Ξέχασε ο Τσίπρας να κάνει αντιπολίτευση;

Το σιωπηλό ερώτημα που ταλανίζει ορισμένα (και δεν είναι λίγα) στελέχη της Κουμουνδούρου είναι: Ξέχασε ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) πώς να αντιπολιτεύεται; Ερώτημα καθ’ όλα λογικό αφού έως τώρα ο πρώην πρωθυπουργός και πάλαι ποτέ ακτιβιστής της Αριστεράς (όπως αυτοδιαφημιζόταν) δεν έδειξε δείγμα επαναστατικής αντιπολίτευσης ή έστω αντιπολίτευσης που μπορούσε να προκαλέσει ρήγμα ή πρόβλημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

***

Γιατί, πώς να το κάνουμε, δεν είναι αντιπολίτευση διαμαρτυρίας όταν κάνεις κριτική στον Πρωθυπουργό επειδή δεν είπε λέξη για τον Αμαζόνιο όταν είχε συναντηθεί με τον Μακρόν. Ηταν, βλέπετε, και η ανάρτησή του για τον έναν χρόνο από το τέλος του Μνημονίου που προειδοποιούσε τους υποτιθέμενους… μνηστήρες πως η «Ιστορία δεν τελείωσε – ευτυχώς ή δυστυχώς, διαρκεί πολύ» ωσάν η Ιστορία να του χρωστούσε τη ρεβάνς.

 ***

Οταν μπερδεύεις τον Αλτουσέρ

 Να με συγχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αλτουσέρ, του οποίου συχνά επικαλείται τις φράσεις, ήταν μεγάλος μαρξιστής φιλόσοφος της δεκαετίας του ’60 που το έργο του επηρέασε πολύ την παγκόσμια Αριστερά, αλλά ήταν παράλληλα και… φονιάς. Σκότωσε τη γυναίκα του. Σε μια κρίση μανιοκατάθλιψης από την οποία έπασχε δολοφόνησε τη σύζυγό του Ελεν. Μια υπόθεση που τη δεκαετία του ’80 είχε συγκλονίσει τη Γαλλία και όλον τον κόσμο. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που μάλλον μπέρδεψε ο κ. Τσίπρας:

***

Ο Αλτουσέρ δεν είπε ποτέ τη φράση «η Ιστορία διαρκεί πολύ». Τα μπέρδεψε εκεί ο Αλέξης. Ο τίτλος του βιβλίου του είναι «Το μέλλον διαρκεί πολύ» και είναι το τελευταίο βιβλίο που συνέγραψε μετά τον φόνο της γυναίκας του και τις περιπέτειές του στα ψυχιατρεία.

 ***

 Τι γύρευε πάλι η Θάνου στη Βουλή;

Η Βουλή δεν λειτουργεί ακόμα καλά-καλά λόγω καλοκαιριού. Κάποιες επιτροπές της μόνο λειτουργούν και βεβαίως η Ολομέλεια για την ψήφιση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο τη Δευτέρα η Βουλή ζωήρεψε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πλήρη άρση των capital controls και με την επάνοδο πολλών γαλάζιων βουλευτών που κατέφθασαν άρον-άρον (μαυρισμένοι από τις διακοπές τους) για να παρακολουθήσουν τον Πρωθυπουργό. Και ξαφνικά στο καφενείο της Βουλής σημειώθηκε μια απρόσμενη άφιξη…

Ηταν η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου. Τι γύρευε στο Κοινοβούλιο; Μήπως επειδή ακόμα επιμένει δικαστικώς ότι δήθεν παρανόμως απομακρύνθηκε από τη θέση της; Ποιος ξέρει; Σημασία έχει ότι ελάχιστοι της έδωσαν σημασία. Ούτε καν οι συριζαίοι βουλευτές που μπαινόβγαιναν στο καφενείο με τους φραπέδες ανά χείρας.

***

Να σημειώσω ότι πάνω στο τραπεζάκι του καφενείου της Βουλής όπου καθόταν η κυρία Θάνου με μια άλλη κυρία υπήρχε μια ακριβή τσάντα Birkin του οίκου Hermes.

 ***

Τα σαπάκια αεροπλάνα της Ολυμπιακής

 Ισως να προσέξατε ότι στην τελευταία απόφαση του ΚΣΜΝ δεν υπήρξε καμία αναφορά  για τα επτά σαπάκια αεροπλάνα της Ολυμπιακής που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία νεότερου ελληνισμού και ουδείς μπορούσε να τα κουνήσει από τη θέση τους στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Μαθαίνω ότι ο χαρακτηρισμός τους έχει ημερομηνία λήξης. Δηλαδή λήγει την 1η Σεπτεμβρίου και βεβαίως δεν πρόκειται να ανανεωθεί από το ΚΣΜΝ όπως συνέβαινε τις προηγούμενες φορές επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, τα αεροσκάφη (ανάμεσά τους και ένα Τζάμπο) εμπόδιζαν την επένδυση στο Ελληνικό. Το περίεργο είναι ότι το ΚΣΜΝ ήταν αυτό που τα χαρακτήριζε ως μνημεία νεότερου ελληνισμού και το ΚΣΜΝ θα καταργήσει την απόφασή του. Τι άλλαξε; Μα, κοτζάμ κυβέρνηση!

 ***

Η Ιερά Σύνοδος για τη Γιάννα

Σας παραθέτω την επίσημη ανακοίνωση τη Ιεράς Συνόδου για τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη Γιάννα Αγγελοπούλου για να δείτε πώς βλέπει η Εκκλησία την όλη προσπάθεια για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση:

 ***

«Η Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο για τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου για τα θέματα του εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. Στη συνάντηση ανεφέρθη ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος την προετοιμασία και τις ενέργειες για τον λαμπρό εορτασμό της Επετείου, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, με τον οποίο η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” θα συνεργαστεί».

 ***

Το στρατηγείο της Γιάννας

 Σας ενημερώνω ότι βρέθηκε το γραφείο που θα στεγάζει το επιτελείο της «Ελλάδα 2021», το στρατηγείο δηλαδή της Γιάννας Αγγελοπούλου και των συνεργατών της. Θα στεγάζεται στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (στην οδό Πειραιώς). Η κυρία Αγγελοπούλου συνεχίζει τις επαφές της. Ηδη συναντήθηκε με τις υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού και με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη.

 ***

Χάρης Θεοχάρης: χαμένος μεταξύ Καϊάφα και Σαμοθράκης

Δεν λέει να κοπάσει η οργή του Κώστα Τζαβάρα για τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Και σημειώνει πως στην Ηλεία (αν και πέρασε μία εβδομάδα) ακόμα περιμένουν από τον υπουργό Τουρισμού να λύσει το γραφειοκρατικό πρόβλημα που κρατάει κλειστά έως σήμερα τα ονομαστά ιαματικά λουτρά του Καϊάφα, με ανυπολόγιστη ζημιά για την τοπική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό, ενώ πλησιάζει το τέλος της λουτρικής περιόδου. Στο Κατάκολο, ομοίως, με αγωνία περιμένουν τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία των υπηρεσιών Τουρισμού της χώρας θα πάρει μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας και των παράνομων συμφερόντων εις βάρος των τουριστών που επισκέπτονται το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της κρουαζιέρας.

***

Και όμως, τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου ο Χάρης Θεοχάρης, απροειδοποίητα εμφανισθείς στην περιοχή ως τουρίστας, εξόργισε τους πάντες όχι μόνο γιατί απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για τα ζέοντα αυτά τοπικά προβλήματα, αλλά και για το γεγονός ότι επέλεξε, ως υπουργός της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, να φωτογραφίζεται με τον τοπικό κουμπάρο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή, που υπήρξε συστηματικός αμφιτρύωνας όλων των διάσημων Συριζαίων που είχαν επισκεφθεί την περιοχή επί κυριαρχίας Αλέξη Τσίπρα.

***

Να σκεφτεί κανείς ότι δεν είχαν περάσει παρά μερικές ημέρες από τότε που ο εν λόγω υπουργός συμβούλευε δημοσίως τους επαγγελματίες της Σαμοθράκης να καλύψουν τη «χασούρα» τους με τη χρήση της αδήλωτης εργασίας και τη φοροδιαφυγή. Αραγε, πού τελειώνει η αδεξιότητα και πού αρχίζει η ανικανότητα;

***

Από υφυπουργός σε γραφείο Τύπου

Δύσκολοι καιροί για ορισμένους υφυπουργούς του Κώστα Καραμανλή. Αφού απέτυχαν να εκλεγούν στις εθνικές εκλογές, αφού δεν μπόρεσαν να γίνουν υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς (όπως άλλοι αποτυχόντες βουλευτές), κατέληξαν να αναζητούν εργασία σε γραφεία Τύπου άλλων υπουργών. Εις εξ αυτών, δημοσιογράφος, είχε χρηματίσει υφυπουργός στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, απέτυχε να εκλεγεί και τώρα είναι επικεφαλής του γραφείου Τύπου πρωτοκλασάτου υπουργού.

***

Η χρονιά των δημοσιογράφων

Αλλωστε είναι η χρονιά (ή κοινοβουλευτική τετραετία, εάν το προτιμάτε) των δημοσιογράφων στην κυβέρνηση. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Περίπου 102 δημοσιογράφοι θα απασχοληθούν σε γραφεία Τύπου υπουργών. Στο Μαξίμου συνεχώς αυξάνονται και πληθύνονται οι δημοσιογράφοι σύμβουλοι ή στο γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Στην ΕΡΤ πάει για πρόεδρος δημοσιογράφος, το ίδιο θα συμβεί και στο ΑΠΕ. Αφήστε που η ΝΔ είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων (28 συνολικά) υποψήφιων βουλευτών, πολλοί από τους οποίους κατάφεραν να εκλεγούν.

***

Οι εντός Μαξίμου δημοσιογράφοι

 Οπως εύστοχα διάβασα στο Twitter από έναν δημοσιογράφο γνώστη των πραγμάτων, «σε λίγο καιρό οι εκτός Μαξίμου δημοσιογράφοι θα είναι περισσότεροι από τους εντός. Το δυστύχημα είναι ότι παρότι είναι δημοσιογράφοι δουλειά διευκολυντική της δημοσιογραφίας δεν κάνουν».

***

Και… ευχαριστήρια

Μετά τους διορισμούς δημοσιογράφων στο Μαξίμου ενίοτε ακολουθούν και τα δημόσια ευχαριστήρια προς φίλους και γνωστούς που έδωσαν για τον διορισμό τους… συγχαρητήρια. Για παράδειγμα, η Μαρία Χούκλη που τοποθετήθηκε στο επιτελείο του Πρωθυπουργού ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό και τούτο:

«Δίσταζα αν έπρεπε να γράψω κάτι. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε όσο μπορούμε πιο σοβαρά τη δουλειά μας χωρίς να παίρνουμε στα σοβαρά τον εαυτό μας. Αλλά μετά σκέφθηκα ότι τόσο καλά λόγια, τόση γενναιόδωρη ενθάρρυνση δεν γινόταν να μείνουν δίχως ένα ειλικρινές ευχαριστώ» .

***

Ο σινεφίλ Πρόεδρος της Βουλής

Τον είδα Σάββατο βράδυ να στέκεται υπομονετικά στην ουρά στην Κηφισιά, έξω από τον κινηματογράφο «Μπομπονιέρα» μόνος του, χωρίς αστυνομική συνοδεία, για να παρακολουθήσει την ταινία του Γούντι Αλεν «Μια βροχερή ημέρα στη Νέα Υόρκη». Στο διάλειμμα πέρασε και από το μπαρ, περιμένοντας πάλι στην ουρά. Δεν ήταν άλλος από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος, όπως έλεγε σε κάποιον που τον αναγνώρισε, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη. Θα πάει τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο.

***

Για καλό σεφτέ καλέστε Αδωνι

Αν δεν το ξέρετε, σας πληροφορώ ότι η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει και γουρλή υπουργό. Δεν είναι άλλος από τον Αδ. Γεωργιάδη, του οποίου τον τίτλο «γουρλής» δεν του τον έδωσε κανείς, αλλά τον πήρε… μόνος του. Και τον (αυτό)διαφημίζει μάλιστα στα ΜΜΕ. Θέλετε ένα παράδειγμα; Τον προσκάλεσαν στον Σκάι και ο παρουσιαστής του είπε «ελπίζω να είστε γουρλής», για ν’ απαντήσει ο Αδωνις: «Γενικά φημίζομαι ότι κάνω πολύ καλό σεφτέ και έχω και συναδέλφους, επιχειρηματίες, μαγαζάτορες δηλαδή, που με καλούν για σεφτέ γι’ αυτόν τον λόγο».