Ιράν: Ζευγάρι ταξιδιωτών οι δύο εκ των συλληφθέντων αυστραλών

Οι Αρχές της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν χθες τη σύλληψη τους

Οι δύο από τους Αυστραλούς που έχουν συλληφθεί στο Ιράν είναι η Τζόλι Κινγκ και ο Μαρκ Φίρκιν, που κατάγονται από το Περθ και είναι ένα ζευγάρι ταξιδιωτών που κρατούσαν μέσω του blog τους το ημερολόγιο ενός ταξιδιού που είχαν ξεκινήσει οδικώς εδώ και δύο χρόνια και επρόκειτο να καταλήξει στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.

Η Τζόλι Κινγκ έχει διπλή βρετανο-αυστραλιανή υπηκοότητα και βρετανικό διαβατήριο.

«Οι οικογένειές μας ελπίζουν ότι θα ξαναδούν τον Μαρκ και την Τζόλι στο σπίτι μόλις αυτό γίνει δυνατόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο οικογενειών.

Οι αναρτήσεις στο blog τους σταμάτησαν εδώ και δέκα εβδομάδες μετά το πέρασμά τους από το Κιργιστάν και το Πακιστάν.

Οι Αρχές της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν χθες τη σύλληψη τριών αυστραλών πολιτών στο Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, το τρίτο πρόσωπο είναι μια αυστραλο-βρετανίδα πανεπιστημιακός, απόφοιτος του Κέμπριτζ, που δίδασκε σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, η οποία συνελήφθη πριν από ένα χρόνο.

Η Αυστραλία δέχτηκε πρόσφατα να συμμετάσχει σε μια υπό τις ΗΠΑ αποστολή για την προστασία των εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το ένα τρίτο του πετρελαίου που διακινείται διά θαλάσσης παγκοσμίως.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τις επιθέσεις κατά τάνκερ και φορτηγών πλοίων στον Κόλπο.

Η Ουάσινγκτον επέρριψε στην Τεχεράνη την ευθύνη για τις επιθέσεις. Το Ιράν αρνείται κάθε ανάμειξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times , η Τζόλι Κινγκ και η δεύτερη Αυστραλή κρατούνται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης και στη μία από τις δύο έχουν πει ότι κρατείται ενόψει ανταλλαγής φυλακισμένων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι ιρανικές Αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες κατά των τριών αυστραλών πολιτών.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk