Βαριά ήττα στη βουλή, την πρώτη του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, οι βουλευτές με 328 ψήφους, έναντι 301 ψήφισαν υπέρ του να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο του κοινοβουλίου, με σκοπό να καταφέρουν να περάσουν έναν νόμο που θα αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ο οποίος θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

BBC Politics

@BBCPolitics

MPs vote by 328 to 301 to take control of the Commons agenda tomorrow, paving the way for a bill designed to block Boris Johnson from taking the UK out of the EU without a deal

Live updates: http://bbc.in/32qFDR6 

Embedded video

709 people are talking about this

Τζόνσον: Εκλογές αν ηττηθώ και αύριο πάμε σε εκλογές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο βρετανός πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και επέμεινε ότι τόσο εκείνος, όσο και ο λαός της χώρας δεν θέλουν εκλογές. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ότι εφόσον αύριο, Τετάρτη, περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει νέα παράταση, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, στις 14 ή 15 Οκτωβρίου ποιος θα είναι αυτός που θα πάει στις Βρυξέλλες.

«Αν αυτός που πάει να διαπραγματευτεί είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει στην Ευρώπη αυτό που εκείνη θέλει» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. Ωστόσο, αν πάει εκείνος θα επιστρέψει με συμφωνία κατέληξε.

Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται, αφού αυτό έχουν ψηφίσει οι πολίτες.

Sky News

@SkyNews

After MPs back a bid to take over the Commons agenda in order to pass legislation blocking a no-deal Brexit Boris Johnson says «I don’t want an election but if MPs vote tomorrow to stop negotiations… then that would be the only way to resolve this» http://po.st/JGr5TE 

Embedded video

Κόρμπιν: Εκλογές μόνο αν περάσει το νομοσχέδιο κατά του άτακτου Brexit

Παίρνοντας τον λόγο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογράμμισε πως αν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει να το αίτημά του να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε επίσης, πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ των εκλογών, μόνο αφού περάσει ο νόμος που θα αποτρέπει το άτακτο Brexit.

Sky News

@SkyNews

Jeremy Corbyn says there is no majority in the country for no deal.

The Labour leader says the prime minister should get the no deal bill through first in order to take no deal off the table.

Get live updates here: http://po.st/JGr5TE 

Embedded video

Οι «αντάρτες»

Όσον αφορά τους 21 βουλευτές, οι οποίοι πήγαν… κόντρα στον Μπόρις Τζόνσον, θα έχουν το βράδυ για να το ξανασκεφτούν και να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, αύριο.

Αν ισχύει ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, ο Μπόρις Τζόνσον έπρεπε να γνώριζε ότι η μέρα δεν θα εξελισσόταν ιδανικά.

Αυτό γιατί κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο έχασε την πλειοψηφία με τον Συντηρητικό βουλευτή, Φίλιπ Λι, να κάνει… τη μεγάλη έξοδο και να εντάσσεται στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Μάλιστα, η αλλαγή στρατοπέδου από τον Φίλιπ Λι, έγινε με ιδιαίτερα επεισοδιακό τρόπο, αφού σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους την ώρα που η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον βρισκόταν σε εξέλιξη.

Alex Partridge ?@alexpartridge87

Here you go: Tory MP Philip Lee literally crosses the floor, follows Lib Dem chief whip Alistair Carmichael and new MP Jane Dodds onto the LD benches, takes a seat next to party leader Jo Swinson

Embedded video

«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (…) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς» πρόσθεσε.

Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στην Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την μετακίνησή του.