Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα του σκέφτεται να επανεξετάσει το δόγμα της «μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων», κλιμακώνοντας την ένταση σε μια τεταμένη περίοδο με το επίσης πυρηνικό Πακιστάν. Ο Ρατζνάθ Σινγκ είπε ότι ενώ η Ινδία έχει τηρήσει αυστηρά το δόγμα αυτό μέχρι σήμερα, το τι θα πράξει στο μέλλον «εξαρτάται από τις συνθήκες».

Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου η Ινδία κατήργησε το καθεστώς αυτονομίας του Κασμίρ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πακιστάν που επίσης διεκδικεί το ινδικό αυτό κρατίδιο, το μοναδικό στο οποίο πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι.

Οι δηλώσεις του ινδού υπουργού Άμυνας δεν ήταν τυχαίες, εκτιμά το BBC. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ινδία αφήνει επισήμως να εννοηθεί ότι το δόγμα της «μη πρώτης χρήσης» είναι υπό αναθεώρηση. Στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί το Δελχί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πρώτο πυρηνικά όπλα για να διαφυλάξει την ασφάλειά του.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Βρετανία διατηρούσαν το δικαίωμα να κάνουν πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων στα εξής δύο σενάρια: πρώτον, όταν μια από τις χώρες αυτές ήταν έτοιμη να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης από συμβατικά όπλα θα μπορούσε να μεταχειριστεί πυρηνικά όπλα για να αποτρέψει την ήττα και δεύτερον, όταν μια από τις χώρες αυτές επρόκειτο να δεχθεί πυρηνική επίθεση θα μπορούσε να πλήξει προληπτικά τον αντίπαλό της με πυρηνικά όπλα.

Όταν η Ινδία ανακοίνωσε ότι έγινε πυρηνική δύναμη το 1998, υιοθέτησε το δόγμα της μη πρώτης χρήσης _ όπως είχε πράξει και η Κίνα το 1964, μετά την πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Το 2003, η Ινδία παράλλαξε το δόγμα αυτό σε «μη πρώτη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής» ώστε να μπορεί να απαντήσει με πυρηνικά σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα.

Μέχρι σήμερα, καμία άλλη πυρηνική δύναμη δεν ακολουθεί το δόγμα της μη πρώτη χρήσης. Ο κυριότερος αντίπαλος της Ινδίας, το Πακιστάν, διατηρεί εμφατικά το δικαίωμα της πρώτη χρήσης πυρηνικών και απειλεί ότι θα μεταχειριστεί πυρηνικά όπλα για να αποτρέψει στρατιωτική ήττα με συμβατικά όπλα από την Ινδία.

Η πρόσφατη δήλωση του ινδού υπουργού Άμυνας δεν αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την συζήτηση που διεξάγεται εντός της κυβέρνησης της Ινδίας σχετικά με το δόγμα της μη πρώτης χρήσης, απλώς είναι η πιο επίσημη παραδοχή μέχρι σήμερα. Ο Ρατζνάθ Σινγκ όμως φρόντισε να τονίσει ότι το να παραμείνει η Ινδία μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη «αποτελεί ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας».

Εν τω μεταξύ, μετά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων με αφορμή το Κασμίρ, ο πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Καν αμφισβητεί «την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της Ινδίας στα χέρια του φασίστα, ρατσιστή οπαδού της ινδουιστικής υπεροχής πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι».

Οι εξελίξεις αυτές δεν περιορίζονται στη σφαίρα της κλιμάκωσης της ρητορικής αλλά έχουν πραγματικές επιπτώσεις στην κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή. Πακιστανικές πηγές τονίζουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι αν και δεν είχαν εμπιστοσύνη στο δόγμα μη πρώτης χρήσης της Ινδίας, το ότι το Δελχί σκέφτεται να το επανεξετάσει θα αναγκάσει το Ισλαμαμπάντ να αποκτήσει περισσότερα πυρηνικά όπλα και να τα χρησιμοποιήσει πρώτο, προτού η Ινδία καταστρέψει το Πακιστάν. Σε εποχές κρίσης, η πυρηνική επιλογή θα βρίσκεται πιο γρήγορα στο τραπέζι στο Πακιστάν, με όλους τους κινδύνους που ενέχει αυτό για πυρηνικό πόλεμο από παρεξήγηση ή λάθος.