Η ψηφιακή επανάσταση είναι ήδη εδώ και οι αλλαγές που έφερε άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα. Όμως οι εξελίξεις συνεχίζονται και το μέλλον είναι αχαρτογράφητο. Οι όροι λειτουργίας και ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και ο τρόπος που ζουν και εργάζονται οι πολίτες θα αναμορφωθούν εκ βάθρων, ξανά και ξανά. Η ψηφιακή επανάσταση είναι συνυφασμένη με το Διαδίκτυο και τις υψηλές ταχύτητες και οι πολυαναμενόμενες διαδικτυακές υποδομές 5G θα είναι το οξυγόνο στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το παγκόσμιο Διαδίκτυο είναι έτοιμο να περάσει σε αυτή τη νέα εποχή ταχυτήτων και δυνατοτήτων που φέρνει η τεχνολογία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί το 2021, οπότε θα είναι πλήρως λειτουργικές οι διαδικτυακές υποδομές 5G στη χώρα μας. Μια πρώτη εικόνα για το μέλλον που πολύ σύντομα θα είναι η νέα μας πραγματικότητα μπορεί να πάρει κάποιος στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου παρουσιάστηκε το πιλοτικό δίκτυο 5G της Wind.

H εταιρεία επέλεξε να παρουσιάσει εκεί που χτυπάει η καρδιά της επιχειρηματικότητας αυτές τις ημέρες και όπου διαχρονικά προβάλλονται νέες τεχνολογίες και προϊόντα καινοτομίας,  τις δυνατότητες της 5G τεχνολογίας. Χιλιάδες επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ έχουν ήδη δοκιμάσει τις ακραία υψηλές ταχύτητες μέσω του πιλοτικού δικτύου 5G της Wind και των πρώτων 5G τηλεφώνων Huawei Mate 20X. H εμπειρία είναι συγκλονιστική.

Το 5G θα είναι απίστευτα σταθερό και γρήγορο και ιδιαίτερα πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμη περισσότερους χρήστες και συσκευές ταυτόχρονα σε ταχύτητες ασύγκριτα υψηλότερες από του 4G. Με τις 5G ταχύτητες που παρουσίασε η Wind το κατέβασμα αρχείων πολλών GB, όπως είναι για παράδειγμα παιχνίδια, σειρές ή ταινίες, θα γίνεται σε χρόνο dt.

Συγκεκριμένα, μια ταινία 3D θα κατεβαίνει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ενώ με το 4G χρειάζονται έξι λεπτά. Παράλληλα, με την νέα τεχνολογία θα μπορεί κάποιος να δει 4Κ video με εξαιρετική λεπτομέρεια. Σήμερα με τα καλύτερα κινητά και στις απολύτως καλύτερες συνθήκες λήψης μπορεί κάποιος να αγγίξει τα 200 Mbps, ενώ ένα δίκτυο για να χαρακτηριστεί 5G θα πρέπει να ξεκινά από τα 1.000 Mbps.

Οι ταχύτητες αυτές και η σταθερότητα του 5G δικτύου θα επιτρέψει την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών όπως οι εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις, οι μεταφορές χωρίς οδηγό, η έξυπνη διαχείριση εγκαταστάσεων, κτιρίων και πόλεων.

Επιπλέον, τα 5G δίκτυα θα φέρουν τη νέα εποχή και στο χώρο του Διαδικτύου, λόγω της απόλυτης αξιοπιστίας των συνδέσεων που προσφέρουν. Χωρίς καθυστερήσεις, κολλήματα και άλλα προβλήματα που αφαιρούν βαθμούς ικανοποίησης από τους χρήστες, η εμπειρία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα του καθενός από εμάς. Οι 5G ταχύτητες θα διαμορφώσουν τη νέα πραγματικότητα, τόσο σε ό,τι αφορά τον τρόπο εργασίας, αλλά και στον τρόπο διασκέδασης και επικοινωνίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Μια πρώτη δοκιμή του πιλοτικού προγράμματος 5G της Wind μπορείτε να κάνετε στο περίπτερο 12 στον εκθεσιακό χώρο της 84ης ΔΕΘ έως τις 15 Σεπτεμβρίου.