Όλα του… Brexit δύσκολα θα είναι όπως φαίνεται για τον Μπόρις Τζόνσον, αφού ο βρετανός πρωθυπουργός γνώρισε ακόμα μια ήττα, την τρίτη σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα, με τη Βουλή των Κοινοτήτων να καταψηφίζει την πρόταση του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

«Ναι» σε πρόωρες εκλογές είπαν 298 βουλευτές και όχι 56, τη στιγμή που εκείνος χρειαζόταν 434 θετικές ψήφους, δηλαδή τα 2/3 της Βουλής.

Ο λόγος που δεν πήρε… έστω αυτή τη μικρή νίκη είναι πως δεν είχε την υποστήριξη των βουλευτών του εργατικού κόμματος, αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε πως θα πει «ναι» σε εκλογές, μόνο αν εξασφαλιστεί ότι θα περάσει το νομοσχέδιο που θα αποτρέπει την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Sky News

@SkyNews

BREAKING: MPs have voted against Boris Johnson’s motion for an early general election.

VOTES FOR: 298
VOTES AGAINST: 56

Although the government won, it needed a two-thirds majority to trigger an election.

Follow live updates here: http://po.st/S0WDry 

Embedded video

462 people are talking about this

Τζόνσον: Ο Κόρμπιν φοβάται ότι θα χάσει τις εκλογές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μπόρις Τζόνσον, εμφανώς εκνευρισμένος κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι 48 ώρες πριν ζητούσε να «σταματήσουν τα πραξικόπημα» και να «αφήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν», ωστόσο σήμερα λέει «σταματήστε τις εκλογές και μην αφήσετε τον κόσμο να ψηφίσει».

«Νομίζω γίνεται ο πρώτο αρχηγός αντιπολίτευσης στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας που αρνείται πρόταση για εκλογές» συμπλήρωσε και συνέχισε εξαπολύοντας νέα καρφιά κατά του ηγέτη των εργατικών: «μπορώ να φανταστώ τους λόγους πίσω από την απόφασή του αυτή. Το προφανές συμπέρασμα είναι πως δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει» κατέληξε.

Sky News

@SkyNews

«He does not think he will win.»

Boris Johnson mocks Labour leader @jeremycorbyn for abstaining from voting on the bill for an early general election.

MPs have rejected the PM’s motion for a snap election.

Live updates here: http://po.st/S0WDry 

Embedded video

185 people are talking about this

Κόρμπιν: Κυνική κίνηση από έναν κυνικό πρωθυπουργό

«Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως έχει στρατηγική, δεν μας έχει πει όμως ποια είναι. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν έχει πει ούτε στους Ευρωπαίους ποια είναι» είχε πει νωρίτερα από ο βήμα της Βουλής ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αναφορικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ο Κόρμπιν απέρριψε την πρόταση του Τζόνσον, λέγοντας πως «πρόκειται για μια κυνική κίνηση από έναν κυνικό πρωθυπουργό.

«Θέλουμε να γίνουν εκλογές, όμως αυτή η πρόταση δεν είναι τίποτα παραπάνω από »το δηλητήριο ενός no deal Brexit»» υποστήριξε ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι θα συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όταν εγκριθεί ο νόμος για αναβολή του Brexit και εκδοθει το σχετικό βασιλικό διάταγμα.

Τα πρώτα… χαστούκια της ημέρας

Νωρίτερα, η πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων είχε εγκρίνει το νόμο για την αναβολή του Brexit, με στόχο την αποφυγή της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Υπέρ του νόμου ψήφισαν 327 βουλευτές, ενώ 299 ψήφισαν κατά.

Προηγουμένως, ο νόμος για την αναβολή του Brexit είχε λάβει το πρώτο «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 να ψηφίζουν κατά. Τις επόμενες ημέρες, ο νόμος θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για την οριστική αποδοχή.

Η δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων ξεκίνησε… ακριβώς όπως τελείωσε η πρώτη: σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ο Μπόρις Τζόνσον, σε μια σκηνή που είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, αποκάλεσε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ως «κότα».