Με την ταινία «Lisbon Story» του Βιμ Βέντερς αρχίζει την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Λαίς της Ταινιοθήκης της Ελλάδας το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Πόλη», που ουσιαστικά αποτελεί «συνέχεια» του αφιερώματος στον βωβό κινηματογράφο που πραγματοποιήθηκε επίσης στη Λαίδα τον Ιούνιο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών. Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Πόλη» θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Όπως φαίνεται και από τον τίτλο του αφιερώματος, ουσιαστικοί πρωταγωνιστές του θα είναι οι πόλεις. Εντεκα για την ακρίβεια, μέσα από 13 ταινίες που υπογράφουν ισάριθμοι σκηνοθέτες. Αναλυτικότερα, πέρα από την ταινία έναρξης που αφορά τη Λισσαβόνα, θα προβληθούν οι ταινίες «Μανχάταν» του Γούντι Άλεν (Νέα Υόρκη), «Ο πληροφοριοδότης» του Μάρτιν Σκορσέζε (Βοστώνη),  «Roma» του Φεντερίκο Φελίνι και η «Palombella Rossa» του Νάνι Μορέτι (Ρώμη), «Η νύχτα» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (Μιλάνο), «Τα 400 χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό (Παρίσι), «Τοπκαπί» του Ζιλ Ντασέν (Κωνσταντινούπολη),  «Χιροσίμα αγάπη μου» του Αλέν Ρενέ (Χιροσίμα), «Το Νακ και πώς να το αποκτήσετε» του Ρίτσαρντ Λέστερ (Λονδίνο), «Είμαι περίεργη: Κίτρινη» του Βίκτορ Σιόμαν (Στοκχόλμη) και δύο ελληνικές ταινίες –ορόσημα (και τοπόσημα) που αφορούν την Αθήνα: το «Delivery» του Νίκου Παναγιωτόπουλου και το «Από την άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

Συνεπώς,  το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και πόλη» αναμένεται να είναι μια συναρπαστική κινηματογραφική περιπλάνηση σε ιστορικές πόλεις του 20ού αιώνα, αλλά και μερικές συγκλονιστικές εικόνες από την αθέατη όψη τους.

Το αφιέρωμα θα προλογίσει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού, ενώ κάθε προβολή θα έχει μια εισήγηση από κάποιον καλλιτέχνη, δημοσιογράφο ή κριτικό κινηματογράφου αλλά ή επιστήμονα. Ανάμεσά τους οι Αντώνης Μποσκοΐτης, σκηνοθέτης- δημοσιογράφος, Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος, Μαρία Γαβαλά, σκηνοθέτης- συγγραφέας, Τάσος Γουδέλης, συγγραφέας- κριτικός κινηματογράφου και Γιάννης Μπαλαμπανίδης, πολιτικός επιστήμων.

Θα προβάλλονται δύο ταινίες ημερησίως (20.30 και 22.30). Κάποιες από τις ταινίες θα προβληθούν σε νέες ψηφιακές κόπιες, άλλες σε κόπιες αρχείου 35 mm, ενώ ορισμένες ταινίες θα έχουν αγγλικούς, εκτός από ελληνικούς, υποτίτλους.

To αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Πόλη» διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020

Είσοδος: 5 ευρώ.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιερά Oδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, 104 35 Κεραμεικός (Μετρό Στάση Κεραμεικός),  (Χάρτης)