Το Ιράν προχωρά το πυρηνικό του πρόγραμμα

Επιβεβαίωση από Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι η εγκατάσταση από το Ιράν συσκευών φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας ικανών να αυξήσουν το απόθεμά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο αποτελεί νέο στάδιο στην υπαναχώρηση της Τεχεράνης από τις δεσμεύσεις της βάσει της διεθνούς συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Σάββατο το Ιράν «είχε εγκαταστήσει ή είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης» στο εργοστάσιο στη Νατάνζ 22 συσκευών φυγοκέντρησης τύπου IR-4, μίας τύπου IR-5, 30 τύπου IR-6 και τρία μοντέλα IR-6s, σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις που έκανε η υπηρεσία επί τόπου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι η Τεχεράνη δρομολογεί την εγκατάσταση 20 συσκευών φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας IR-4 και άλλων 20 IR-6, αίροντας την δέσμευσή του Ιράν βάσει της συμφωνίας του 2015 να περιορίζεται όσον αφορά την παραγωγή εμπλουτισμένου ουράνιου μόνον σε συσκευές φυγοκέντρησης πρώτης γενιάς (IR-1).

Ωστόσο το Ιράν είχε τονίσει ότι θα εξακολουθήσει να παρέχει την ίδια πρόσβαση στους επιθεωρητές της υπηρεσίας του ΟΗΕ, αρμόδιους να ελέγχουν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Χθες Κυριακή ο υπηρεσιακός διευθυντής της ΙΑΕΑ Κορνέλ Φερούτα μετέβη στην Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με Ιρανούς αξιωματούχους.

Η εγκατάσταση των συσκευών φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας αναμένεται να επιταχύνει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και να αυξήσει το απόθεμα του Ιράν, το οποίο από τον Ιούλιο ξεπερνά το όριο των 300 κιλών που ορίστηκε στη συμφωνία του 2015.

Η ΙΑΕΑ επεσήμανε επίσης ότι η Τεχεράνη την ενημέρωσε χθες Κυριακή για την πρόθεσή της να συνδέσει διαδοχικά 164 συσκευές φυγοκέντρησης τύπου IR-4 και 164 IR-2m, κάτι που θα βελτιώσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Η κατάσταση στο Ιράν θα συζητηθεί από σήμερα στη Βιένη όπου ξεκινά η τριμηνιαία συνάντηση του Συμβουλίου Διοικητών της ΙΑΕΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk