Κρύβοντας τις παρτιτούρες σε μια γυάλα, ένας δημιουργός τραγουδιών και τραγουδιστής, προσπαθεί να περισώσει κάποια από τα τραγούδια της εποχής του, λίγο πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης.  Σκοπός του είναι να την ρίξει στο πηγάδι του σπιτιού όμως η  γυναίκα του, η οποία δεν πιστεύει ότι θα γενικευτούν οι αναταραχές, προσπαθεί να τον αποτρέψει… Όμως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.

Θα περάσει ένας αιώνας. Και τότε, στην Αθήνα, ένας γνωστός τραγουδιστής και συνθέτης παραδοσιακών τραγουδιών, τακτοποιώντας τα πράγματα του πεθαμένου πατέρα του, θα βρει σε μια παλιά βαλίτσα τη γυάλα με το πολύτιμο περιεχόμενο. Υπάρχει επίσης ένα χειρόγραφο βιβλίο, που ανήκε στη γιαγιά του. Ο μουσικός θα παρουσιάσει τις παρτιτούρες σε φίλους και συναδέλφους και όλοι μαζί θα δοκιμάσουν να αναβιώσουν τα τραγούδια από τις παρτιτούρες…

Η παραπάνω σύνοψη είναι της μουσικοχορευτικής παράστασης «Ανάμνηση Σμύρνης» η οποία την μεθεπόμενη Κυριακή, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, θα ανεβεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού σε μια απόπειρα: να «συνδέσει τη νεότερη εποχή με τον ελληνισμό της Σμύρνης λίγο πριν την καταστροφή της. Και αυτό θα γίνει μέσα από την αναβίωση των αυθεντικών παραδοσιακών σμυρναίικων τραγουδιών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της παραγωγής.

Η ιδέα της παράστασης ανήκει στην έμπειρη δημοσιογράφο Βασιλεία Ζερβού, ενώ το κείμενό της έγραψε η Τάνια Χαροκόπου. Σκηνοθέτης είναι ο  Δημήτρης Μαλισσόβας και ενορχηστρωτής ο Νίκος Ξύδης. Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και ότι όλα τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αγορά ψηφιακού υπερηχογράφου, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Γλυφάδας, έτσι ώστε να γίνονται δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες.

Γι’ αυτό εξάλλου πλήθος ερμηνευτών δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην παράσταση στη διάρκεια της οποίας, με αφορμή το περιεχόμενο μιας γυάλας, ξεδιπλώνονται τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης: η Ελένη Βιτάλη, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Τάσος Χαλκιάς, η Χριστίνα Αλεξανιάν, ο Λευτέρης Ελευθερίου, η Βαλέρια Κουρούπη, ο Σταύρος Νικολαϊδης, ο Κωνσταντίνος  Γιαννακόπουλος, ο Άρης Πλασκασοβίτης, η Fide Köksal, και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και οι «Τζούμ» είναι μερικοί από αυτούς.

Επίσης ζωντανά επί σκηνής θα παίξει η μπάντα «ΤΖΟΥΜ» (Ρήγας Βοργίας Μπάσο, Νίκος Ξύδης ηλεκτρική – ακουστική κιθάρα, μπαγλαμά, μπουζούκι & κρουστά, Νατάσα Παυλάτου κρουστά, Νίκος Σαμαράς μπουζούκι, τζουρά & τρομπέτα, Δημήτρης Σίντος πιάνο & λαούτο, Θάνος Τσελεμπής τύμπανα) και μαζί η Έφη Ζαιτίδου στο κανονάκι, η Χρυσάνθη Τζοβάνη στο ούτι και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο & τα παραδοσιακά πνευστά.

Τέλος συμμετέχουν και  οι  (αλφαβητικά) Λήδα Αλεξανδρή, Βασίλης Βούνος, Ελίνα Γιαννάκη, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Βιβιάννα Γιαννούτσου, Ελένη Γιουφή, Τασούλα Δεληγιάννη, Στέλλα Ευστρατιάδη, Θωμάς Kοτζαμάνης, Τάσος Κοντόγιωργας, Γιώργος Μαντάς, Ελένη Μαφούτση, Ηλίας Μιχαήλ, Ελένη Μπατσούλα, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Στραβουδάκη, Δημήτρης Φριτζελάς

Ανάμνηση Σμύρνης

Μουσικοθεατρική παράσταση

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου – Ώρα: 21:00

Τιμές Εισιτηρίων: Vip 50€, Α Ζώνη 40€, Β Ζώνη 30€, Γ’ Ζώνη 25€, Άνω Διάζωμα 15€

Προπώληση: Στο δίκτυο Viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/music/irodeio/anamnisi-smyrnis/)

και στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών

Πληροφορίες: 2121050020, www.entertain.gr