιστορία του κινηματογράφου αρχίζει από τον Οκτώβριο που μας έρχεται στον πολιτισμικό χώρο «Ανοιχτή Τέχνη» στις οδούς Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2 στο Σύνταγμα. Τα σεμινάρια θα μοιραστούν σε δύο μέρη (Οκτώβριος – Δεκέμβριος και Φεβρουάριος – Μάιος) ενώ για δεύτερη χρονιά, υπεύθυνός τους θα είναι ο έμπειρος κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης γνωστός από την παρουσία του εδώ και χρόνια στο περιοδικό «Αθηνόραμα».

Αναλυτικότερα, το πρώτο μέρος της σειράς (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) θα αφορά «μια διαδρομή της 7ης Τέχνης από τα χρόνια της γέννησής της ,στα τέλη 19ου αιώνα ως και τις μέρες μας». Ανάμεσα στους σταθμούς αυτής της διαδρομής θα είναι ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, το κλασικό Χόλιγουντ των δεκαετιών του 1940 και του 1950, η γαλλική Νουβέλ Βαγκ, το δανέζικο Δόγμα ’95, καθώς επίσης και το σύγχρονο Greek Weird Wave όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο παρά τις ενστάσεις κάποιων εκπροσώπων του.

Ο δεύτερος κύκλος των σεμιναρίων που θα αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο της ίδιας χρονιάς θα είναι ακόμη πιο φιλόδοξος αφού ο Χ. Μήτσης θα επιδιώξει να προσεγγίσει την ιστορία της μεγάλης οθόνης με πιο αντισυμβατικούς τρόπους. Ας αναφερθούν ενδεικτικά κάποιοι τίτλοι των εισηγήσεων: «Οι μεγάλοι παραγωγοί και η γέννηση του σταρ», «Εικόνες και νότες: κινηματογραφική μουσική», «Από τον Τζέιμς Μποντ στους υπερήρωες της Marvel», «Βραβεία Όσκαρ: Η συμπαγής ιδεολογία του αμερικανικού σινεμά», «Ιστορία και κριτική της κινηματογραφικής κριτικής», «Πολίτης Κέιν ή Vertigo; Ποια είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών», «Κάνες, Βενετία, Βερολίνο: Η βιομηχανία των φεστιβάλ», «Ντοκιμαντέρ: Η αλήθεια 24 φορές το δευτερόλεπτο» και «Ο ερωτισμός στον κινηματογράφο» και ένα τετράωρο ειδικά αφιερωμένο στον ελληνικό κινηματογράφο.

Η δεύτερη αυτή σειρά σεμιναρίων είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας που είχε η περσινή και πάλι από τον Χ. Μήτση ο οποίος παρουσίασε την κινηματογραφική Ιστορία με έναν γραμμικό και χρονολογικό τρόπο στο πρώτο τρίμηνο και με μια πιο πρωτότυπη προσέγγιση στο δεύτερο τρίμηνο. Ενας καινούριος διάλογος με όους σινεφίλ είναι διαθέσιμοι να συμμετέχουν είναι εξίσου ενδιαφέρων.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο των 8-10 μ.μ. θα είναι αφιερωμένο στην ανάλυση του έργος διασήμων σκηνοθετών, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του ο καθένας έγραψαν ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά.

Ξεκινώντας από τα «σκαλιά της Οδησσού» και τον Σεργκέι Αϊζενστάιν οι εισηγήσεις θα φτάσουν έως τους γοητευτικούς εφιάλτες του Ντέιβιντ Λιντς, περνώντας από εικόνες με υπογραφή δημιουργών όπως ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο Ζαν – Λικ Γκοντάρ, ο Φριτς Λανγκ, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Κόστος συμμετοχής: €280 (ανά κύκλο), €240 για φοιτητές & ανέργους.

Επικοινωνία: 210 3227188,info@anoixtitexni.gr

«Ανοιχτή Τέχνη», Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα